PRIOPĆENJE ISTRE 1961

Pamić nije rasistički vrijeđao Bellea

Utorak, 28. kolovoza 2012. 19:10 Napisao/la  SC

Upravo su NK “Istra 1961”, Grad Pula i Županija Istarska uvijek štitili Bellea od rasističkih povika 

Nakon što su trener Splita Tonči Bašić i igrač Henri Belle optužili Igora Pamića da je rasistički vrijeđao tamnoputog napadača službenim priopćenjem oglasila se Istra 1961. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Posljednjih dana u dnevnim tiskovinama trener NK “Istra 1961” š.d.d. Pula Igor Pamić našao se na “udaru” trenera RNK “Splita” Tončija Bašića, brojnih novinskih kuća i web-portala, koji su njegovu izjavu o ponašanju igrača Henri Bellea krivo prenijeli odnosno predstavili ga kao “rasistu”, a što naravno nije točno. Upravo zbog toga, a sve cilju detaljnog i istinitog informiranja cjelokupne javnosti koja treba biti upoznata s čitavim događajem, podnosimo ovo službeno priopćenje. 

Za početak moramo naglasiti da trener NK “Istra 1961” š.d.d. Pula nije rasistički prije, za vrijeme i poslije utakmice vrijeđao igrača RNK “Splita” Henri Belle. To mogu jasno potvrditi svi igrači NK “Istra 1961” š.d.d. Pula koji su bili na klupi za rezervne igrače te tehničko osoblje u Puli na stadionu koji su bilo neposredno kraj klupe, ali četvrti sudac Igor Križarić. No, točno jest da je upravo igrač Henri Belle bi taj koji je svojim nekulturnim i neciviliziranim ponašanjem prije i za vrijeme utakmice vrijeđao pogrdnim riječima ne samo trenera Igora Pamića već i druge igrače NK “Istra 1961” (kao što su Alen Pamić i Andrej Prskalo), ali nažalost i gledatelje na stadionu “Aldo Drosina” u Puli. 

Da je to točno prije svega govori i činjenica da je igrač Henri Belle u špaliru prije početka utakmice zaobišao rukovanje sa svim igračima NK “Istra 1961”, a što se jasno vidi s televizijske snimke utakmice. Kakvo je to ponašanje jednog nogometaša i dojučerašnjeg igrača NK “Istra 1961” prema dojučerašnjim suigračima s kojima je dijelio svlačionicu. Kakvo je to ponašanje prema navijačima u Puli koji su uvijek bili uz njega kada mu je bilo najteže. 

Tu igračevu ružnu gestu su jasno primijetili svi gledatelji na stadionu i normalno je da su tijekom utakmice bile povećane tenzije između igrača Bellea i publike u Puli. No to ga ne ekskulpira od odgovornosti da tijekom utakmice zbog svoje loše igre i nervoze psuje majku treneru NK “Istra 1961” Igoru Pamiću. Međutim, kada mu trener Pamić uzvrati istom tom psovkom onda se odmah trener Igor Pamić u javnosti predstavlja kao rasista, primitivac i slično. Točnije, onda se odmah u javnosti stavlja u kontekstu njegove boje kože a što je notorna glupost i neistina te nije u nikakvoj vezi s ovim događajem. Zašto?

Zato što je upravo NK “Istra 1961”, Grad Pula, Županija Istarska te brojni zaljubljenici nogometa regiji uvijek štitila igrača Henrija Bellea od rasističkih povika. Više puta su svi oni osudili takvo ponašanje i stali u zaštitu igrača Bellea. Štitili su ga, na prijedlog NK “Istra 1961”, i Hrvatski nogometni savez te Udruga prvoligaša I. HNL koji su sa velikim novčanim kaznama kaznila protivničke navijače koji su “hukali” igraču Henri Belleu. 

No, moramo biti iskreni i reći da je upravo taj isti igrač Henri Belle na prvenstvenoj utakmici u Osijeku između NK “Osijeka” i NK “Istra 1961” fizički udario skupljača lopti, a nakon čega je dobio izravni crveni karton te potom nekoliko utakmica zabrane igranja. Zašto onda novine o tome nisu pisale kako su se osjećali roditelji tog nedužnog i bespomoćnog djeteta koji je ni krv ni dužan dobio “batine” od igrača Henri Bellea. Da je to dijete iz Osijeka ili njegovi roditelji uzvratili ili odgovorili igraču Bellea da li bi oni bili rasisti koji ne poštuju drugu boju kože?! 

Ovim putem se NK “Istra 1961” i trener Igor Pamić ograđuju od netočno prenesenih izjava u dnevnom tisku koje su po tko zna koji put izvučene iz konteksta. To se posebno odnosi na naslov u Jutarnjem listu koji glasi: “Istina, vrijeđao sam mu crnu majku” i “Belle je zločesti cirkusant”. Trener Pamić je u tom istupu jasno i iskreno priznao da je igraču Belleu uzvratio na njegovu psovku te da je igrač Belle zločesti provokator. No nitko nije spominjao nikakvu crnu majku, cirkus i slično pa nam nije jasno zbog čega je novinar ili urednik stavio takve naslove u tekstu. Uostalom, trener Pamić je jasno naveo u tom tekstu naveo: “Ja nisam rasist i nikad nisam bio, boja nečije kože mi je potpuno nevažna.” i “Nitko ga nije vrijeđao zato što je crn nego zato što je zločesti provokator”. 

Uzgred ćemo napomenuti da nam nisu jasne insinuacije od strane trenera RNK “Splita” Tončija Bašića koji kaže da je morao stati u zaštitu svojih igrača. A s druge strane Igor Pamić ne može stati u zaštitu svojih igrača koji su neprestano bili izloženi provokacijama i pogrdnim riječima od strane igrača Bellea.  Zašto se ne piše o tome da je igrač Henri Belle za vrijeme utakmice u Puli navijačima na istočnoj tribini pokazivao srednji prst i hvatao se za međunožje. Takvom bezobraznom i nekulturnom ponašanju igrača Bellea ne pridaje se značaj, već se samo piše o njegovoj boji kože. 

S obzirom na naprijed iznijeta utvrđenja, NK ISTRA 1961 š.d.d. Pula i trener Igor Pamić ističu da se ovakvim medijskim tretmanom nanosi ogromna šteta NK “Istri 1961” te treneru Igoru Pamiću jer se neprestano prikazuje u javnosti samo “jedna strana medalje” dok se ponašanje igrača Bellea koje je ispod svake razine i koje je bilo povod čitavom događaju uopće ne spominje. 

Stoga smo ovim priopćenjem željeli ukazati javnosti na takvo ponašanje igrača Henri Bellea koji u ovom slučaju nije nikakva žrtva kako se to u medijima pogrešno prikazuje.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.