Osnivačka skupština: RNK Split postao prvi klub u većinskom vlasništvu hrvatskog državljanina

Subota, 14. prosinca 2013. 15:42 Napisao/la  Ivan Jelić

Rijeka je u vlasništvu Talijana (Volpi), Istra 1961 u vlasništvu Rusa (Ščeglov), a ostali klubovi koji su se pretvorili u dioničarska društva poput Hajduka, u većinskom su vlasništvu lokalnih samouprava

U Parku mladeži održana je osnivačka Skupština športsko-dioničarskog društva RNK Split čime je klub sa stogodišnjom tradicijom postao prvi u Hrvatskoj koji se dragovoljno preoblikovao u dioničarsko društvo. U povijesti hrvatskog nogometa  sporta uopće, RNK Split prvi je klub čiji je praktično stopostotni  (99,84%) vlasnik hrvatski državljanin, Slaven Žužul. Rijeka je u vlasništvu Talijana (Volpi), Istra 1961 u vlasništvu Rusa (Ščeglov), a ostali klubovi koji su se pretvorili u dioničarska društva poput Hajduka, u većinskom su vlasništvu lokalnih samouprava.

Temeljni kapital RNK-a Split iznosi 10 milijuna kuna, odnosno 40.000 dionica koje glase na ime i  nominalne su vrijednosti 250 kn. Od ukupnog iznosa dionica, 20.738 dionica nominalne vrijednosti u ukupnom iznosu od 7.434.500 kuna uplaćeno je  vjerovnicima kluba, što u prijevodu znači da je Slaven Žužul isplatio vjerovnicima njihova potraživanja.   Za predsjednika osnivačke Skupštine izabran je Marko Ivkošić, redovni profesor na Pravnom fakultetu u Splitu, dok je predsjednik Nadzornog odbora postao Jozo Žužul. Preostala dva člana NO-a su odvjetnik Kruno Peronja i liječnik Bruno Lukšić:

- Sanjao sam prije pet godina, kada sam krenuo u ovaj projekt, da ću jednog dana postati većinski vlasnik RNK-a Split i "dosanjao" sam taj trenutak. Dogodilo se puno toga, izbjegli smo stečaj, platio sam sve što je trebalo, još sam u klub unio svježi kapital. Ušli smo u Prvu ligu, igrali smo jedne sezone u Europskoj ligi, vjerujem da ćemo u ovom prvenstvu osvojiti mjesto koje će nam omogućiti da se naredne sezone ponovno natječemo s europskim klubovima. Moram priznati  da je malo tko vjerovao da će se klub preoblikovati u dioničarsko društvo. Nije ovo fraza, ovo je povijesni dan za RNK Split. Današnjim danom riješeno je pitanje vlasništva kluba, što je najvažnije u cijeloj priči, kazao je Slaven Žužul, prvi hrvatski državljanin koji je vlastiti novac uložio u jedan nogometni klub.

RNK Split  čeka odluku vijećnika Gradskog vijeća da mu se na 30 godina ustupi koncesija na korištenje Parka  mladeži:

- Vjerujem da će vijećnici prepoznati našu želju da izgradimo novi stadion, atletsku dvoranu i da sredimo cjelokupnu infrastrukturu na ponos Grada Splita, Dalmacije i cijele Hrvatske, rekao je Žužul.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.