IGOR ČAGALJ NIJE KRIVAC

Klupski liječnik odgovoran zbog dopinga igrača

Utorak, 05. veljače 2013. 09:56 Napisao  Marko Babić

Odbijena žalba liječnika Istre 1961 Dragana Vujovića

Žalbeno vijeće Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping (HZTA), u postupku odlučivanja o žalbi koju je podnio prijavljeni liječnik Dragan Vujović, na sjednici održanoj 24. siječnja 2013., jednoglasno je donijelo Odluku kojom se žalba odbija kao neosnovana te je u cijelosti potvrđena Odluka Stegovnog vijeća za saslušanje i odlučivanje HZTA od 18. prosinca 2012.

Dragan Vujović je kao klupski liječnik NK Istra 1961 u terapijskom liječenju nogometaša Igora Čaglja primijenio je terapiju deksametazonom zbog čega je Čagalj bio pozitivan na dopinškom testiranju od 26. listopada 2012.. Kao član medicinskog osoblja, dr. Vujović je propustio osigurati terapijsko izuzeće čime je prekršio Pravila za borbu protiv dopinga HZTA.

Stegovno vijeće za saslušanje i odlučivanje HZTA, 18. prosinca 2012., nakon provedenog saslušanja, izreklo mu je kaznu zabrane obavljanja medicinske djelatnosti i svih drugih aktivnosti vezanih za tu djelatnost u sportu za vrijeme od šest mjeseci.

Žalbeno vijeće HZTA smatra da, bez obzira što se radi o žaliteljevom prvom kršenju Pravila za borbu protiv dopinga, u konkretnom slučaju sankcija ukora nije primjerena i ne bi postigla svrhu individualne, a naročito ne bi postigla svrhu generalne prevencije.

Odgovornost klupskog liječnika kao stručne osobe medicinske struke je izuzetno velika i u skladu s tim izrečena sankcija mora poslati poruku beskompromisnog neprihvaćanja bilo kakvog ponašanja koje predstavlja kršenje Pravila za borbu protiv dopinga.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.