Ivan Zvonimir Čičak: U aktualnoj vlasti nije bilo dovoljno političke volje da se zakoni sprovode u djelo

Utorak, 16. lipnja 2015. 16:35 Napisao/la  SC

Reprezentacija je do slučaja Šimumića bila pošteđena ovakvih huliganizama, rekao je Vrbanović na Okruglom stolu o nasilju


Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora (HHO), na Okruglom stolu o navijačkom nasilju naglasio je sljedeće:

- Moderni svijet kojem želimo pripadati ne prihvaća bilo kakvu raspravu o karakteru fašističkih i nacističkih simbola. Zato je svako relativiziranje ustaškog pozdrava 'Za dom spremni' jednostavno neprihvatljivo. Taj je pozdrav bio pozdrav jedino i isključivo ustaškog režima, kaže Čičak, koji je pokrenuo projekt "Izravna prevencija navijačkog nasilja" prije tri godine koliko HHO bilježi različite oblike nasilja navijačkih skupina Dinama, Hajduka, Osijeka i Rijeke.

- Svoje izvještaje slali smo na sve relevantne adrese u Hrvatskoj, od predsjednika Republike, predsjednika Vlade, kao i predsjednika Sabora, medijima, pa do svih drugih relevantnih institucija hrvatskoga društva. Prepoznatljivi dio medija, ali i društvenih i političkih skupina dočekao je ovaj projekt 'na nož', a cilj tih medijskih poslenika i drugih društvenih aktera bio je samo jedan, ujediniti najradikalnije dijelove navijačkih skupina u zajedničkoj borbi za nasilno rušenje postojećih legalnih i legitimnih struktura Hrvaskog nogometnog saveza i u krajnjoj liniji, omogućiti preuzimanje kontrole nad HNS-om od osoba koje bi odgovarale njihovom političkom projektu. Procjenjujemo da u aktualnoj vlasti jednostavno nije bilo dovoljno političke volje da se zakoni sprovode u djelo, govori Čičak.

Izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović rekao je da splitski incident nema veze samo sa nogometom, nego sa cjelokupnim stanjem u društvu, "i pitanje je tko stoji iza toga".

- Reprezentacija je do slučaja Šimumića bila pošteđena ovakvih huliganizama. HNS to oštro osuđuje, ali priznajemo da je i HNS sukrivac za mnoge greške koje su se dogodile u prošlosti - izjavio je Vrbanović.

Pomoćnik glavnog ravnatelja policije Krunoslav Borovec kazao je da je ovaj incident u Splitu jedinstven, te da je imao za cilj privući pozornost domaće i svjetske javnosti.

- Što se tiče utakmice u Splitu, policija je svoje djelovanje usmjerila na očuvanje reda i mira izvan stadiona, jer je postojala opasnost da netko ispali raketu na stadion ili da upotrijebe bespilotnu letjelicu. Mi smo to spriječili, kaže Borovec.

Na Okruglom stolu u Novinarskom domu u Zagrebu, uz članove HHO-a sudjelovali su i predstavnici Ureda predsjednice RH, Vlade, Sabora, MUP-a, te Hrvatskog nogometnog saveza. Na okruglom stolu trebao je biti i izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Niko Kovač, ali je svoj nedolazak ispričao time što je morao biti na sudu u Gospiću zbog nedavnog incidenta kada su njega i predstavnike HNS-a na odmaralištu Zir napali huligani sa obilježjima Hajduka.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.