LICENCIRANJE

Šibenik službeno postao prvoligaš

Srijeda, 20. svibnja 2020. 13:13 Napisao/la  SC

Inter Zaprešić nije dobio licenciju

Prvoligaški nogomet na Šubićevcu
Prvoligaški nogomet na Šubićevcu

HNS je na službenoj stranici objavio prvostupanjsku odluku o licenciranju.

Odluku prenosimo integralno:

Hrvatski nogometni savez kao davatelj licence u prvom je stupnju završio Središnji postupak licenciranja klubova za natjecateljsku 2020./21. godinu za Uefina klupska natjecanja, uključujući UEFA Ligu prvakinja, te natjecanje u Prvoj HNL i u Drugoj HNL.

Za dobivanje licence za Uefina klupska natjecanja, natjecanja u Prvoj i Drugoj Hrvatskoj nogometnoj ligi tražitelj licence mora ispunjavati kriterije koji nose oznaku „A“ i „B“ iz pet skupina kriterija, a to su: Sportski, Infrastrukturni, Administracije i stručnog osoblja, Pravni i Financijski.

U Središnjem postupku licenciranja klubova za natjecateljsku 2020./21. godinu primjenjuje se novi Pravilnik o licenciranju klubova HNS-a (HNS-ov Glasnik 53/2019 od 26. studenoga 2019). Osnovna novina ovog Pravilnika je što on sadrži i kriterije za licenciranje ženskih nogometnih klubova, kojima će za sudjelovanje u 2020./21. UEFA Ligi prvakinja biti također potrebna licenca.

Zbog nepredviđene situacije nastale uslijed pandemije Covida-19, te slijedom relevantnih odluka Izvršnog odbora UEFA-e o izmjenama i dopunama Uefinog Pravilnika o licenciranju klubova i financijskom fair-playu, Pravilnik o licenciranju klubova HNS-a izmijenjen je i dopunjen je odlukama Izvršnog odbora HNS-a, koje su objavljene u HNS-ovim Glasnicima br. 13/2020 od 25. ožujka 2020. i 15/2020 od 08. travnja 2020. Ove se izmjene i dopune odnose na izmjene rokova Središnjeg postupka isključivo za natj. 2020./21. g., način dostave dokumentacije i komunikaciju između HNS-a i klubova-tražitelja licence. Spomenutim izmjenama i dopunama, produljen je rok za ispunjenje relevantnih financijskih obveza prema drugim nogometnim klubovima te zaposlenicima i državi – porezi i doprinosi (kriteriji F.02 i F.03) i to do 30. travnja 2020., te je također izuzet od primjene financijski kriterij F.05 – Budući financijski podaci.

Ispunjenje kriterija s oznakom „A“ i „B“ uvjet je za izdavanje licence. U slučaju neispunjenja kriterija s oznakom „B“ tijela za licenciranje izdaju licencu, ali primatelju licence izriču kaznu ukora ili novčanu kaznu. Kriteriji s oznakom „C“ imaju status preporuke i primjer su dobre prakse.

U Središnjem postupku licenciranja sve osobe koje djeluju u ime Hrvatskog nogometnog saveza – Davatelja licence poštuju načelo neovisnosti u odnosu na tražitelje licence te načelo jednakog postupanja prema svim tražiteljima, kao i načelo povjerljivosti svih podataka i informacija koje mu tijekom postupka licenciranja dostave tražitelji licence. Ispitivanje i ocjena kriterija obavljaju se po procedurama propisanima novim UEFA Pravilnikom o licenciranju klubova i financijskom fair-playu (izdanje 2018.), UEFA Standardom kvalitete licenciranja klubova (izdanje 2012.) i Pravilnikom o licenciranju klubova HNS-a (izdanje 2019.).

Rok za dostavu molbe za UEFA licencu, UEFA Ligu prvakinja, Licencu za I. HNL i Licencu za II. HNL te propisane dokumentacije bio je 31. siječnja 2020. godine, dok je rok za dostavu financijske dokumentacije bio 1. travnja 2020. To je i datum do kojeg su klubovi – tražitelji licence, između ostalog, trebali dokazati da su podmirili financijske obveze koje su dospjele do 31. prosinca 2019. godine prema drugim nogometnim klubovima (djelatnosti transfera igrača, odnosno stjecanja / otuđivanja registracija igrača) te prema zaposlenicima i državi (porezi i doprinosi za zaposlenike). Prije spomenutim izmjenama i dopunama taj je rok s uobičajenog 31. ožujka odgođen na 30. travnja 2020. Prije opisane obveze se ne smatraju dospjelima ako su do 30. travnja 2020. bile plaćene, ili je s vjerovnikom zaključen sporazum o odgodi plaćanja, ili su iste predmetom spora koji se vodi pred nadležnim nacionalnim ili međunarodnim nogometnim tijelima ili redovnim sudovima, a koji nije okončan pravomoćnom odlukom.

Odjel za licenciranje klubova HNS-a je 17. siječnja 2020. organizirao specijaliziranu radionicu za ženske nogometne klubove (Prva i Druga HNLŽ), s ciljem upoznavanja s kriterijima i postupkom licenciranja u svrhu potpore i njihove pripreme za prvi postupak licenciranja.

  1. veljače 2020. godine također je održana Radionica za licenciranje klubova u kojoj su sudjelovali klubovi I. i II. HNL te Prve HNLŽ. Cilj Radionice bio je upoznati klubove s novim HNS-ovim Pravilnikom o licenciranju, prezentirati analizu podataka o položaju hrvatskih klubova u europskom klupskom okruženju te razgovarati o specifičnim temama od interesa naših klubova, kao što su međunarodni transferi igrača, briga o gledateljima s invaliditetom i aktivnosti društvene odgovornosti klubova, zaštita i dobrobit djece u nogometu.

Po zaprimljenim molbama klubova – tražitelja licence i njihove dokumentacije, Odjel za licenciranje klubova HNS-a, odnosno svaki od stručnjaka za pojedinu skupinu kriterija, ocjenjivao je da li tražitelji licence ispunjavaju kriterije i druge uvjete za dobivanje licence propisane Pravilnikom.

Odjel za licenciranje HNS-a je prije podnošenja izvješća Komisiji za licenciranje HNS-a - tijelu 1. stupnja svim tražiteljima licence dostavljao redovite i vrlo iscrpne povratne informacije o statusu ispunjenja kriterija i preporuke za uklanjanje nedostataka s dodatnim rokovima.

Komisija za licenciranje HNS-a obavila je procjenu ispunjenja kriterija na temelju dokumentacije, informacija i podataka koju su dostavili klubovi - tražitelji licence, ali i na osnovu drugih dostupnih relevantnih podataka i informacija te sukladno Pravilniku donijela odgovarajuće odluke o licencama:

Izdane UEFA licence za 2020./21.:

  1.  DINAMO
  2.  GORICA
  3.  HAJDUK
  4.  ISTRA
  5.  LOKOMOTIVA
  6.  OSIJEK
  7.  RIJEKA
  8.  SLAVEN

Izdane licence za I. HNL za 2020./21.:

  1.  DINAMO
  2.  GORICA
  3.  HAJDUK
  4.  ISTRA
  5.  LOKOMOTIVA
  6.  OSIJEK
  7.  RIJEKA
  8.  SLAVEN
  9.  ŠIBENIK
  10.  VARAŽDIN

Izdane licence za II. HNL za 2020./21.:

  1.  BELIŠĆE
  2. BSK
  3.  CIBALIA
  4.  CROATIA
  5.  DINAMO – II. momčad
  6.  DUBRAVA TIM KABEL
  7.  HAJDUK – II. momčad
  8.  ISTRA
  9.  JUNAK
  10.  KUSTOŠIJA
  11.  LUČKO
  12.  MEĐIMURJE
  13.  ORIJENT
  14.  OSIJEK – II. momčad
  15. SESVETE
  16.  ŠIBENIK
  17.  VARAŽDIN

Izdane licence za Uefa Ligu prvakinja 2020./21.:

  1.  DINAMO

Cjelovito priopćenje za medije sa svim odlukama možete preuzeti OVDJE.

Na odluke Komisije za licenciranje, u roku od 8 dana od primitka odluke, odnosno do 28. svibnja 2020. klubovi kojima je odbijena molba za licencu(e) mogu podnijeti žalbu. Tijekom žalbenog postupka mogu iznositi nove činjenice ili dokaze, kao i prijedloge novih dokaza.

Odluke o žalbama donosi tijelo 2. stupnja - Žalbeno tijelo za licenciranje HNS-a. Krajnji rok za donošenje konačnih odluka je 15. lipnja 2020.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.