POVRATAK ANASA SHARBINIJA

Pušta li Al Ittihad igrača od milijun dolara?

Petak, 28. prosinca 2012. 13:43 Napisao  I. V.

Al Ittihad mora za Anasa platiti 1,8 mil. eura odštete i godišnje izdvaja milijun dolara za plaću

Anas Sharbini želi u Rijeku, čelnici Rijeke žele Anasa Sharbinija pa preostaje sačekati odluku čelnika Al Ittihada. Saudijski klub kupio je ljetos Anasa za 1,8 mil. eura koliko bi Hajduk trebao dobiti na ime odštete. Budući da je tadašnje vodstvo Hajduka odradilo traljav posao, pa nije tražilo bankovna jamstva, Al Ittihad je iskoristio mogućnost i odugovlači s isplatom odštete. Hajduk je zatražio pomoć UEFA&FIFA-e, a čelnici Al Ittihada pokazali da klupski ugled ništa ne znači u svijetu biznisa.

Kada je riječ o novcu, Anas Sharbini u Al Ittihadu zarađuje točno milijun dolara neto godišnje plus premije. Dakle, Al Ittihad mora za Anasa platiti 1,8 mil. eura odštete plus porez, povrh toga godišnje izdvaja od oko milijun eura bruto za plaću. U takvoj matematici Rijeka se ne treba zamarati brojkama.

Al Ittihad najpoznatiji je saudijski klub, koji prilično visoko kotira u nogometnom svijetu. Klub je osam puta bio nacionalni prvak i dvaput kontinentalni prvak Azije, na njegovoj klupi sjedila su poznata imena među kojima i trojica Hrvata: pokojni Tomislav Ivić, Luka Peruzović i Dragan Talajić kao privremeno rješenje. Treneri Al Ittihada bila su i dvojica bivših trenera Dinama, Osvaldo Ardiles i Vahid Halihodžić.

Među brojnim stranim igračima koji su nosili dres kluba najpoznatiji je Bebeto, slavni brazilski reprezentativac i prvak svijeta iz 1994. godine. Od hrvatskih igrača prije Anasa Shabinija u Al Ittihadu igrao je samo Mario Carević. Doduše, Sharbini ima dvostruko državljanstvo, pa ga Saudijci više doživljavaju kao Jordanca nego kao Hrvata.

Budući da je Rijeka Anasov povratak uvjetovala slobodnim papirima, čelnici Al Ittihada trebaju odlučiti pod kojim se uvjetima Sharbinija isplati pustiti prije isteka ugovora. Najjači saudijski argument Sharbinijeva povratka u hrvatski nogomet je statistika: u 11 utakmica Anas je 6 puta zamijenjen, dvaput je utakmicu počeo s klupe... Drugim riječima, Anas ne igra na razini koju su poslodavci iz Jeddaha očekivali. Prema tržišnim spekulacijama Anas je uz Brazilca Souzu najvrjedniji klupski igrač čija se cijena kreće negdje između 3,5 i 4 mil. eura. Samo, tko će toliko platiti za igrača koji u 25. godini još uvijek slovi kao nedorečeni talent?

Al Ittihad još uvijek nije platio odštetu Hajduku, niti redovito plaća Anasa. Iako financijska nedisciplina nije baš najbolja preporuka za tako ugledan klub u azijskom nogometu, u Anasovu slučaju tokovi novca uvjetovani su igračkim statusom. Očito je da igrač i klub ne mogu tako lako raskinuti ugovor, a ne žele više surađivati. U takvim slučajevima obično se dogovara posudba, najčešće s pravom prvootkupa ugovora. Rijeka sigurno neće plaćati odštetu, ali može platiti pravo otkupa ugovora tako da oba kluba zarade na idućem transferu.

Kombinacija ima napretek ako se transfer svima isplati. Budući da u svim kombinacijama novac više i/li manje gube Al Ittihad i Sharbini, Rijeka jedina može dobiti ako se Anas Sharbini vrati na Kantridu.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.