Željko Sopić: Bez obzira koliko igrača prodala, Lokomotiva uvijek dođe u sam vrh

Četvrtak, 02. studenog 2023. 23:13 Napisao/la  SC

U Lokomotivi  sam završio karijeru, odigrao sam tamo posljednje tri godine, počeo trenersku karijeru, kaže trener Rijeke

Niko Janković
Niko Janković Foto: HNK Rijeka/Facebook

Rijeka u petak od 18 sati gostuje u Kranjčevićevoj kod Lokomotive, Željko Sopić vraća se na stadion za kojega je, kako to sam kaže, emotivno vezan.

- Očekuje nas jako zahtjevna utakmica u Ulici pjesnika, stadion i klub za koji me vežu jako lijepe uspomene. U Lokomotivi  sam završio karijeru, počeo trenersku karijeru, odigrao sam tamo posljednje tri godine, s druge strane to je stadion kluba koji mi je i dalje u srcu, NK Zagreba, koji je nažalost, u niskoj ligi. No, to je tako u životu. O momčadi Lokomotive mogu govoriti samo u superlativima. Mislim da je jako dobro vođena, pod vodstvom gospodina Šikića, prvenstveno uz pomoć gospodina Doličkog, koji više nije s nama. Mislim da trener Čabraja ima kontinuitet zadnjih nekoliko godina, momčad iz godine u godinu, bez obzira koliko igrača prodali, uvijek dođe u sam vrh hrvatskog nogometa. Putem transfera se financiraju i mislim da je to jedan putokaz kojim bi puno hrvatskih klubova trebalo krenuti. Lokomotiva je kao putokaz. Iz godine u godinu, kada svi misle, eh, sada je gotovo, oni iznjedre četiri, pet novih talenata i mislim da je njihova škola, koliko ja poznajem, odmah uz bok Dinamove, rekao je Sopić.

Rijeka ima dosta problema s igračkim kadrom, Selahi preskače utakmicu zbog žutih kartona, Galešić zbog ozljede, upitni su Pašalić, Ivanović…

- Hoće li biti Galešić spreman za utakmicu protiv Dinama to danas ne mogu reći, a vrlo vjerojatno Pašalić neće biti spreman za utakmicu protiv Lokomotive. Pokušat će trenirati, ali nije trenirao ovaj tjedan  i kako sada stvari stoje jako su male mogućnosti da će moći biti u kadru momčadi koja će putovati u Kranjčevićevu. Jedino ako se ne dogodi nekakvo čudo.  Možda će Grgić igrati zadnjeg veznog, imamo dovoljno igrača, netko će istrčati. Ima tu i neki Hodža i neki Ilinković. Netko će igrati. Možda ćemo promijeniti sustav, vidjet ćemo što će biti danas s Pašalićem. Čekali smo do zadnjeg trenutka, doktori su rekli da bi trebalo biti sve u redu, ali po informacijama koje ja imam mislim da to baš tak ne bude bilo. Nadam se iskreno čudu, ali nisam baš sklon opcijama da poluozlijeđene igrače stavljam igrati. Ivanović je jučer trenirao prvi put, prije utakmice ćemo odlučiti je li sposoban za igru ili nije. Ostali su svi na broju, ne mislim čuvati neke igrače zato jer iduću utakmicu igramo s Dinamom, tako da ne bi dobili neki karton ili ne znam što. Mislim da je to suludo da u jednoj utakmici ideš nešto čuvati, pa onda u jednoj izgubiš dvije.

Lokomotiva je momčad koja u prosjeku radi najviše prekršaja u HNL-u, Rijeka je pri samom dnu po tom statističkom podatku. Koliko je bitan taj podatak uoči utakmice i za samu utakmicu budući da je Rijeka momčad koja voli igrati i nadigravati se.

- Bitan je, ali ako govorite te podatke onda morate znati da je Lokomotiva momčad koja udara najviše dugih lopti u HNL-u, oko osamdeset. To su vam statistički podaci. Ono što ja znam je da će vjerojatno biti kiša u Zagrebu i da će, poznavajući teren u Kranjčevićevoj, to ići na ruku momčadi koja je agresivnija. No, s druge strane lopta će biti puno brža pa će se to na neki način izjednačiti. Ako ćemo imati brzi protok lopte i ako ćemo tražiti međulinijske prostore na čemu radimo, mislim da ćemo doći  u dosta izglednih situacija. Svaka utakmica je nova priča, ne možete se vezati niti za neku koja je bila u prošlosti, u odnosu na ovu sada protiv Lokomotive, niti na neku koja će doći. Vidjet ćemo, siguran sam samo da će 11 najspremnijih taj dan istrčati na teren.

Lokomotiva ima stabilnosti u svakoj liniji, Mersinaj, Marić, naprijed Mudradžija, što biste izdvojili kao njihov forte?

- Sigurno je da su mladi, da su potentni, da puno trče, da imaju istog stratega zadnje tri godine. Najveći forte Lokomotive, je po mojem mišljenju ta tranzicija, s puno igrača završavaju u boxu, jednostavno napadaju dubinu i prostor, ne libe se nikad napasti sa šest, sedam igrača. Tu ćemo morati obratiti pozornost. S druge strane, kažem, spremni smo, svjesni smo svega, pripremamo se dobro za tu utakmicu, naravno da će ovoga puta vremenski uvjeti dosta olakšati ili otežati, ali to ćemo tek vidjeti, ne možemo sada pričati o tome.

Hoćete li posebnu pozornost posvetiti Tuciju, u zadnje vrijeme zabio je četiri pogotka, tri u samoj završnici utakmice?

- Mislim da je Tuci pokazao svoju kvalitetu već zadnjih nekoliko godina. Na žalost, ozljede su ga spriječile da napravi veći iskorak, ali riječ je o izvrnom napadaču. S druge strane, mislim da imamo jako dobar stoperski par, odnosno svu četvoricu. Sad Galešića nema, ali Dilaver, Mitrović i Radeljić su tu, tako da će dečki morati samo odraditi svoj posao na terenu. I to je to.

Standings provided by Sofascore