Željko Sopić i Radomir Đalović protiv Lillea ispali čudesni treneri zahvaljujući Sergeju Jakiroviću

Petak, 16. kolovoza 2024. 07:42 Napisao/la  Igor Vranić

Teza da najbolji hrvatski klubovi više nisu konkurentni u europskim natjecanjima zbog toga jer su siromašni nije utemeljena na činjenicama

Željko Sopić i Radomir Đalović protiv Lillea ispali čudesni treneri zahvaljujući Sergeju Jakiroviću
Foto: HNK Rijeka

Tri vodeća hrvatska kluba doživjeli su debakle u 3. pretkolima, sva tri su ispala na krajnje zabrinjavajući način za HNL!

Razlika je u tome što Rijeka zahvaljujući sretnom ždrijebu još uvijek ima veliku šansu plasirati se u skupinu Konferencijske lige nakon što je ispala iz Europske lige, za Hajduk i Osijek više nema spasa.

Teza da najbolji hrvatski klubovi više nisu konkurentni u europskim natjecanjima zbog toga jer su siromašni nije utemeljena na činjenicama.

O vjerodostojnosti transfermarkta može se diskutirati, ali ne toliko da bi sljedeći podaci o vrijednostima momčadi bili neprecizni kada se tri hrvatska kluba prema vrijedostima momčadi uspoređuju s klubovima od kojih su ispali u 3. pretkolima.

Iako je Hajdukova momčad vrijedna čak 50,51 mil. eura, u play-off se plasirao Ružomberok koji ima momčad vrijednu samo 6,75 mil. eura.

Osijek (19,7 mil. eura) je ispao od Zire (10,33 mil. eura), dok je Rijeka (39,45 mil. eura) ispala od Elfsborga (18,05 mil. eura).

Kao što je poznato, u nogometu nije sve u šoldima!

Treba nešto i znati, najveći problem hrvatskog klupskog nogometa odavno je postala struka!

Ove sezone nastavio se trend zatiranja bazičnih vrijednosti hrvatskog nogometa zbog čega na klupama Hajduka i Osijeka sjede dvojica talijanskih trenera (ne)upitne nekvalitete (Gattusso, Coppitelli).

Da im zvučna prezimena slučajno završavaju na "ić" već danas bi bili bivši treneri!

Problem struke u HNL-u postaje jasniji kada se uđe u riječku svlačionicu!

Rijeka je prošle sezone ispala u play-offu Konferencijske lige od Lillea (241 mil. eura), u prvoj utakmici na Decathlon Areni jedna od najboljih francuskih momčadi pobijedila (2:1) je zahvaljujući pogotku tada 17-godišnjega stopera (Yoro 89) kojega je Manchester United ovog ljeta platio 62 mil. eura.

Rijeka je u Lilleu igrala tako moćno da je najbolji igrač utakmice postao sjajni vratar Lillea (Chevalier), mladi francuski reprezentativac između ostalog obranio je dva zicera u situacijama jedan na jedan (Ivanović 4, Vukčević 54), Rijeka je povela (Pašalić 24) vrlo atraktivnim lob-udarcem (pogledajte OVDJE).

Za Rijeku u Lilleu igrala su osmorica igrača (Galešić, Radeljić, Hodža, Janković, Pašalić, Ivanović, Selahi, Fruk) koji su igrali protiv Elfsborga na Boras Areni, još dvojica igrača koji su igrali protiv Lillea sjedila su na klupi u Borasu (Smolčić, Ilinković).

Dodaš vratara i u Borasu dobiješ cijelu momčad koja je igrala u Lilleu!

Što se dogodilo igračima Rijeke u godinu dana da su onako energetski slabo izgledali u utakmici u Borasu?

Problem je elementarni, tehničko-taktička pojedinačna kvaliteta u svim ekipnim loptačkim sportovima ne može doći do izražaja kada zakaže duel-igra.

Isto se igračima Rijeke dogodilo na dvama preostalim gostovanjima (Corvinul, Varaždin) ove sezone čime se nastavio trend s kraja prošle sezone.

Budući da isti igrači izgledaju  energično kada igraju na Rujevici (Lokomotiva, Corvinul, Elfsborg) problem mora biti u pristupu!

To znači da na početku ove sezone igrači nisu mentalno pripremljeni isto kao što su bili pripremljeni na početku prošle godine, kada ih je vodio Sergej Jakirović.

Utakmicu u Lilleu s klupe je vodio Radomir Đalović, Željko Sopić debitirao je na klupi u utakmici protiv Lillea na Rujevici.

Obojica su u utakmicama protiv Lillea ispali čudesni treneri zahvaljujući Sergeju Jakiroviću.

Na početku ove sezone jasno je da čuda nema!

Na Sopića ne treba više trošiti vrijeme, on je postao prošlost Rijeke kada je postalo jasno da nema ozbiljnog kapaciteta vodti ni presice, a kamo li da može voditi momčad u ozbiljnim utakmicama.

U tom će kontekstu biti zanimljivo pratiti razvoj Sopićeve karijere.

Ako je tako dobar da se ne boji ni Barcelone kao što je govorio, Rijeka mu je u karijeri bila samo usputna stepenica tijekom uspona prema klubovima lige petice!

Što se Đalovića tiče, da je ovako na klupi Rijeke u Švedskoj debitirao Dragan Tadić, koji je ispao od Djurgardena, Mišković bi vjerojatno u avionu tijekom povratka iz Borasa smijenio riječkog trenera poniknulog u klubu.

Đalović je u prednosti jer navodno od malih nogu više voli Rijeku od Tadića.

Već u utakmicama protiv Olimpije bit će jasnije koliko se u HNL-u dugo može živjeti od ljubavi!

Rijeka nikada u povijesti nije igrala protiv slabije momčadi (9,63 mil. eura) u play-offu jednog europskog natjecanja.

Tablice omogućuje Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.