AKCIJSKI PLAN HNS-a

Novo navijačko pravilo: Tri bakljade, prekid!

Petak, 20. travnja 2012. 09:36 Napisao  I. V.

HNS je akcijskim planom izazvao neočekivane reakcije navijača

Provedbom ishitrenog akcijskog plana kojim HNS pokušava suzbiti nasilje i rasizam na tribinama, ekstremne navijačke skupine dobile su jaki proturepresivni instrument. Kontroliranom upotrebom pirotehnike, ekstremni navijači mogu prekinuti svaku utakmicu.

Akcijski plan HNS-a ishodište crpi u UEFA protokolu koji ne predviđa zabranu pirotehnike, budući da su baklje odavno istjerane sa stadiona civiliziranijih država od Hrvatske. HNS najviše problema ima upravo s pirotehnikom zbog koje je jedna utakmica (Pula) prekinuta, dok je nekoliko utakmica odigrano na rubu regularnosti.

Akcijski plan HNS-a doveden je u pitanje čim su ekstremne navijačke skupine shvatile da uporabom pirotehnike mogu utjecati na tijek svake utakmice, u konačnici i na tijek prvenstva. „Tri bakljade, prekid“ novo je nepisano navijačko pravilo u hrvatskom nogometu!

Da bi spriječio moguću zloupotrebu akcijskog plana, HNS je odlučio doraditi plan nečuvenom represivnom mjerom: zabranio je gostujućim navijačima dolazak na stadione. Gostujuće navijačke skupine na stadionima nemaju moralne obveze prema matičnim klubovima, pa se ne moraju ustručavati od piromanije. A svaki palež na tribinama i travnjaku dovodi u pitanje regularnost utakmice, prekid je moguće isprovocirati u trenutku koji najviše odgovara matičnom klubu.

HNS čeka odgovor Ravnateljstva policije, zabranu mora odobriti MUP.  Mala je vjerojatnost da će MUP postati talac HNS-a, koji je akcijskim planom izazvao neočekivane reakcije. Ne samo navijača. 

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.