UTAKMICA ZA NASLOV PRVAKA Sve što će momčad Rijeke na kraju ove sezone učiniti stane u sljedeće tri utakmice protiv Dinama! Povijest pišu pobjednici, ostalo su priče za gubitnike!

Nedjelja, 05. svibnja 2024. 11:49 Napisao/la  Igor Vranić

Željko Sopić najavio je uoči odlučujuće utakmice 33. kola da ništa neće mijenjati u načinu igre zbog kojega je Rijeka još uvijek najuspješnija ove godine

Sve što će momčad Rijeke na kraju ove sezone učiniti stane u sljedeće tri utakmice protiv Dinama! Povijest pišu pobjednici, ostalo su priče za gubitnike!

Nogometaši Rijeka i Dinama u nedjelju (19.30) na Rujevici igraju utakmicu 33. kola, koja će odlučiti prvaka ako Dinamo pobjedi.

Dinamo ima lakši raspored pa mu više odgovara remi, Rijeka jedino pobjedom odlučuje o svojoj sudbini do kraja prvenstva.

34. kolo:
Varaždin - Rijeka
Dinamo - Osijek

35. kolo:
Osijek - Rijeka
S. Belupo - Dinamo

36. kolo:
Rijeka - S. Belupo
Dinamo - Rudeš

Rijeka i Dinama do kraja sezone igraju još dvije finale utakmice kupa, 15. i 22. svibnja, čime će završnica sezone u HNL-u biti dodatno opterećena.

Konkretno, Rijeka u zadnja dva tjedna igra čak pet utakmica: prvi tjedan triput gostuje (Varaždin, Dinamo/kup, Osijek), u zadnjem tjednu igra dvije utakmice (Dinamo/kup, S. Belupo) na Rujevici.

Što se tiče načina igre u utakmicama protiv Dinama ove sezone, Željko Sopić debitirao je na klupi Rijeke u HNL-u u utakmici protiv Dinama u Maksimiru u 6. kolu (1:2).

Nakon toga odigrao je još dvije utakmice protiv Dinama (2:2, 0:1), sve tri igrao je slično otvorenog garda.

Zbog toga je na Rujevici uspio izbjeći poraz (2:2) iako je Dinamo do 87. minute vodio 2:0, u objema utakmicama u Maksimiru zbog načina igre nije imao šanse ostvariti pozitivne rezultate iako je momčad Dinama u tom razdoblju sezone bila u lošijem tonusu od Rijeke.

U nedjelju se igra potpuno drugačija utakmica, uoči 33. kola tonusi momčadi su se promijenili.

Dinamo dolazi na Rujevici u pozitivnom nizu nakon sedam uzastopnih pobjeda, Rijeka je neočekivano počela energetski padati u zadnjim trima utakmicama.

U dvjema utakmicama (Istra 1961 2:0, Gorica 3:0) uspio je Sopić pronaći unutrašnje rezerve i pobijediti, u trećoj (Lokomotiva 1:3) utakmici Sopić ništa nije mogao učiniti.

U takvom ozračju priprema utakmice protiv Dinama svela se na vježbanje mentaliteta igrača Rijeke, koji čine najbolju momčad HNL-a ove godine: u 14 utakmica u nastavku sezone Rijeka je osvojila dva boda manje (36) od Dinama u 15 utakmica (38).

Ne treba zanemariti ni da Rijeka (30:7) ima bolju gol-razliku od Dinama (27:10) s utakmicom manje ove godine, gol-razlika uvijek je dobar pokazatelj sadržaja igre.

U trima predstojećim utakmicama protiv Dinama presudan će biti upravo sadržaj igre!

Željko Sopić najavio je uoči odlučujuće utakmice 33. kola da ništa neće mijenjati u načinu igre zbog kojega je Rijeka još uvijek najuspješnija ove godine iako povijest međusobnih utakmica ukazuje da bi Sopić trebao mijenjati način igre da bi Rijeka ostvarila prvu pobjedu protiv Dinama ove sezone.

Povijest 97 međusobnih utakmica uči da je samo Matjaž Kek u sezoni 1916/17 imao privilegiju voditi momčad Rijeke koja je osvojila dvostruku krunu nadigravanjem protiv Dinama.

Jedino je Nenad Gračan u povijesti HNL-a još imao priliku postati prvak prije točno 25 godina nakon što je dvaput pobijedio Croatiju (1:0, 1:0) u Maksimiru i na Kantridi, kada se branio u niskom bloku isto kao trofejni treneri Rijeke (Kek 13/14, Bišćan 18/19, Rožman 19/20) u kupu.

Hoće li Sopić postati trofejni trener Rijeke ovisi od ishoda utakmica protiv Dinama, sve što će momčad Rijeke na kraju ove sezone učiniti stane u sljedeće tri utakmice protiv Dinama!

Povijest pišu pobjednici, ostalo su priče za gubitnike!

Standings provided by Sofascore