SPLIT - RIJEKA (21) Financijski problemi u Parku mladeži odredili skromne ciljeve

Petak, 15. srpnja 2016. 20:35 Napisao/la  Ivan Jelić

Ako se usporedi kvaliteta igrača koji su napustili klub i igrača koji su došli, nema nikakve dvojbe da trener Goran Sablić ima slabiji igrački kadar

Na otvaranju nove prvoligaške sezone Split na svom stadionu u Parku mladeži dočekuje Rijeku. U minuloj sezoni Riječani su tri puta slavili, dva puta u Splitu, jednom u Rijeci dok je jedna utakmica završila pobjednika, i to na Rujevici u finišu prvenstva kada je momčadi trenera Matjaža Keka trebala pobjeda kako bi nastavila utrku s Dinamom za titulom prvaka.

- Rijeka nije doživjela posebne promjene u igračkom kadru. Njihov se cilj zna, žele i u ovoj sezoni puhati za vratom Dinamu i pokušati osvojiti titulu prvaka. Znamo način na koji igraju i razmišljanje trenera Matjaža Keka. Radi se o iskusnoj momčadi bez obzira što su ostali bez reprezentativnog čuvara mreže Vargića, stopera Samardžića i napadača Balaja. Igraju disciplinirano, najjača im je odlika što iz dobro organizirane obrane izlaze u kontru i polukontru. Nema dvojbe da im je Tomasov najvažniji igrač, tu je još odlični Gavranović. Imaju i oni svojih slabosti, pokušat ćemo ih iskoristiti. Prvo je kolo i dosta je nepoznanica. Ne možemo reći da smo favoriti kada ih dvije godine nismo pobijedili. Cilj Splita je da što mirnije brodimo kroz ligu. Svjesni smo da nas čeka teška zadaća, ostali smo bez nekolicine standardnih igrača, trebat će vremena da se igrači koji su došli uklope u način igranja. Ciljano smo dovodili igrače na pozicijama na kojima nismo imali kvalitetna rješenja. Pokušat ćemo dovesti još jedno iskusnog napadača. Nije ga lako pronaći, kaže trener Goran Sablić.

Na pripremama u Austriji doživjeli ste uvjerljiv poraz (2:8) od Dinama iz Kijeva?

- Trebala je to biti nagrada igračima. Vozili smo se šest sati do mjesta odigravanja susreta, tako da smo izravnio iz autobusa izašli na travnjak. Velika je to škola za mene i igrače, zaključio Sablić.

Tijekom dosadašnjeg ljetnog prijelaznog roka bilo je itekako prometno u Parku mladeži. Klub su napustili kapetan i čuvar mreže Zagorac, koji je potpisao četverogodišnji ugovor s Dinamom, no odmah je proslijeđen u redove druge Dinamove momčadi, Lokomotivu.

Otišli su Oremuš, Miljković, Blagojević, Vrgoč, Galović, panamski dvojac Arroyo - Barcanas.

U redove crvenih stigao je 28-godišnji Argetinac Villafane, koji je minule sezone branio boje Atletico Colona iz Santa Fea. Možda najzvučnije ime među pridošlicama je albanski reprezentativac Bakaj, koji je prošle sezoni bio član Tirane, odigrao je 27 utakmica i postigao 14 golova.

Iz Osijeka je stigao nekadašnji junior Dinama Tomislav Šarić, dok je iz Šibenika došao nigerijski napadač Okechukwu, koji je igrao na Šubićevcu kao posuđeni igrač Rijeke s kojom je raskinuo ugovor.

Među crvene došao je Litavac Chvedukas, koji je od 2008. do 2016. godine bio član tamošnjeg prvoligaša Suduva Marijampolea za koji je odigrao 163 utakmice i postigao 23 gola. Igra na poziciji veznog igrača.

Svi su oni prinove, a ne pojačanja.

Ako se usporedi kvaliteta igrača koji su napustili klub i igrača koji su došli, nema nikakve dvojbe da trener Goran Sablić ima slabiji igrački kadar. Strateg Splita priželjkuje što mirniju sezonu, u klubu su uvjereni da se neće boriti za prvoligaški život.

Vlasnici Splita, braća Slaven i Jozo Žužul, bore se posljednjih mjeseci sa financijskim problemima. Igrači su minule sezone čak odbili u jednom trenutku trenirati zbog kašnjena plaća.

Kakav ćemo Split gledati pokazat će prve tri utakmice. Nakon dvoboja s Rijekom čeka ih gostovanje kod Lokomotive, potom se u Parku mladeži igra gradski derbi ili kako ga Splićani zovu derbi Sv. Duje, dvoboj Splita i Hajduka.

Nemaju crveni više u svojim redovima igrače poput Rebića, Roga, Cikalleschija od čije su prodaje braća Žužul zaradili cca. 12 milijuna eura.

Rebića su prodali Fiorentini za 5 milijuna eura, za isti iznos Rog je prošlog ljeta prešao u Dinamo, dok je Cikalleschi prodan u turski Basaksehirspor za cca. 2 milijuna eura.

Mnogi se pitaju gdje su se potrošili toliki milijuni eura? Lako ih je bilo potrošiti kada ih imate, posebice kada su pojedini igrači imali godišnje ugovore kakve ne bi imali ni u bogatijim europskim klubovima.

Bez obzira na trenutne financijske probleme u Parku mladeži ne strahuju za budućnost. Otkako je prošle godine na trenerskoj klupi zamijenio Zorana Vulića, trener Goran Sablić u prvu momčad je uključio 12, 13 mladih igrača sa kojima je kao trener juniorske momčadi prije dvije sezone osvojio prvo mjesto u HNL-u.

Hoće li to biti dovoljno da se izbjegne borba za prvoligaški život?

 

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.