FRANJIĆ POTPISAO ZA SPLIT

Michael Glover: Petar Franjić je igrač Istre 1961

Srijeda, 05. kolovoza 2015. 13:09 Napisao/la  SC

Split se izlaže velikim sankcijama, tvrdi Glover

Nakon iznenadnog odlaska Petra Franjića  direktor Istre 1961 Michael Glover na konferenciji za novinare objasnio je Franjićev status prije nego što je saznao da je postao igrač Splita.

- Petar Franjić je pod ugovorom s NK Istrom 1961. Krenut ću od pretpostavke da Split nije toliko neodgovoran da učini nešto takvo. Tko god išta potpisuje s igračem koji je pod ugovorom u drugom klubu, izlaže se velikim sankcijama. Mogu vam obećati, ako je to slučaj ovdje, da ću potrošiti koliko je god potrebno novca i vremena da druga strana bude odgovorna za takvo ponašanje. Poželi li netko otići na način za koji smatran da je neprofesionalan i ilegalan, bit će agresivno gonjen, kao i svatko tko pomaže u takvom procesu. Ako u klubu ima još  igrača koji namjeravaju napraviti tako nešto, onda mislim da dobivaju upute iz istog izvora. Upozorio bih sve igrače da paze na taj izvor i da se pripreme na posljedice. Klub nije prekršio Franjićev ugovor niti na jedan način. Klub je izvršio sve obaveze i sto posto sam siguran da je Franjić u krivu što je mislio da će moći raskinuti ugovor s Istrom, tvrdi Glover.

U Franjićevu ugovoru navodno postoji aneks da nakon dvije plaće kašnjenja može postati slobodan igrač.

- Postoji članak u ugovoru koji mu daje slobodne papire nakon 60 dana, ali to je u kontradikciji s HNS-ovim zakonskim odredbama. Ugovor je traljavo sročen prije nego što smo mi došli u klub, ali to nema veze, jer smo mi u pravu. Meni se u ovom trenutku sve to čini kao dobro isplaniran pokušaj da se raskine ugovor.

Ako je imao uvjeta za raskid ugovora, Franjić je morao 10 dana prije raskida obavijestiti klub:

- On to nije učinio. Gospodin Franjić je poslao raskid ugovora odvjetnicima kluba u subotu, prije utakmice s Osijekom. Drugim riječima, u vrijeme kada je to pismo bilo u pošti Franjić je već odlučio napustiti klub. Igračima i treneru rekao je da je već dogovorio suradnju s drugim klubom u Hrvatskoj. Možete misliti koliko sam se iznenadio kada sam to saznao, protiv Osijeka je igrao igrač koji je imao priliku potvrditi pobjedu u šansi koju bi realizirao 12-godišnji igrač iz škole nogometa. Vrlo je uznemirujuće za mene da su se igrači na terenu i treneri u toj utakmici pouzdali u igrača koji je odustao od momčadi i kluba. Da je itko od nas to znao, Franjić ne bi igrao. Poznavajući trenera Pamića, čudim se da je njegova reakcija bila toliko pasivna ako je znao za to. Meni je teško vjerovati da igrač, koji je već odlučio otići iz kluba, bude psihološki sto posto u utakmici i da je posvećen svojim suigračima. Ne smatram da je namjerno promašio priliku, već da psihološki nije bio u utakmici zbog odluke koju je tko zna koliko ranije donio. A odlučio je igrati za protivnika kojemu ti bodovi dosta znače. Možete služiti samo jednom gospodaru istovremeno, a ja ne znam koliko u tom trenutku gospodara imao. Znam jednu stvar sa sigurnošću, njegov angažman tada nije bio u potpunosti posvećen Istri 1961, tvrdi Glover.

Michael Glover  ovako je odredio Franjićevu budućnost:

- Franjić može očekivati kaznu, jer se nije pojavio na dva treninga, a kažnjavat ću ga za svaki dan koji će biti odsutan s treninga. Mogu reći da će do kraja tjedna on meni dugovati novac. Iznenađen sam ovim slučajem, jer je to za mene pitanje integriteta i karaktera, a ne ugovora. Da mi je bilo koji igrač pristupio i rekao da nije zadovoljan u klubu, onda bih morao misliti o tome kako poslati igrača u drugu sredinu u kojoj bi bili zadovoljni on i klub. Ali saznati usred noći da je jedan igrač na ovaj način pokušao otići iz kluba, dok je igrao u jednoj važnoj utakmici, bilo je veliko iznenađenje za mene. Nitko nas na to nije upozorio. Mogu reći da se Franjić obratio upravi kako bi ispregovarao jedan segment ugovora koji je klub u prošlosti tretirao na drugačiji način, a od kada je stigao novi vlasnik taj se segment tretira na drugi način. Mi smo Franjiću objasnili da se novi vlasnici kluba imaju namjeru držati zakona i pravila, sve što radimo mora biti u skladu s poreznim zakonom i s ostalim zakonima. On je imao ideju kako uštedjeti na porezu, što nije u skladu s mojim načelima i to sam mu dao do znanja. Ne znam točno koliki je stupanj nezadovoljstva proizašao iz toga. Dali smo mu do znanja da mi nismo skupina ljudi koja je zainteresirana raditi prečacima, rekao je Glover prije nego što se osvrnuo na zatečeno stanje:

- Najbolji način da opišem ugovore koji su sklopljeni prije nego što smo mi došli je da im nedostaje discipline i pravne strukture. Traljavi su! Zbog traljavosti napisanoga u ugovoru moglo bi doći do problema. Bio sam potpuno svjestan toga, odvjetnik sam po struci i to je moje područje rada. Ne očekujem da će ijedan igrač napustiti klub dok mi ne odlučimo da će otići iz kluba. Zbog bilo kojeg razloga, ugovora ili nekog drugog. Ako to pokuša učiniti, može očekivati pravnu borbu. Nisam pasivan i ništa u klubu nije pasivno. U slučaju da klub ne ispoštuje ugovor mi ćemo snositi posljedice, tvrdi Glover.

Direktor Istre 1961 naglasio je sljedeće:

- Moram dodati nešto što je bitno za kontekst. Moji partneri i ja smo 4. travnja 2015. posudili 1,5 milijuna kuna Istri 1961. Napravili smo to iako nismo imali nikakvu garanciju da ćemo kupiti klub, to smo učinili iako je postojala mogućnost da će klub ispasti iz lige. Dali smo taj zajam i postavili uvjet da se tim novcem moraju isplatiti plaće igračima i zaposlenicima. U svibnju 2015. smo dali dodatni zajam od oko milijun kuna koji je iskorišten da bi se platili igrači. Bez mojih partnera i mene klub bi se ugušio tri mjeseca prije nego što smo ga kupili. Bili su bez opcija i bez novca. Tri dana nakon što smo kupili klub uplatili smo plaće igračima. Od tada smo napravili tri uplate u dva mjeseca. Pretpostavka da ova uprava nije ispunila obveze ili da se ne može držati financijskih obaveza, meni je uvredljiva. Od kada smo kupili klub investirali smo više od 7 milijuna kuna kako bismo platili potraživanja i izgradili nešto pozitivno, kaže Glover.

Zanimljivo je da Split duguje Istri 1961, a Franjić je postao igrač Splita:

- Uplata nije izvršena. Učinili smo sve pravne postupke kako bismo osigurali svoja prava, arbitar je potvrdio iznos. Split je u potpunosti svjestan da duguje novac i mislim da su napravili stratešku odluku da tu obvezu iskoriste tako da nanesu što više kazne i boli ovome klubu. Dobro su znali da klubu treba novac u ožujku, travnju i svibnju od prodanih igrača, ali su znali i da mogu kasniti s uplatom. Smatram da su to kockarski iskoristili da vide mogu li prisiliti klub da ispadne iz lige. To njihovo odbijanje izvršavanja obaveza je tadašnju upravu nagnalo da dođe do mene i mojih partnera kako bi potražili pomoć. Nadam se da će Split platiti dug do sredine kolovoza, a ja sam spreman učiniti sve što je u mojoj mogućnosti da Split bude kažnjen što je više moguće, jer ne shvaćam koncept uzimanja igrača klubu i neizvršavanje isplate. Mislim da je Split konkurent Istri 1961 i smatram da će iskoristiti sve kako bi stekao prednost. Ako to znači uskratiti novac klubu kojemu novac nasušno treba, onda je Split učinio upravo to bez imalo moralnih dvojbi, zaključuje Glover.

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.