OSIJEK - RIJEKA

Sergej Jakirović navijestio povratak Rijeke u vrh

Subota, 21. siječnja 2023. 17:17 Napisao/la  SC

Samo se mentalno stabilna momčad može onako vratiti u utakmicu protiv jedne od najboljih hrvatskih momčadi

Nogometaši Rijeke na Gradskom vrtu
Nogometaši Rijeke na Gradskom vrtu Foto: Screenshot

Prva HNL - 18. kolo

Gradski stadion. Gledatelja: 2082

Sudac: Patrik Kolarić (Čakovec)

VAR sudac: Ante Čuljak (Zagreb)

Strijelci: 1:0 Špoljarić (9), Frigan (38-11m)

Žuti kartoni: Vukčević, Galešić (Rijeka)

OSIJEK: Ivušić, Gržan, Barišić, Žaper, Jurčević,  Caktaš, Jugović, Nejašmić, Lovrić, Špoljarić (73 Živković -), Mierez

RIJEKA: Labrović, Grgić, Galešić, Dilaver, Vukčević, Hodža, Selahi (73 Liber ), Janković  (89 Banda), Ampem (73 Jurić ), Marin, Frigan (90+3 Simčić)


Po snijegom natopljenom travnjaku Rijeka (1:1) je u prvoj utakmici u nastavku sezone osvojila bod u Gradskom vrtu u utakmici, koja je navijestila povratak Rijeke u hrvatski nogomet nakon neočekivanog kraha u prvom dijelu sezone.

Kao što je rekao Sergej Jaković prije utakmice u Osijeku, ni jedan trener ne može nakon dužih priprema biti siguran kako će mu momčad izgledati u prvoj natjecateljskoj utakmici.

Posebice se to odnosi na trenere koji tek počinju slagati momčadi koje tijekom priprema nisu odigrale ni jednu utakmicu protiv jačih protivnika.

U zadnjim pripremnim utakmicama  riječka je momčad djelovala vrlo stabilno u obrani, pa Jakirović nije mogao očekivati da će se njegova momčad prvih pola sata konfuzno braniti.

Lakoćom su domaći igrači stvarali višak na svim dijelovima terena, posebno su bili dominantni u duel-igri.

U 5. minuti Mierez je sa sedam metara u ravni prve vratnice skrenuo loptu, Labrović je nogom odbio prizemno upućenu loptu.

U 9. minuti Caktaš je ubacio loptu iz kuta, statična riječka obrana odgledala je prvo kako je Žaper glavom  loptu poslao na peterac, a onda kako je Špoljarić glavom loptu skrenuo u mrežu - 1:0.

U 13. minuti Lovrić je prošao lijevom stranom kaznenog prostora, Labrović je dobro zatvorio bliži kut i nogama odbio loptu.

U 16. minuti Mierez je s(p)retno loptu iz zatvorene pozicije zdesna poslao na gredu.

Trebalo je riječkoj momčadi još desetak minuta da se stabilizira prije svega u središnjem bloku, nakon otprilike pola sata riječka je momčad počela osmišljeno igrati kroz posjed lopte, dignuli su gosti intezitet u duelima, težište igre prebacilo se na polovicu domaćina.

U 28. minuti Marin je prošao lijevom stranom, vratio je loptu prizemno na peterac, Frigan je u ravni prve vratnice petom pokušao skrenuti loptu u prvom organiziranom riječkom napadu na utakmici.

Ivušić je dvaput rutinski intervenirao prije nego što je Rijeka izjednačila.

U 36. minuti Janković je slijeva pogodio leđima okrenutog Lovrića u ruku, pravila su jasna budući da je napadač Osijeka stajao u svom kaznenom prostoru.

VAR soba potvrdila je kazneni udarac za Rijeku, Frigan je sigurno pogodio mrežu - 1:1.

Drugačiji je stav zauzela riječka momčad u završnici prvoga dijela, samo se mentalno stabilna momčad može onako vratiti u utakmicu protiv jedne od najboljih hrvatskih momčadi.

U 45. minuti Marin je opet prošao lijevom stranom, Amprem se okrenuo oko sebe po sredini kaznenog prostora, loptu je iz okreta poslao u Jurčevića na petercu.

Uoči odlaska na odmor Mierez nije u duelu dobro zahvatio loptu koju je Lovrić slijeva poslao na peterac.

U sve težim uvjetima za igru po blatnjavu travnjaku, otpočeka drugog dijela riječka se momčad nastavila ponašati  kao pred kraj prvoga dijela utakmice.

Odavno jedna momčad Rijeke nije igrala poduzetnije u Gradskom vrtu, ostvarila je riječka momčad veći posjed lopte od domaćina.

Rijeka je u drugom dijelu kontrolirala utakmicu čvrstim blokom visoko postavljene obrane, dominirali su Dilaver i Galešić u duelima, daleko su stajali napadači Osijeka od Labrovića.

Sve do 88. minute Osječani nisu uputili udarac u okvir vratiju, tada se iskosa na lijevoj strani kaznenog prostora pojavio Lovrić, Labrović je u jedinoj intervenciji u drugom dijelu dobro zatvorio prilaze na prvoj vratnici.

Nije Rijeka u drugom dijelu bila izrazito opasna, nekoliko je puta riječka momčad obećavajuće ušla u zadnju trećinu, izostao je ćešći zadnji Marinov pas kao u prvom dijelu.

U 55. minuti Frigan nije dobro prihvatio loptu na petercu nakon Marinova ubačaja slijeva, u nastavku akcije Grgić je loptu glavom skrenuo nakon ubačaja iz kuta, Ivušić je dobro reagirao u gužvi.

U zadnjim minutama dogodila se zanimljiva situacija, VAR je djelomično bio neupotrebljiv zbog toga što se nisu vidjele linije igrališta.

Iako je Živković postigao pogodak iz očiglednog zaleđa, dugo su se igrači smrzavali na terenu dok sudac nije poništio pogodak.

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.