Saša Peršon: Dosta je promjena bilo u obrani, zbog toga je Rijeka olako primala golove

Petak, 15. listopada 2021. 11:18 Napisao/la  Igor Vranić

Ne vjerujem da će Tomić dignuti obranu visoko s obzirom da je Rijeka primala dosta golova u zadnjem razdoblju, najavljuje Peršon utakmicu na Rujevici

Saša Peršon
Saša Peršon

Riječki nogomet iznjedrio kroz povijest niz vrhunskih stopera među kojima Saša Peršon spada među najbolje!

Peršon je karijeru počeo u Orijentu odakle je prirodnim putem otišao u Rijeku, na vrhuncu karijere krajem osamdesetih igrao je za Dinamo koji se borio za prvaka s europskim prvakom Crvenom zvezdom (fotografija u sredini, duel s Robertom Prosinečkim), početkom devedesetih igrao je za Hajduk koji je igrao četvrtfinale Lige prvaka, odigrao je prve utakmice za hrvatsku reprezentaciju...

Ukratko, Peršon je pozvan vjerodostojno najaviti derbi 12. kola na Rujevici, Rijeka utakmicu protiv Dinama čeka kao lider što se nije očekivalo na početku sezone:

- Rijeka što se tiče bodova stoji fantastično! E, sad, što se tiče igre, možemo reći da se u nekim utakmicama doslovno provukla, ni Tomić nije bio zadovoljan kako je igrala, osvojila je bodove u utakmicama u kojima je lako mogla ostati bez bodova, što je fantastična stvar za momčad. Normalno da te nakon utakmice nitko ne pita kako si igrao, za Rijeku je najvažnije da je osvojila bodove. Isto je tako normalno u analizi reći što ne valja, Tomić je više puta izjavio da nije zadovoljan igrom u obrani, da to ne može trajati vječno. Rijeku je pratio rezultat, vodi na ljestvici ispred Dinama, nitko to nije očekivao od Rijeke koja je promijenila momčad u odnosu na prošlu sezonu, kaže Peršon.

Rijeka je promijenila način igre, ovako efikasno nikada nije igrala otkada je Lige 10:

- To je iznenađenje, na prvi pogled nije se moglo očekivati da će Rijeka biti ovako napadački raspoložena. Nogomet je takav da ponekad pobjeđuješ i kada ne igraš dobro, Rijeka nakon dužega vremena igra jedan pravi derbi protiv Dinama, govori Peršon.

Karakteristika ove momčadi Rijeke je da lako prima pogotke, posebice na postavljenu obranu, evo što o igri riječke obrane kaže jedan od najboljih riječkh stopera svih vremena: 

- Teško je ući u problematiku sa strane! Sigurno da je obrana, uvjetno rečeno, lošiji dio momčadi koju izvlače napadači i vezni igrači. U obrani se događaju pogreške na koje Tomić stalno ukazuje, ne znam je li problem u stalnim rotacijama. Sezonu su počeli Galović i Escoval, pa je došao Krešić, Velkovski igra dobro za reprezentaciju, u Rijeci ga nema nigdje, na nekim utakmicama kao stoper se ponudio Smolčić... Dosta je promjena bilo u obrani od utakmice do utakmice, mislim da je to jedan od razloga zbog kojega je Rijeka u nekim utakmicama olako primala golove. U nekim utakmicama svaki je udarac završio golom, a onda je normalno da se uvuče nesigurnost. Budući da su utakmice izvukli napadači i veznjaci, na kraju utakmica sve skupa je rezultatski ispalo super, a problemi u obrani su ostali. Sada je pitanje kako će Tomić pripremiti igru u obrani protiv Dinama, ne znam hoće li igrati s trojicom stopera čime bi na određeni način osigurao zadnju liniju barem dok se vidi kako će Dinamo igrati. Rijeka mora biti oprezna, ne vjerujem da će Tomić dignuti obranu visoko s obzirom da je Rijeka primala dosta golova u zadnjem razdoblju. Mislim da će Tomić krenuti opreznije i da će čekati priliku iz tranzicije. Koliko čitam Dinamu nedostaju Oršić, Jurić, Ademi... Možda će to zbog toga Rijeci biti malo lakše, ali ako uđe jedan Tolić, koji je gladan golova ili Andrić, to su igrači koji se žele nametnuti trener Krznaru. Neće to biti laka utakmica za Rijeku, ističe Peršon.

Rijeka u subotu igra protiv najbolje obrane u ligi, međusobno igraju dvije najefikasnije momčadi:

- S obzirom kako igraju obje momčadi, neću reći da se očekuje vatromet golova, ali se očekuju golovi. Dinamo neće na Rujevici biti zadovoljan bodom, tako je možda bilo na Kantridi nekada u bivšoj državi. Danas je situacija drugačija, Dinamo želi uzeti tri boda. S druge strane ne vjerujem da bi Rijeka bila nezadovoljna bodom, zadržala bi prednost. Rijeka mora zaostalu utakmicu igrati protiv Lokomotive, dok Dinamo jednu zaostalu utakmicu igra protiv Hajduka u Splitu, gdje mu neće biti lako, smatra Peršon.

Sezona je postala vrlo zanimljiva najviše zahvaljujući Rijeci koja se prometnula u lidera, Hajduk se ove sezone dignuo, Dinamo i Osijek nisu sami kao prošle sezone:

- Nitko nije očekivao Rijeku ovako visoko, ne bih otpisivao Osijek i Hajduk, male su razlike. Dovoljne su samo dvije pobjede ili dva poraza u nizu da se sve promjeni, bit će jako zanimljivo pratiti kako će četiri momčadi  odrediti poredak na vrhu, puno se utakmica još mora odigrati, zaključuje Peršon.

Tablice omogućuje Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.