HNS RIJEŠIO ŽALBE

Zadar i Gorica ostali bez prvoligaških licenci

Četvrtak, 21. svibnja 2015. 17:09 Napisao/la  SC

Zadar više nema šanse igrati Prvu HNL, Istra 1961 ili Osijek igraju kvalifikacije 


Završio je žalbeni postupak na licenciranje klubova za UEFA-ina natjecanja, te za Prvu i Drugu hrvatsku nogometnu ligu. Šest klubova odmah je dobilo licence (Dinamo, Hajduk, Lokomotiva, Rijeka, Slaven i Zagreb), ostali su licence morali zatražiti naknadno.

Nakon žalbenog postupka još šest klubova dobilo je licencu za natjecanje u najvišem rangu hrvatskog nogometa: Hrvatski dragovoljac, Inter, Istra 1961, Osijek, Sesvete i Split. Deset od tih dvanaest klubova sljedeće sezone igrat će u Prvoj HNL.

Od aktualnih prvoligaša jedino Zadar nije dobio licencu za Prvu HNL. Nakon žalbe Zadar je dobio licencu za Drugu HNL, pa bi prema tome od sljedeće sezone trebao igrati u nižem rangu. Drugim riječima, dva kola prije kraja natjecanja Zadar više nema šanse igrati Prvu HNL. Sada je sve poznato: Istra 1961 ili Osijek igraju kvalifikacije za prvoligaški ostanak protiv drugoplasirane momčadi Druge HNL. 

Sve je poznato i u Drugoj HNL, jer Gorica nije dobila prvoligašku licencu, što znači da u Prvu HNL mogu Inter i Sesvete. Prvak ide izravno, drugoplasirani ili prvi klub po plasmanu s prvoligaškim licencom igra kvalifikacije s predzadnjom prvoligaškom momčadi (Istra 1961 ili Osijek). Trenutačni poredak Druge HNL sugerira rasplet: Inter 54, Gorica 51, Sesvete 44, Rudeš i Cibalia 38,... 

Gorici nije prvi put da ostaje bez prvoligaške licence, što je izazvao promptnu reakciju u klubu. Nakon današnjeg sastanka IO-a kluba pred novinare je izašao predsjednik Gorice Nenad Črnko, koji je svojedobno tužio HNS zbog uskraćivanja licence:

- Nakon objave rezultata licenciranja u prvom krugu te održane sjednice IO kluba donesena je jednoglasna odluka da u žalbenom postupku Gorica ne ulaže žalbu na neizdavanje licence za I HNL. Na temelju svih razmotrenih opcija IO kluba smatra da je ovaj potez bio jedina moguća opcija u očuvanju natjecateljske stabilnosti kluba. Naime, Gorica je u postupku licenciranja prijavila kao zamjenski stadion – stadion Zagreba u Kranjčevićevoj. Na temelju dogovora dvaju klubova isti stadion bilo je moguće koristiti isključivo kao privremenu opciju zamjenskog stadiona u ljetnim mjesecima sezone 2015/16 dok se ne dovrše radovi na velikogoričkom gradskom stadionu kojima bi isti zadovoljio kriterije licenciranja za Prvu HNL. Kako do 30. travnja 2015. radovi na velikogoričkom gradskom stadionu nisu ni započeli, bilo je i više nego jasno da Gorica neće moći igrati na stadionu u Kranjčevićevoj cijelu natjecateljsku sezonu kao treći klub Prve HNL na istom stadionu, pa bi ovakvim ishodom na temelju postojećih propozicija klub mogao biti izbačen i u županijski rang natjecanja. IO kluba je zbog svih navedenih činjenica zaključio da je odustajanje od prava na žalbeni postupak jedini mogući korak za daljnju natjecateljsku opstojnost kluba, rekao je Črnko.

Na pitanje zašto radovi nisu pravodobno započeti, Črnko je odgovorio sljedeće:

- Jedan od razloga je sigurno i želja kluba i grada da se kandidira prema HNS-u za budući kamp svih selekcija Hrvatskog nogometnog saveza. Kako se radilo o značajnoj investiciji iz proračuna grada u infrastrukturu stadiona za zadovoljavanje uvjeta natjecanja u Prvu HNL od preko 10 mil. kuna zajednička procjena je bila da i zbog odgovornosti prema građanima i racionalnom trošenju novaca iz gradskog proračuna nije logično ulagati toliki novac u projekte koji bi se dobivanjem kampa mogli značajno vizualno mijenjati pa bi se moglo dogoditi da samo u nekoliko mjeseci potrošimo velik novac za projekt koji nije održiv. Upravo zbog tih činjenica zajednička odluka bila je da i ambicije kluba mogu sačekati još pokoju godinu zbog prilike dobivanja kampa kakva se neće ponoviti. U svim ostalim segmentima Gorica je u potpunosti spremna za natjecanje u Prvoj HNL i klub da je imao tu mogućnost u ovoj situaciji sigurno ne bi tražio novac iz gradskog proračuna za pokrivanje troškova natjecanja Prve HNL, a takve priče su se već počele širiti od strane onih koji su svim sredstvima željeli opstruirati ovaj iskorak Gorice. Cjelokupni potreban proračun vodstvo kluba bilo je u mogućnosti osigurati iz ostalih izvora nevezanih za sredstva proračuna grada, kaže Črnko, koji je najavio ostavku:

- Smatram da je moja dužnost staviti svoj mandat na raspolaganje Skupštini. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog činjenice da smo krajem prošle godine svi u glas najavljivali dovršenje uvjeta stadionske infrastrukture i dijelom to smatram i vlastitim porazom. Skupština je najviše klupsko tijelo koje hoće ili neće prihvatiti moju ostavku, a hoće li ona postati neopoziva i prije same Skupštine još uvijek ne mogu sa sigurnošću konstatirati, zaključio je Črnko.

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.