RIJEKA - SPLIT Bankrot prijeti klubu za koji su igrali Ante Rebić i Marko Rog

Četvrtak, 22. rujna 2016. 18:04 Napisao/la  Ivan Jelić

Kada se pročitaju ove brojke od prodaje igrača,  postavlja se pitanje gdje i kako su potrošeni  silni euri

Što se dogodilo s RNK-om Split, protivnikom Rijeke u idućem kolu? U samo osam godina klub iz Parka mladeži je prošao mnogo toga što neki klubovi to ne prođu u cijeloj svojoj povijesti.

"Crveni" su relativnom kratkom periodU od samo 8 godina, točnije od 2008. godine, kada su vlasnici kluba postali braća Slaven i Jozo Žužul, izborili plasman u prvu HNL, igrali u polufinalu play-offa Europske lige gdje su ispali od talijanskog prvoligaša Torina, usudili bismo se napisati, nezasluženo.

Braća Žužul RNK Split preuzeli su 2008. godine, kada je klub igrao u četvrtoj ligi i kada se provodio stečajni postupak. Iz godine u godinu, iz sezone u sezone, penjali su se u viši rang natjecanja, da bi u sezoni 2010/11 izborili plasman u Prvu HNL, vratli su se među prvoligaše nakon 49 godina.

Već u prvoj povratničkoj godini osvojili su 3. mjesto na kraju sezone, izborili povijesni plasman u kvalifikacije za Europsku ligu. Ispali su od engleskog Fulhama u 3. pretkolu.

Najveći uspjeh "crveni" su otvarili u sezoni 2014/15. U kvalifikacijama za Europsku ligu ispali su play–off od Torina, dok su u finalu Kupa Hrvatske poraženi od Dinama i to nakon izvođenja jedanaesteraca.

Splićani su u tom osmogodišnjem razdoblju imali u svojim redovima niz kvalitetnih igrača, dres su nosili nekadašnji hrvatski reprezentativci Ivica Križanac, Mate Bilić, Tomislav Dujmović, zatim "domaća dica" Ante Rebić, Ante Erceg, Danijel Zagorac...

U redovima momčadi iz Parka mladeži nogometnu afirmaciju je stekao Marko Rog. Momčad su vodili trofejni treneri Ivan Katalinić, Zoran Vulić, zatim iskusni Mijo Mršić, mladi trenerski kadar Tonči Bašić, Goran Sablić.

U posljednje tri godine od prodaje igrača klub je zaradio cca 14. milijuna eura, duplo više nego najbliži susjed Hajduk.

Rebić je prodan u Fiorentinu za cca 5 milijuna eura, Rog je otišao u Dinamo za 4 milijuna eura, plus dio novaca od transfera u Napoli, Cikalleschi je potpisao za Istanbul Basaksehir za 1,5 milijuna eura, Rrahmani je otišao u Dinamo za 1,5 milijuna eura.

Klub je dobio po 400.000 eura od prodaje Majstorovića u Dinamo, Bagarića u Izrael.

Kada se pročitaju ove brojke "zaboli glava" i postavlja se pitanje gdje i kako su potrošeni ti silni euri.

Klub je danas pred bankrotom.

Pojedini igrači mjesecima nisu dobili plaću, mnogi nemaju novca za platiti stanarinu, neki su morali napustiti stanove.

Braća Žužul u početku svojeg mandata nisu škrtarili prilikom potpisivanja ugovora, tako su pojedini igrači imali godišnje zagarantiranih 250.000 eura, najmanji ugovor nije bio manji od 120.000 eura.

Igrači su bili itekako dobro plaćeni, točnije(pre)plaćeni.

Čak 68 igrača prodefiliralo je kroz svlačionicu kluba! Bili su plaćeni bolje od Hajdukovih igrača.

Period od 8 godina završio je financijskim problemima. Vlasnici kluba braća Žužul ušli su u klub sa emocijama, željeli su stvoriti stabilnog prvoligaša, imali su najbolje namjere, no očigledno je da su negdje pogriješili.

Valjda će pronači način, prije svega financijska sredstva, da RNK Split i ubuduće igra među prvoligašima.

Od igranja u Europi do bankrota mali je korak.

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.