DRUGOLIGAŠI NE ŽELE LIGU 12

Rijeka i Inter najvjerojatnije ostaju prvoligaši

Ponedjeljak, 16. travnja 2012. 11:40 Napisao  I. V.

Konačnu odluku o tome koje će momčadi igrati Ligu 12 na kraju će ipak donijeti Komisija za licenciranje HNS-a

Dinamo, Zagreb i Lokomotiva dobili su prvoligaške licencije za sezonu 2012/13 u prvom krugu odlučivanja Komisije za licenciranje HNS-a, ostali potencijalni prvoligaši moraju doraditi svoje zahtjeve za izdavanje licencija.

Jasno da je riječ o proceduri koja počiva na rastezljivim tumačenjima kriterijima. Povijest uči da je tumačenje pet zadanih kriterija (sportski, infrastrukturalni, administrativni, stručni, financijski) važnije od rezultata koji određuju poredak u natjecanjima. U trenucima dok se raspada Liga 16, kriteriji uspostave Lige 12 trebali bi postati čvrsto uporište za stvaranje stabilne lige.

Iz prve lige već su ispala četiri kluba (Šibenik, Lučko, Karlovac, Varaždin). Prema trenutačnom stanju na ljestvici, šest klubova u preostala četiri kola mora strahovati od mogućnosti da će zauzeti 12. mjesto koje znači ispadanje iz lige. Rijeka i Inter imaju najmanje šanse izbjeći 12. poziciju iako grčevita borba za ostanak polako gubi sportski smisao kako se približava dan odluke o ishodovanju licencija. Do 10. svibnja svi klubovi koji će dobiti licencije moraju se izjasniti žele li aktivirati stečena prava. Ako aktiviraju licence pa nakon 10. svibnja odustanu od natjecanja, klubovi snose posljedice koje u najgorem slučaju znače selidbu u županijsku ligu.        

Prema odluci Komisije za licenciranje HNS-a samo je Imotski dobio licenciju za igranje u drugoj ligi. Dva vodeća drugoligaška kluba, Dugopolje i Pomorac, podnijeli su zahtjeve za dobivanje prvoligaške licencije i čekaju odgovore od kojih ovisi sastav Lige 12.

Pomorac je zahtjev za licenciju poslao formalnosti radi. Kostrenski drugoligaš nema uvjete (reflektori) niti je financijski u stanju podnijeti troškove prve lige, najavljena suradnja s Rijekom mora se dobro osmisliti prije nego što sportska fondacija Gabrielea Volpija počne financijski pomagati kostrenski klub. Dugopolje je odluku o aktiviranju licencije odlučilo donijeti na kraju prvenstva,  klub očigledno nema prvoligaških ambicija iako ima vrhunsku sportsku infrastrukturu.

Prema svemu sudeći Dugopolje i Pomorac neće aktivirati prvoligaške licencije što znači da Rijeka i Inter ostaju prvoligaši. Ako pak netko od drugoligaša poželi igrati u prvoj ligi, odluku o tome tko će igrati Ligu 12 na kraju ipak donosi  Komisija za licenciranje HNS-a. Ima li nekog tko sumnja u odluku?  

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.