Riječka prednost opet izgleda nedostižno za Dinamo, stoperi postali najbolji igrači Rijeke

Nedjelja, 14. svibnja 2017. 11:45 Napisao/la  Igor Vranić

Andrej Prskalo često nepravedno završi na dnu svakog osvrta o riječkim pobjedama samo zato što nije igrač! Prskalo je uvjerljivo najbolji  vratar u HNL-u


Nogometaši Rijeke pobijedili (2:0) su Hajduk u derbiju 33. kola u utakmici kojom su vratili samopouzdanje tri kola prije kraja prvenstva.

Nakon poraza od Lokomotive, pet bodova prednosti opet izgledaju nedostižno za Dinamo.

 Bojazan da će igrači Rijeke mentalno posustati protiv Hajduka nestala je nakon 14 minuta, kada je kapetan Mate Maleš zatresao mrežu iznenađenog vratara Dantea Stipice.
 
 Atraktivni pogodak dogodio se u idealnom trenutku. Osim što je igračima Rijeke postao psihološki stimulans, obranu Hajduka istjerao je na brisani prostor.
 
 Mogao je do odmora Hajduk teže stradati da su Roman  Bezjak (28) i Marko Vešović (41)  iskazali malo više umješnosti u završnici.
 
 Pogodak Marka Gavranovića (44) predstavljao je vrhunac riječkog stvaralaštva u igri na nepostavljenu obranu iako protiv Hajduka nisu igrala dvojica najboljih strijelaca (Franko Andrijašević 14, Alexander Gorgon 12).
 
 Malonogometna izmjena lopte dvojice (Josip Mišić, Filip Bradarić) igrača iz drugoga plana više je ostavila traga na sujetama Hajdukovih braniča nego Gavranovićeva rutinska realizacija.

 U drugom dijelu Hajduk je opravdao očekivanja, odavno na Rujevici nije igrala jedna momčad koja je u porazu iskazala toliko samodopadnosti.
 
 Riječka je momčad duže razdoblje patila pod  pritiskom, pala je koncentracija u predaji lopte, pa domaća momčad više nije izgledala ubojito u brzim kontrama.
 
 Pozitivna serija Hajduka nije se dogodila slučajno, Joan Carrillo izbalansirao je momčad koja u napadu previše ovisi od učinka Marka Futacsa da bi na Rujevici bila učinkovitija.
 
 Dario Župarić i Josip Elez bili su najbolji igrači Rijeke u utakmici protiv Hajduka.
 
 Stoperski par Rijeke već duže razdoblje iskazuje dobru formu da bi protiv Hajduka obojica odigrali na vrhunskoj razini.  
 
 Ohandzina (68) prilika bila je jedina pogreška uže obrane Rijeke tijekom cijele utakmice. Braničima Rijeke očito nije bilo odmah jasno tko je trebao preuzeti drugoga napadača Hajduka, koji je u igru ušao minutu ranije.

Josip Elez odigrao je najbolju utakmicu u dresu Rijeke, bolju nego kada je postigao dva pogotka protiv Hajduka u 15. kolu.

Prema svemu sudeći Elez spada u kategoriju stopera koji traže oslonac u partneru. Uz jačeg partnera Elez očigledno igra puno bolje nego kada mora preuzeti odgovornost u središtu obrane.

Dario Župarić je prema potencijalu nesumnjivo najbolji stoper, koji je Matjaž Kek doveo u Rijeku protekle četiri sezone.

Trebao je Župarić doći u Rijeku prije nego što je otišao u Pescaru, tri i pol sezone naukovanja u talijanskom nogometu vide se u svakom duelu.

Župarić nije tehnički lucidan kao reprezentativci Marko Lešković i Matej Mitrović, ali u pokrivanju prostora i igrača, fizički i taktički igra na višoj razini od dvojice bivših stopera Rijeke.

Ukratko, Futacs je nekoliko puta najbolje osjetio što znači ući u "zonu Chiellini", kada je u duelima dopušteno sve što (ni)je dopušteno. Župarić će u ovakvom tonusu vrlo brzo dosegnuti razinu A-reprezentativca.

Na kraju opet treba istaknuti igrača od kojega će morati početi ozbiljna stručna analiza sezone čim Rijeka osvoji titulu prvaka.

Andrej Prskalo često nepravedno završi na dnu svakog osvrta o riječkim pobjedama samo zato što nije igrač!

Prskalo je uvjerljivo najbolji vratar u HNL-u.

Fotogalerija Andrej Turina

 

 

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.