Regionalna nogometna liga ima šanse zaživjeti ako zarada postane jedini zajednički interes

Ponedjeljak, 12. prosinca 2016. 09:32 Napisao  I. V.

Nagradni fond buduće regionalne lige još nije određen, neslužbeno parametri zarade otprilike su na razini natjecanja po skupinama u Europskoj ligi


Počele su završne pripreme za početak međunarodnog nogometnog natjecanja između klubova s prostora bivše Jugoslavije. Prema optimističnoj varijani, natjecanje najboljih klubova iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Makedonije i Crne Gore trebalo bi početi od sezone 2018/19.

Iste sezone trebalo bi početi reorganzirano natjecanje Lige prvaka, elitno natjecanja postaje još bogatije i zatvorenije za siromašne klubove iz nacionalih liga koje jedva opstaju na prostoru bivše Jugoslavije. Zbog toga razloga UEFA je pristala postati pokrovitelj regionalne lige koja bi trebala biti unosno natjecanje.

Nagradni fond nije određen, neslužbeno parametri zarade otprilike su na razini natjecanja po skupinama u Europskoj ligi. To znači da bi klubovi koji se natječu u regionalnoj ligi otprilike mogli zarađivati od milijun do dva milijuna  eura, što je veliki novac za većinu klubova s ovdašnjih prostora.

Važno je da UEFA namjerava stimulirali najbolje klubove regionalne izravnim plasmanima u završnicu Lige prvaka i Europske lige.

 Nije još poznato u kojoj bi se fazi natjecanja Lige prvaka i Europske lige uključili najbolje plasirani klubovi regionalne lige, što će ovisiti o sustavu natjecanja.
 
 Za sada se razrađuje sustav natjecanja s 24 kluba u šest skupina po četiri kluba. Osmina finala igrala bi se u proljetnom dijelu, finale bi se igralo na neutralnom terenu.

 - Iskreno, bio sam protiv ovakve lige, jer sam smatrao da bi to izazvalo primitivne ispade. Ali, sada vidim da je sazrelo da takav nogometni projekat ponovno zaživi i da kao nekada na terenu vidimo klubove kao što su Zvezda, Dinamo, Partizan, Hajduk, Sarajevo, Velež, Vardar... Mi koji smo iz tog doba, bili bismo sretni da ponovno gledamo te momčadi. Moja generacija je generacija nostalgičara, a iskreno vjerujem da bi i današnja omladina to prihvatila. Jer, treba imati u vidu da samo konkurencija donosi kvalitetu. U takvoj ligi, koja bi bila međunarodna, mladi bi imali veliku mogućnost dokazivanja. Sa druge strane, i klubovi bi bili u plusu. Jednostavno, vjerujem da nitko tom ligom ne bi izgubio. Ne treba zaboraviti da se najveći talenti rađaju na ovim našim prostorima, izjavio je Ćiro Blažević za Politiku.
 
Ćiro je godinama bio žestoki protivnik nogometnog udruživanja na prostoru bivše Jugoslavije kao da na istom prostoru odavno ne postoje košarkaške, rukometne, vaterpolske asocijacije...

Problem navijača izmislili su protivnici regionalne lige, jer problem navijača objektivno ne postoji.

Isto kao što na košarkaškim, rukometnim i vaterpolskim utakmicama uglavnom nema navijača klubova iz susjednih država, tako ni na nogometnim utakmicama u Rijeci, Zagrebu i Splitu u inicijalnoj fazi regionalnog natjecanja neće biti navijača Crvene zvezde ili Partizana.

Čelnicima UEFA-e jasno je da će navijači postati dobrodošli tek kada regionalna liga zaživi u toj mjeri da nad političkim počnu prevladavati sportski motivi.

U praksi to znači da će regionalna liga zaživjeti samo ako zarada postane zajednički interes.

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.