Prekid u Zagrebu: Navijači dobili moćno sredstvo za obračun s HNS-om!

Nedjelja, 11. svibnja 2014. 11:14 Napisao/la  SC

Zahvaljujući HNS-u navijači su postali izravni akteri budući da svjesno odlučuju kada će se i zašto neka utakmica prekinuti

U utakmici 35. kola između Lokomotive i Rijeke dogodio se prvi prekid utakmice zbog novih pravila ponašanja, koje je uveo HNS. Prema novom obrascu ponašanja, sudac po točno utvrđenoj proceduri mora prekinuti utakmicu ako procjeni da gledatelji koriste homofobne ili rasističke uvrede za obračun s HNS-om. Procedura je vrlo brzo detaljno analizirana i usvojena u navijačkim skupinama, koje su dobile moćno sredstvo za manipulaciju.

U 77. minuti utakmice između Lokomitove i Rijeke sudac Tihomir Pejin prekinuo je utakmicu na desetak minuta. U 69. minuti sudac je upozorio predstavnike obaju klubova što će se dogoditi ako gledatelji nastave vrijeđati unatoč upozorenjima dežurnog spikera. Nakon prekida utakmica se nastavila kao da se ništa nije dogodilo. Navijači su tek u zadnjih minutama ponovo počeli pogrdno spominjati HNS, tada je bilo prekasno za upozorenja ili prekid.

Utakmica između Lokomotive i Rijeke postala je pilot-projekt. Sada je jasno da navijačke skupine mogu prekinuti svaku utakmicu bez posljedica ako poštuju proceduru. Zahvaljujući HNS-u navijači u HNL-u dobili su ulogu kakvu nemaju navijači ni u jednoj drugoj ligi na svijetu. Postali su izravni akteri budući da svjesno odlučuju kada će se i zašto neka utakmica prekinuti.

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.