AUTENTIČNO SVJEDOČANSTVO

Pročitaje kako policija postupa s navijačima Rijeke

Subota, 21. srpnja 2012. 15:02 Napisao/la  SC

Pred očima stanara okolnih zgrada i gledatelja slijedi pregled intimnih šupljina u tijelu...

Pročitajte kako izgleda jedan dan u životu običnog navijača, koji na utakmice Rijeke dolazi da bi podržao klub. Priča o gostovanju u Splitu je autentična, podaci o autoru poznati su redakciji:

Nakon utakmice naše Rijeke u Splitu, ostala je gorčina zbog poraza ali i zbog postupanja policije prema 300-ak navijača Rijeke i pripadnika Armade. Mnogi građani ni ne znaju što se dešava pri dolasku na utakmicu. Već godinama pokušavamo ukazati na problem pretjerane represije i torture prema navijačima. U Splitu sam bio svjedok neljudskom ponašanju prema navijačima Rijeke od strane Splitske policije od trenutka kada su kolonu s 20 automobila, 5 kombija i busom dočekali u Dugopolju blizu Splita.

Tamo smo stigli točno u 20 sati, što je 1 sat prije utakmice. Preuzela nas je policija koja je kolonu pod „rotirkama“ ispratila do stadiona, gdje počinju "igre bez granica"... Pri dolasku na improvizirani parking "Parka mladeži" ispod gostujuće tribine, policija nikog ne pušta iz vozila te na silu gura ljude natrag u svoje kombije i aute. Nakon 10 minuta odlučili su da možemo izaći i krenuti prema ulazu. I tu je krenulo iživljavanje.

Policija je koordinirala kamo će tko parkirati, u jednom trenutku su jednom vozaču osobnog automobila rekli da krene naprijed što je ovaj i napravio, ali je pritom lagano okrznuo retrovizorom interventnog policajca, na što je uslijedila nepotrebna reakcija. Vađenje palice te nasilno privođenje svih 5 osoba iz tog auta. Dečko je nakon utakmice imao 4 prijave + oduzimanje vozačke dozvole na 6 mjeseci zbog izazivanja prometne nesreće i napada na službenu osobu.

Nadalje, pri pokušaju ulaska na stadion, prvo morate predati kartu, nadalje morate obaviti intervju s policajcem u civilu koji drži kameru uperenu u vaše lice i ispituje vas o svim mogućim informacijama... od mjesta stanovanja, obrazovanje i slično. Dalje slijedi pregled. A on izgleda ovako.

Dođete pred redara (?) koji vam naredi (ako odbijete slijedi vam pritvor i prijava) da skinete sve sa sebe i ostanete u donjim gaćicama i bosi... napominjem da se to događa na ulazu u stadion pred očima stanara okolnih zgrada, gledatelja... Nakon što to napravite, slijedi pregled intimnih šupljina u tijelu pred objektivom kamere, te se onda možete odjenuti i krenuti na tribinu.

Naravno, moram napomenuti kako to sve traje jako dugo i kako se ide jedan po jedan, što je rezultiralo time da je većina gledatelja s uredno plaćenom kartom ušla tek na drugo poluvrijeme.

Nadalje, u jednom trenutku pri ulazu, gdje je bilo cca 150 ljudi, počinje se pjevati pjesma: "Jedna će Torcida, plakati ovu noć, jebi se jebi Splite, Rijeka je šampion"... i tu dolazi do nasumičnog hapšenja ljudi zbog pjevanja na ulazu u stadion.

Na kraju utakmice, kada je sudac svirao kraj, ostajemo na tribini u mraku do 23.55, nekih sat i 10 nakon završetka utakmice. Za vrijeme utakmice i na poluvremenu jedini pristup vodi je stara blatna gumena cijev provučena iz neke kanalizacije. Sukladno tome iz autobusa Kluba navijača su nam poslali tri bakse vode koje nakon 10 minuta natezanja na ulazu jedva ulaze na tribinu. Priveden je i gospodin od cca 50 godina, koji je napuhao 0.8 promila, te je dobio prekršajnu prijavu i javljanje na sud u Splitu drugi dan ujutro... Čovjek doma ima ženu i djecu, te posao na koji se mora vratiti, a zbog 3 piva ne misli ostati u Splitu...

Sve u svemu, epilog svemu ovome je čak 30 uhićenih i isto toliko prijava, a da nije doslovno bilo niti jednog jedinog incidenta ili neprimjerenog ponašanja. 

Moram napomenuti i odvratan odnos policije prema navijačima Rijeke kao i vokabular koji je primjereniji nekom getu nego državnoj službi. Od spominjanja "majki četničkih", do "j….. riječkih majki" i slično...

Mislim da bi netko trebao početi štititi građane, koji su došli bodriti svoj klub i prevalili 700 km po ovim vrućinama, jer ovakvo ponašanje samo izaziva revolt!

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.