Nogomet u Hrvatskoj: Što dovodi navijače na stadione?

Srijeda, 26. travnja 2023. 10:00 Napisao/la  Sponzorirani članak

Što zbog uspjeha reprezentacije, što zbog ljubavi prema lokalnoj sredini, nogomet će u Hrvatskoj uvijek privlačiti navijače na tribine stadiona

Nogomet u Hrvatskoj: Što dovodi navijače na stadione?
Foto: Andro Turina

Nema sumnje, nogomet je u našoj zemlji bio i ostao sport broj 1. Niti jedan drugi sport ne može izazvati tako snažne emocije u Hrvatskoj, a nezaboravni nastupi naše izabrane vrste na posljednja dva Svjetska prvenstva te su osjećaje samo pojačali.

Pravi hrvatski zaljubljenici u nogomet broje se u stotinama tisuća, dok im broj raste preko milijuna na velikim reprezentativnim natjecanjima.

Neki od njih gledaju utakmice iz domoljublja, drugi iz ljubavi prema igri, a dio i zbog klađenja koje je u novoj mileniju postalo silno popularno u našoj zemlji, o čemu više možete pročitati na portalu globusbet.com. Koji god motiv bio, kafići su u Hrvatskoj puni kad se igraju važne utakmice, a tražene su i ulaznice na stadione, pogotovo kad u goste dolaze renomirani protivnici.

Pa iako nije sve bajno po pitanju infrastrukture, navijači svejedno imaju motiv barem nekoliko puta godišnje posjetiti stadion i gledati vrhunski nogomet uživo. Što je najvažnije, novi stadioni koji se najavljuju trebali bi još malo potaknuti želju za odlaskom na tribine...

Koje utakmice privlače najviše navijača?

U Hrvatskoj se nogometne utakmice odigravaju svakog vikenda, a nekad i preko tjedna. Tijekom godine na rasporedu su različite međunarodne utakmice, kao i međusobni dvoboji domaćih profesionalnih klubova, ali i onih amaterskih. Prema interesu i posjeti, nogometne okršaje možemo ovako rangirati:

  1. Utakmice hrvatske nogometne reprezentacije.
  2. Dvoboji hrvatskih klubova u međunarodnim natjecanjima.
  3. Utakmice HNL-a.
  4. Dvoboji nižih liga, uključujući i amaterske.
  5. Utakmice juniora i ostalih mlađih uzrasta.

Istina je, hrvatska nogometna reprezentacija kod nas je priča za sebe. Osvojenim srebrom i broncom na SP-u postala je više od sportskog kolektiva, zbog čega ne iznenađuje da su tribine krcate kad god igra međunarodne utakmice na domaćem terenu.

Velik interes izazivaju i utakmice naših klubova u Europi. Posljednjih godina Dinamo je ostvario nekoliko zapaženih uspjeha u Europskoj ligi, što je povećalo interes navijača. Tijekom ljeta vlada nogometna euforija i u Rijeci, Osijeku te Splitu, kada lokalni klubovi igraju međunarodne dvoboje.

Tu je naravno i HNL. Neće baš svaka utakmica elitnog ranga hrvatskog nogometnog prvenstva napuniti stadion, ali derbiji u kojima sudjeluju Dinamo, Hajduk, Rijeka i Osijek definitivno hoće.

A zaljubljenici u nogomet spremni su s užitkom pogledati i utakmice nižih liga pa i dvoboje omladinskih kolektiva, uključujući i utakmice juniora u međunarodnim natjecanjima, u kojima Hajduk i Dinamo sve bolje kotiraju.

Koji stadioni su najposjećeniji?

Među hrvatskim stadionima definitivno će se najlakše napuniti splitski Poljud. Hajduk ima najvjernije navijače u našoj zemlji, spremne podržati svoj klub čak i kad ne postiže dobre rezultate. Zato su u Splitu tribine uvijek dobro ispunjene, čak i kad u goste dolaze manje atraktivni protivnici.

Velik kapacitet ima i Maksimir koji je odlično popunjen u međunarodnim utakmicama Dinama i hrvatske reprezentacije. Navijače privlače još i dvoboji protiv Hajduka, Rijeke i Osijeka, dok dolaze u manjem broju protiv suparnika s dna ljestvice HNL-a.

Interes za nogometom velik je i u Rijeci, gdje Rujevica možda ima manji kapacitet od Poljuda i Maksimira, no uvijek je dobro ispunjena. A posebna priča je Osijek koji će uskoro otvoriti svoj novi stadion Pampas, najmoderniji u našoj zemlji. Prelazak osječkog nogometnog kluba iz Gradskog vrta na Pampas sigurno će povećati i broj okupljenih navijača na tribinama.

Izgradnja novog stadionu u Zagrebu, kao i renovacija splitskog Poljuda, dodatni su potezi koji bi trebali povećati broj navijača na tribinama, u zemlji koja je luda za nogometom i definitivno zaslužuje bolju

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.