RUN AND GUN NOGOMET Nakon poraza od Lokomotive nedoumice u mogućnosti momčadi Rijeke više potiču trendovi u igri nego kvaliteta igrača

Nedjelja, 24. listopada 2021. 11:35 Napisao/la  Igor Vranić

U zadnjim dvjema utakmicama u gostima Rijeka je dosegnula vrhunac u "run and gun" nogometu, postignula je čak 10 i primila 6 pogodaka

Nakon poraza od Lokomotive nedoumice u mogućnosti momčadi Rijeke više potiču trendovi u igri nego kvaliteta igrača
Foto: HNK Rijeka

Rijeka danas (17.30) u Kranjčevićevoj igra utakmicu 13. kola protiv Lokomotive.

Utakmica se igra nekoliko dana nakon što je Lokomotiva ostvarila pobjedu (2:1) na Rujevici, Rijeka je doživjela prvi domaći poraz u utakmici tijekom koje su prvi put prevladale slabosti u riječkom načinu igre.

- Svaka utakmica je posebna. U nedjelju nas čeka isto jako težak susret, kao što je bio i u srijedu. Igramo protiv izuzetno ozbiljnog protivnika. U Rijeci smo bili bolja ekipa, pobijedili smo. Ova tri dana koliko smo imali do nedjeljnog susreta pripremali smo novu utakmicu. Ulazimo sa sasvim drugačijim pogledom u novu utakmicu. Zaboravili smo ono što je bilo u Rijeci. Kod nas ne postoji euforija. Idemo iz utakmice u utakmicu. Svaka HNL utakmica nam je bitna, bez obzira tko je protivnik. Vidjet ćemo pred sam početak susreta da li ćemo napraviti kakve promjene u sastavu, gledamo da li su se neki igrači vratili u top formu, da li su neki možda umorni od srijede, dakle znati ćemo praktički pred sam početak utakmice tko će nastupiti, kazao je Silvijo Čabraja, prvi trener u povijesti Lokomotive koji je ostvario pobjedu na Rujevici.

Što se tiče utakmice protiv Lokomotive na Rujevici, ona ostaje upamćena prema prvom debaklu načina igre u domaćim utakmicama u kojima Rijeka igra efektno samo ako je efikasna u zadnjoj trećini.

Amerikanci takvu igru zovu "run and gun", u slobodnom prijevodu takva se igra svodi na "trči i pucaj", pa što se dogodi...

Takvim načinom igre i (pre)čestim rotacijama trener Goran Tomić u domaćim utakmicama momčad je polako doveo u bestežinsko stanje, nema zaštitnih mehanizama u igri kada zakažu ključni igrači (Abass, Ampem...) kao što se dogodilo u zadnjoj utakmici protiv Lokomotive.

Nakon 18 odigranih utakmica u HNL-u i Europi nema više dvojbe da Rijeka ima kvalitetu za najviši plasman u HNL-u, dovoljno je istaknuti da ima najefikasnijega igrača HNL-a (Josip Drmić), koji u prosjeku svakih 79 minuta postiže pogodak.

Poslije poraza od Lokomotive nedoumice u mogućnosti momčadi više potiču trendovi u igri nego kvaliteta igrača!

Rijeka je tzv. kontrolirani nogomet igrala samo prve četiri utakmice u sezoni od kojih je dvije u HNL-u odigrala na Rujevici (Gorica 2:0, Istra 1961 2:0).

 Otada je u domaćim utakmicama počeo proces rastakanja igre kojega su na Rujevici naslutile utakmice protiv Šibenika (2:1) i Slavena Belupa (2:1) da bi se u utakmici protiv Dinama (3:3) sažeo pregled dosadašnjega dijela sezone: u istoj utakmici Rijeka je odigrala najbolje i najslabije poluvrijeme u HNL-u.

Sudeći prema trendu, bilo je samo pitanje vremena kada će se na Rujevici dogoditi zadnja utakmica protiv Lokomotive.

U gostima je Rijeka također odigrala šest utakmica.

Prve tri utakmice protiv izravnih konkurenata (Dinamo 3:3, Osijek 0:1, Hajduk 2:1) uvjetovale su specifičinu pripremu, svaka je utakmica bila drugačija.

Nakon toga počele su prevladavati iste trendencije kao u domaćim utakmicama, u zadnjim dvjema utakmicama Rijeka je dosegnula vrhunac u "run and gun" nogometu: postignula je čak 10 i primila 6 pogodaka (Gorica 4:3, Istra 1921 6:3).

Nastavi li se takav trend igre u današnjoj utakmici protiv Lokomotive, Rijeka mora postići više od tri pogotka da bi pobijedila.

Tablice omogućuje Sofascore