RUN AND GUN NOGOMET Nakon poraza od Lokomotive nedoumice u mogućnosti momčadi Rijeke više potiču trendovi u igri nego kvaliteta igrača

Nedjelja, 24. listopada 2021. 11:35 Napisao/la  Igor Vranić

U zadnjim dvjema utakmicama u gostima Rijeka je dosegnula vrhunac u "run and gun" nogometu, postignula je čak 10 i primila 6 pogodaka

Nakon poraza od Lokomotive nedoumice u mogućnosti momčadi Rijeke više potiču trendovi u igri nego kvaliteta igrača
Foto: HNK Rijeka

Rijeka danas (17.30) u Kranjčevićevoj igra utakmicu 13. kola protiv Lokomotive.

Utakmica se igra nekoliko dana nakon što je Lokomotiva ostvarila pobjedu (2:1) na Rujevici, Rijeka je doživjela prvi domaći poraz u utakmici tijekom koje su prvi put prevladale slabosti u riječkom načinu igre.

- Svaka utakmica je posebna. U nedjelju nas čeka isto jako težak susret, kao što je bio i u srijedu. Igramo protiv izuzetno ozbiljnog protivnika. U Rijeci smo bili bolja ekipa, pobijedili smo. Ova tri dana koliko smo imali do nedjeljnog susreta pripremali smo novu utakmicu. Ulazimo sa sasvim drugačijim pogledom u novu utakmicu. Zaboravili smo ono što je bilo u Rijeci. Kod nas ne postoji euforija. Idemo iz utakmice u utakmicu. Svaka HNL utakmica nam je bitna, bez obzira tko je protivnik. Vidjet ćemo pred sam početak susreta da li ćemo napraviti kakve promjene u sastavu, gledamo da li su se neki igrači vratili u top formu, da li su neki možda umorni od srijede, dakle znati ćemo praktički pred sam početak utakmice tko će nastupiti, kazao je Silvijo Čabraja, prvi trener u povijesti Lokomotive koji je ostvario pobjedu na Rujevici.

Što se tiče utakmice protiv Lokomotive na Rujevici, ona ostaje upamćena prema prvom debaklu načina igre u domaćim utakmicama u kojima Rijeka igra efektno samo ako je efikasna u zadnjoj trećini.

Amerikanci takvu igru zovu "run and gun", u slobodnom prijevodu takva se igra svodi na "trči i pucaj", pa što se dogodi...

Takvim načinom igre i (pre)čestim rotacijama trener Goran Tomić u domaćim utakmicama momčad je polako doveo u bestežinsko stanje, nema zaštitnih mehanizama u igri kada zakažu ključni igrači (Abass, Ampem...) kao što se dogodilo u zadnjoj utakmici protiv Lokomotive.

Nakon 18 odigranih utakmica u HNL-u i Europi nema više dvojbe da Rijeka ima kvalitetu za najviši plasman u HNL-u, dovoljno je istaknuti da ima najefikasnijega igrača HNL-a (Josip Drmić), koji u prosjeku svakih 79 minuta postiže pogodak.

Poslije poraza od Lokomotive nedoumice u mogućnosti momčadi više potiču trendovi u igri nego kvaliteta igrača!

Rijeka je tzv. kontrolirani nogomet igrala samo prve četiri utakmice u sezoni od kojih je dvije u HNL-u odigrala na Rujevici (Gorica 2:0, Istra 1961 2:0).

 Otada je u domaćim utakmicama počeo proces rastakanja igre kojega su na Rujevici naslutile utakmice protiv Šibenika (2:1) i Slavena Belupa (2:1) da bi se u utakmici protiv Dinama (3:3) sažeo pregled dosadašnjega dijela sezone: u istoj utakmici Rijeka je odigrala najbolje i najslabije poluvrijeme u HNL-u.

Sudeći prema trendu, bilo je samo pitanje vremena kada će se na Rujevici dogoditi zadnja utakmica protiv Lokomotive.

U gostima je Rijeka također odigrala šest utakmica.

Prve tri utakmice protiv izravnih konkurenata (Dinamo 3:3, Osijek 0:1, Hajduk 2:1) uvjetovale su specifičinu pripremu, svaka je utakmica bila drugačija.

Nakon toga počele su prevladavati iste trendencije kao u domaćim utakmicama, u zadnjim dvjema utakmicama Rijeka je dosegnula vrhunac u "run and gun" nogometu: postignula je čak 10 i primila 6 pogodaka (Gorica 4:3, Istra 1921 6:3).

Nastavi li se takav trend igre u današnjoj utakmici protiv Lokomotive, Rijeka mora postići više od tri pogotka da bi pobijedila.

Tablice omogućuje Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.