CIJENA TITULE PRVAKA

Može li Mišković uskratiti Mamiću milijunsku zaradu?

Utorak, 20. rujna 2016. 13:23 Napisao/la  Igor Vranić

Rijeka nakon 9. kola vodi na ljestvici s četiri boda prednosti ispred Dinama


Dinamo se prema zaradi od prodaje igrača u klubove Lige petica u razdoblju od 2010. godine smjestio u prvih 50 klubova na svijetu. U zadnjih šest godina Dinamo je od transfera igrača u klubove Lige petice zaradio 116 milijuna eura, prema zaradi nalazi se 47. mjestu.

Međunarodni centar za sportske studije (CIES) objavio je listu 100 svjetskih klubova, prvi je Liverpool sa zaradom od 442 milijuna eura, a slijede Valencia i Juventus. Dinamo se nalazi na listi samo devet klubova koji nisu iz Lige petice. Među njima najviše je zaradila Benfica, koja nalazi na ukupno 4. mjestu sa zaradom od 414 milijuna eura.

Dinamo igrače prodaje kroz nastupe u reprezentaciji i europska klupska natjecanja, dodatna zarada su plasmani u završnice europskih natjecanja.

Prodaja igrača počiva na uzajamnom odnosu kvalitete igrača i njihovom plasmanu na tržište.

U tom kontekstu titule hrvatskog prvaka nameću se kao nužnost da bi Dinamo ostvario plasman u natjecanje po skupinama Lige prvaka, što donosi izravnu zaradu od barem 15 milijuna eura godišnje i neizravnu zaradu od neminovnog rasta cijene igračima. Ukupno, jedan godišnji budžet.

Zdravko Mamić prometnuo se u jednog od najuspješnijih europskih menadžera, zahvaljujući njegovom trgovačkom instinktu Dinamo je postao jedini financijski samoodrživi sportski klub u Hrvatskoj.

Rijeka nakon 9. kola vodi na ljestvici s četiri boda prednosti ispred Dinama, prema trenutačnoj formi glavni je kandidat za naslov prvaka. Prvenstvo je počelo retoričkim pitanjem:

Može li Damir Mišković uskratiti Zdravku Mamiću zaradu od nastupa u Ligi prvaka?  Titula prvaka za Dinamo vrijedi najmanje 30 milijuna eura...

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.