MAXTV PRVA LIGA

Dinamo pregazio Rijeku za pola sata

Nedjelja, 17. veljače 2013. 19:45 Napisao  I. V.

Utakmica 20. kola: Dinamo - Rijeka 4:1 (Krstičević 7', Čop 22',  25',  50'/ Benko 63')

MAXtv Prva liga - 20. kolo

DINAMO - RIJEKA 4:1

Stadion u Maksimiru. Gledatelja: 3500

Sudac: Zlatko Šimčić (Koprivnica) 7

Strijelci: 1:0 Krstičević (7), 2:0 Čop (22), 3:0 Čop (25), 4:0 Čop (50), 4:1 Benko (63)

Žuti karton: Datković (37)

DINAMO: Kelava  - Vrsaljko 6,5, Jedvaj 6,5, Šimunić 6,5, Ibanez 6,5 - Ademi 7,5 (86 Rukavina -), Brozović 7, Leko 7 - Sammir 7 (74 Halilović -), Čop 8, Krstanović 7,5 (64 Beqiraj 6)

RIJEKA: Mance 5 - Datković 5, Knežević 5, Kreilach 5 - Škarabot 5 (57 Čaval 5), Brezovec 5, Močinić 5 (57 Mierzejewski 5,5), Alispahić 5, Mujanović 5 - Cesarec 5,5 (81 Čulina -), Benko 6

Derbi između Dinama i Rijeke rezultatski je završio nakon 25 minuta koliko je Dinamu trebalo da postigne tri pogotka protiv gostujuće momčadi, koja je istrčala u osnovnoj formaciji s trojicom stopera među kojima je Kreilach igrao zadnjeg čovjeka. Dobra zamisao na papiru, na terenu je izbrisana u svega nekoliko povezanih akcija modrih igrača.

Neočekivano otvoreni pristup Rijeke kažnjen je već u 6. minuti. Krstičević i Brozović izmijenili su okomitu loptu, Čop je rastegnuo riječke stopere na desnoj strani, a Krstičević osvanuo sam s loptom u kaznenom prostoru. Uslijedila je mirna egzekucija - 1:0.

Reakcija riječke momčadi nije uspućivala na dobro. Visoko postavljena zadnja linija s dvojicom središnjih defenzivnih veznih igrača izgubljenih u međuprostoru, izgledala je za Dinamove igrače kao Švedski stol: slobodnog prostora koliko želiš! Gotovo svaki dolazak modrih igrača na zadnju liniju ukazivao je na slabosti u pokrivanju prostora i igrača, dva pogotka Čopa dogodila su se kao na treninzima.

U 22. minuti Sammir je okomitim trkom od centra izbacio cijeli postavljeni vezni red Rijeke, izašao na zadnju liniju i  podvalio loptu iza leđa riječke obrane za natrčalog Čopa, koji je s lijeve strane pogodio suprotni kut - 2:0. Tri minute kasnije pritisak modrih u kaznenom prostoru Rijeke uvjetovao je paničnu reakciju i klasičnu krađu lopte, koja je u nastavku akcije stigla do Čopa. Precizan udarac s 13 metara završio je pogotkom - 3:0.

Ukratko, Rijeka je prenaivno primila sva tri pogotka, a mogla je još barem dva. U 32. minuti Jedvaj je udarcem glavom zamalo promašio, isto je učinio Ademi nogom u 42. minuti na Bozovićev ubačaj s propusnog lijevog boka riječke obrane.

Što se igre prema naprijed tiče, potpuno odsječeni Cesarec i Benko, koji je u obrani trebao zatvarati lijevi bok, nisu dobili ni jednu upotrebljivu loptu. Doduše, u 13. minuti Jedvaj je srušio Cesareca na rubu kaznenog prostora što sudac nije registrirao, a jedini opasni udarac prema Kelavi uputio je Datković u 36. minuti. Kelava je obranio rezantno upućenu loptu s 14 metara.  

Poslije šokantnog prvog dijela očekivalo se da riječka momčad nakon odmora promijeniti pristup i nastup. Međutim, u 50. minuti nakon ubačaja iz kuta Čop je ostao neobjašnjivo sam na drugoj vratnici i lagano glavom zatresao mrežu - 4:0.

U 57. minuti trener Elvis Scoria uveo je dvojicu igrača i promijenio raspored u postavu s četiri braniča u zadnjoj liniji. Kreilach je ušao u sredinu, momčad je zauzela plitki raspored i počela parirati u sredini terena. Nema riječka momčad takav protok lopte da bi mogla uspostaviti kontinuirani napad ni protiv puno slabije momčadi od Dinamove, ali je igra počela dobivati nekakav smisao u prijenosu lopte.

U 63. minuti nakon ubačaja sa strane Benko je nadvisio modru obranu i udarcem glavom pogodio vratnicu od koje se lopta odbila u mrežu - 4:1. Pogodak kojim u drugom dijelu popravljen ukupni dojam, bilo bi zaista previše da su Krstanović (59) i Jedvaj (78) realizirali zicere.

Tablice omogućuje Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.