Mateo Beusan: Možda su suci imali neki dogovoreni tajni znak

Ponedjeljak, 20. prosinca 2021. 19:54 Napisao/la  SC

Zašto sudac iz VAR sobe ne bi pomogao kolegi ako vidi da je ovaj previdio neki važan detalj, pita Mateo Beusan

Fran  Jović
Fran Jović

 

Fran Jović opravdano je poništio pogodak Osijeka iz kaznenog udarca na vrlo diskutabilan način.

Igrač Osijeka (Mierez) utrčao je u kazneni prostor prije nego što je Osijek postigao pogodak iz penala (Bohar).

Nakon što su igrači Osijeka proslavili pogodak i stigli do centra igrališta, Jović je odlučio ponoviti kazneni udarac kojega je vratar Hajduka (Kalinić) obranio.

Zašto je Jović donio ispravnu odluku s tolikim vremenskim odmakom nije jasno, dojam je da mu je netko ukazao na previd, a na liniji je smio imati samo VAR-sobu i pomoćnike koji očito nisu odmah reagirali:

- Prema protokolu VAR se ne oglašava o izvođenju kaznenog udarca.  Pomoćni sudac je zadužen da promatra je li lopta prešla liniju i je li se golman pomaknuo s gol-crte. Glavni je zadužen da pazi je li neki igrač prerano utrčao u kazneni prostor. Ne znam otkud priča da je VAR javio Joviću da je Mierez utrčao. Možda mu je to javio pomoćnik. U konačnici, Jović je donio pravednu odluku. Tehnički, bila bi pogreška da mu je VAR javio. Međutim, možda su suci bez obzira na protokol imali neki dogovoreni tajni znak, neki signal da VAR soba javi glavnom sucu ako je došlo do evidentne pogreške. Naravno, nije ni to dozvoljeno i svaki razgovor između VAR sobe i glavnog suca se snima, ali iskusni suci u ovakvim situacijama znaju imati neki dogovoreni signal, kašljanje na primjer. Pitam svih: zašto sudac iz VAR sobe ne bi pomogao kolegi ako vidi da je ovaj previdio neki važan detalj? Stvar je čiste kolegijalnosti, kazao je Mateo Beusan za Index.

Tablice omogućuje Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.