Lada Rojc: Suci na terenu trebali bi se ponašati kao da VAR ne postoji!

Srijeda, 06. ožujka 2024. 22:15 Napisao/la  SC

Osnovani smo sa zadatkom da analiziramo sve sporne VAR klipove, kaže predsjednica povjerenstva za VAR

Lada Rojc
Lada Rojc Foto: screenshot

Lada Rojc predsjednica je tročlanog povjerenstva za VAR, koje je osnovao HNS.

HNS je imenovao još dva člana povjerenstva, nekadašnjega suca Mira Grgića i na preporuku UEFA-e, Darka Čeferina, prvoga slovenskog suca koji je sudio Ligu prvaka.

Evo što će povjerenstvo raditi:

- Osnovani smo sa zadatkom da analiziramo sve sporne VAR klipove od početka sezone i u nastavku prvenstva, te da svoje izvještaje podnesemo Izvršnom odboru HNS-a. Naš je zadatak da gledateljima još više približimo VAR kao sustav, kazala je Rojc za NovuTV.

- Ja VAR još uvijek doživljam u početnoj fazi, to nešto kompleksno, treba vježbati. Komunikacija je krucijalna u VAR-u, bazira se na razgovoru suca na terenu i sudaca u VAR sobi. Naglasila bih da je VAR uveden kao padobran, ali suci na terenu i dalje bi se trebali ponašati kao da VAR ne postoji. Oni su glavni! Sve počinje od sudačke odluke na terenu i nakon pregleda snimke završava odlukom na terenu. VAR je super alat ovisan o ljudima koji su educirani, spremni i mirni. Nije lako raditi u VAR sobi, mislim da su se ljudi sada uvjerili kako je raditi u VAR sobi, aludirala je Rojc na objavljivanje snimaka razgovora.

- Mislim da u Hrvatskoj postoje suci koji mogu suditi najveće utakmice hrvatskog prvenstva, imaju kvalitetu, ali u ovom trenutku možda je bolje da nam u ovakvoj atmosferi dođu suci iz inozemstva i da pokažu kako se sudi, smatra Rojc.

Lada Rojc kao pomoćna sutkinja sudila je u finalu Europskog prvenstva za žene 2009. godine, polufinale Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine te na Svjetskom prvenstvu za žene 2011. godine.

Kao sudačka instruktorica FIFA-e, detaljno je upoznata s VAR protokolom i korištenjem VAR tehnologije.

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.