Igor Pamić: Ako smo uspijevali bez puno novaca, sigurno da s američkim ulagačem možemo ostvariti puno više

Srijeda, 08. travnja 2015. 17:26 Napisao  I. V.

Rijeka je nešto najljepše što se dogodilo hrvatskom nogometu zadnjih nekoliko godina! Možeš imati tradiciju, stadion i navijače, ali bez novca jednostavno ne ide, kaže Pamić


Igor Pamić uvjeren je da će Istra 1961 ostati prvoligaš, te da je na pomolu još jedna lijepa nogometna priča. Trener Istre 1961 prije četiri godine počeo je surađivati sa sadašnjim vlasnikom Mihailom Ščeglovim, koji je zapeo u financijskim poteškoćama.

- Prvi sam progovorio o problemima. Nije ugodno kada javno kažeš da imaš gazdu, a nemaš novaca. Kada je Ščeglov došao, klub je bio dužan 9 milijuna kuna, što za Istru nije mali iznos. Dug smo polako smanjivali, prvi put u klupskoj povijesti počeli smo živjeti od prodaje igrača, bilo je to turbulentno, ali zanimljivo razdoblje. Moram priznati da me je privuklo, kada je Ščeglov uoči dolaska jasno i glasno rekao: Pamić ili nitko! To povjerenje držalo nas je skupa iako je bilo nesuglasica u teškim uvjetima rada. Mislim da je sve skupa bilo korektno, jer smo samo tako mogli uspjeti, kaže Pamić.

Američki investicijski fond, koji zastupa odvjetnik Michael Glover, najavio je da u lipnju preuzima većinski vlasnički paket Istre 1961. Tri hrvatska kluba u pretežito su privatnom vlasništvu, Istra 1961, Split i Rijeka. Split i Rijeka pozitivne su priče, Istra 1961 bi uskoro trebala dobiti novog vlasnika:

- Rijeka je nešto najljepše što se dogodilo hrvatskom nogometu zadnjih nekoliko godina! Možeš imati tradiciju, stadion i navijače, ali bez novca jednostavno ne ide. Damir Mišković fantastično vodi klub, Rijeka ima vrhunskog trenera Matjaža Keka, a mene je najviše impresioniralo da je Rijeka napravila veliki iskorak u europskim utakmicama, što znači da se može. Spomenuo bih ključne faktore uspjeha, Gabrielea Volpija i Grad Rijeku. Volpi je najbitniji, jer daje novac. Svi drugi moraju tek znati kako da najbolje iskoriste novac, što i čine. Po meni to je jedini put razvoja hrvatskog nogometa, koji sve teže diše! Uz dobre rezultate stvara se pozitivna atmosfera, na utakmice počinju dolaziti gledatelji, koji su za mene najvažniji u nogometu. Ako nema gledatelja, nema ni gušta! Zato je Split u specifičnoj situaciji. Braća Žužul ulažu, imaju rezultata iako su ove sezone ostvarili manje nego što sam očekivao, ali im nedostaje ambijent. Ipak je Split drugi klub u gradu, teško je stvarati u takvoj atmosferi. Žužulima treba odati priznanje, jer dobro rade iako znaju da nikada neće postati prvi klub u gradu. Istra je napravila najmanje iako se prva privatizirala! Nema se tu bilo kome što zamjeriti! Nije to bilo ni ne znam kako veliko ulaganje, da sada ne iznosim brojke. Treba znati da se Ščeglov pojavo kao spasitelj kluba! Da se nije pojavio, pitanje je bi li se danas igrao prvoligaški nogomet u Puli. Sve to treba uvažiti! Kada me je Ščeglov pitao kako možemo uspjeti, rekao sam mu da se ne treba bojati. 'Ajmo iskoristiti slabosti drugih! Mi nemamo puno novaca, ali nemaju ga ni drugi. Uspjeli smo jer smo bili realni! Nismo bili nešto posebno, ali nisu bili ni drugi!

Da su novi vlasnici klub preuzeli zimus, situacija na ljestvici sada bi vjerojatno drugačije izgledala:

- To je činjenica! Ali oni su još uvijek tek potencijalni investitori i daj Bože da dođu! Kao trener mogu reći ono što čujem, dosta sam dobro upoznat s klupskom problematikom.  Svaki ulagač ima svoju ambiciju. Nadam se da će novi investitor doći, a kakve ambicije ima, vidjet ćemo kada dođe. Za sada postoje samo naznake! Naravno da nije isto ako netko uloži 10 ili 20 milijuna kuna! Sve su to stvari koje ne znamo! Sama činjenica da netko dolazi i da pri tome zna kakva je situacija u klubu, da želi vratiti dugove i ulagati, veliki je pomak. Ako smo proteklih sezona uspijevali iako nije bilo puno novaca, sigurno da s takvim ulagačem možemo ostvariti puno više. Klub bi dobio drugu dimenziju, kaže Pamić koji je 31. ožujka postao najdugovječniji trener u Prvoj HNL nakon četiri godine provedene na klupi Istre 1961.

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.