HOO DONIO ODLUKU

NK Gorica morao igrati MAXtv Prvu ligu!

Petak, 30. ožujka 2012. 07:57 Napisao/la  SC

Hrvatski olimpijski odbor poništio odluku HNS-a o oduzimanju licence Gorici

Afera u hrvatskom nogometu očigledno nikad dosta. Nogometni klub Gorica je na svojim službenim stranicama objavio vijest kako je Hrvatski olimpijski odbor uvažio njihovu tužbu, vezano uz odluku Hrvatskoga nogometnog saveza da se HNK Gorici prošle godine oduzme licenca za igranje u MAXtv Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi. Iako su u HNK Gorici i tada tvrdili kako ispunjavaju sve uvjete za igranje u prvoligaškom društvu, HNS je donio drugačiju odluku. Danas je, na osnovu odluke HOO-a, postalo jasno kako je takva odluka ništavna, stoga je prema tumačenju krovne organizacije hrvatskog sporta - HNK Gorica morala igrati prvu ligu u sezoni 2011./2012.!

Priopćenje sa web stranice HNK Gorice prenosimo u cijelosti:

Vijeće športske arbitraže pri HOO-u 22. ožujka 2012. je donjelo rješenje po tužbi HNK Gorica, a protiv odluke Arbitraže HNS-a od 30. rujna 2011. Rješenjem po broju predmeta 20/11-VŠA poništava se odluka Izvršnog odbora HNS-a br. 2458/11 od 20.06.2011.

Vijeće športske arbitraže utvrđuje da je odluka IO HNS-a ništavna od trenutka donošenja, pravno se smatra nepostojećom i kao takva nije smjela proizvesti ni stvarne ni pravne posljedice. VŠA nadalje u obrazloženju  govori kako "zbog tako izričitih odredaba Pravilnika o licenciranju klubova, kojeg je, donio upravo sam IO HNS-a, pravno nije moguće objasniti zašto je taj isti IO HNS-a uzurpirao ovlast tijela koju mu je sam propisao te neovlašteno i protupropisno donio odluku od 20.06.2011., posebno i zbog odredbe članka 42. točke 38. Statuta HNS-a prema kojoj IO HNS-a pri obavljanju svojih poslova djeluje sukladno pravu i pravednosti i odredbe članka 10. Pravilnika o licenciranju klubova u kojoj se izričito naglašavaju načela samostalnosti i neovisnosti tijela za licenciranje."

Priopćenje HNK GoricaPriopćenje HNK GoricaPrema ocjeni VŠA IO HNS-a je donošenjem odluke od 20.06.2011. kao nenadležno tijelo grubo povrijedio Statut HNS-a i Pravilnik o licenciranju klubova.
Upravo je takvo upozorenje pred predstavnicima Udruge klubova I HNL prilikom izvlačenja parova prenio predsjednik HNK Gorice, Nenad Črnko, te zatražio da se Gorica ipak nađe u bubnju za izvlačenje parova I HNL, no članovi udruge prvoligaša su jednoglasno odbili taj zahtjev pozivajući se na odluku IO HNS-a.
U daljnjem obrazloženju VŠA utvrđuje se da je "nadležnost IO HNS-a određena u članku 42. Statuta HNS-a. Ni iz jedne od 38 odredaba toga članka u kojima su utvrđeni poslovi koje IO HNS obavlja, ne može se ni na koji način, nikakvim tumačenjem izvesti zaključak da bi on bio nadležan donositi odluke vezane uz licenciranje klubova. Štoviše, upravo je IO HNS-a ovlašten za donošenje Pravilnika o licenciranju klubova koji je na temelju Statuta i donesen 14.12.2010. i u kojem je propisana potpuna neovisnost tijela za licenciranje."

VŠA HOO-a također navodi da je Arbitraža HNS-a donoseći pobijanu odluku izbjegla postupati po odredbama Pravilnika o Arbitraži HNS-a već se neosnovano pozvala na primjenu odredaba Zakona o parničnom postupku, te VŠA smatra da je i ta odluka u točki I. nepravilna i nezakonita. Također se zamjera da je Arbitraža HNS-a odluku trebala donijeti u razumnom roku, odnosno da je odluku svakako trebalo donijeti prije početka natjecanja u I HNL, te u tom slijedu poništiti odluku IO HNS-a od 20. lipnja 2011. što bi prema mišljenju VŠA pravno i stvarno značilo da bi Gorica tada stekla pravo igranja u I HNL na temelju dobivene licence i pravovremene prijave za natjecanje, a VŠA nije uspjela odgonetnuti zašto je unatoč pravovremenoj žalbi od strane kluba prema Arbitraži HNS-a istoj trebalo gotovo 3 mjeseca da se sastane.

VŠA također zamjera Komisiji za licenciranje koja je 05. srpnja oduzela već izdanu licencu HNK Gorici pozivajući se ne na Pravilnik o licenciranju već na ništavnu odluku IO HNS-a.  VŠA HOO-a nadalje piše da iz obrazloženja odluke Arbitraže HNS-a nije moguće odgonetnuti zbog čega je ta Arbitraža u svojoj odluci ustupila predmet Komisiji za licenciranje na daljnji postupak bez uputa što u tom postupku treba raspraviti, utvrditi i o čemu odlučiti, kad je odluka te Komisije već odavno postala pravomoćna.

HNS je u svom očitovanju o sporu pokušao osporiti nadležnost Vijeća športske arbitraže HOO-a, uz spomenuto se je u opširnom obrazloženju pokušalo braniti ranije odluke koje su i prouzročile navedeni spor, a VŠA je jedino usvojilo prigovor HNS-a gdje kaže da VŠA nema nadležnosti za procjenu i odlučivanje o visini nadoknade štete, što je istina, te je s te osnove i VŠA u svom obrazloženju i odbila zahtjev kluba za nadoknadom štete jer Pravilnik o radu VŠA ne sadrži ovlast VŠA da odlučuje o zahtjevima za nadoknadu štete.

Na temelju osporavanja nadležnosti VŠA od strane HNS-a, VŠA se u vrlo opširnom obrazloženju po svim stavkama očitovalo na primjedbe HNS-a dokazavši po svim točkama u nekoliko stranica obrazloženja da je isto Vijeće športske arbitraže itekako nadležno za donošenje rješenja u predmetu HNK Gorica.
Ovom odlukom Gorica je završila ciklus obaveznog iscrpljenja svih sportskih instanci, te se klub sprema za veliku pravnu bitku oko nadoknade pretrpljene štete ne samo za klub nego i volontera koji su u protekle tri godine potrošili silnu energiju za projekt Gorica u I HNL. Paralelno sa trajanjem postupka pri HOO prikupljene su velike količine dokaznog materijala koji će ne samo u cijelosti opravdati odštetni zahtjev, već će isti i povećati na temelju izgubljenih godina i financijskih sredstava u budućem očekivanom procesu povratka kluba u I HNL, ali i kroz obračun zakonske zatezne kamate.

Stoga će se paralelno pokrenuti dva sudska procesa - jedan na redovnom sudu u Hrvatskoj i drugi na međunarodnom sportskom sudu CAS - Lausanne, a klub će uz sadašnjeg odvjetnika Ivana Brlekovića zastupati i još jedan iznimno cijenjeni inozemni odvjetnik koji spada u sam vrh svjetskih odvjetnika koji se bave međunarodnim sportskim pravom.

Uz spomenuto u klubu se ozbiljno razmišlja da zbog iznimnog značaja i važnosti ovog postupka kojim će se dokazati da je odlukom o izbacivanju Gorice iz I HNL od strane više tijela HNS-a ozbiljno narušen Statut  i upitno daljnje vjerodostojno funkcioniranje Saveza, kao i zbog visine odštetnog zahtjeva koji će u konačnici zbog novih okolnosti dodatno narasti, da se putem Zakonskih mogućnosti stavi privremena zabrana upravljanja kompletnom imovinom i financijskim sredstvima Hrvatskog nogometnog saveza sve do konačnog okončanja postupka.

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.