HNS, priopćenje: Pozivamo medije, državne institucije i javne osobe da se distanciraju od huligana

Ponedjeljak, 13. ožujka 2017. 14:16 Napisao/la  SC

HNS oštro osuđuje sve oblike nedozvoljenog ponašanja huligana na utakmici MAXtv Prve lige između Hajduka i Rijeke, a posebno diskriminaciju i govor mržnje

Nakon posljednjih događaja na utakmici Hajduka i Rijeke (1:1) oglasio se i Hrvatski nogometni savez.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Nažalost, huliganski ispadi zasjenili su još jednu nogometnu feštu, Jadranski derbi između Hajduka i Rijeke.

Nedozvoljena upotreba pirotehničkih sredstava, ksenofobni transparenti i poklici puni mržnje, diskriminacije, rasizma i šovinizma s obje navijačke tribine pokazali su još jednom kako huliganima među navijačima na prvom mjestu nisu ni nogomet ni njihovi klubovi već samopromocija kroz izazivanje incidenata i nezakonito ponašanje.

Pozivamo medije, državne institucije i javne osobe te navijačke skupine da jasno i bez ograda osude ovakvo ponašanje i distanciraju se od huligana.

U protivnom će svi navijači biti poistovjećeni s huliganima u očima hrvatske i europske nogometne javnosti, što nije pravedno prema svim navijačima koji 90 minuta na korektan način bodre svoj klub, sudjeluju u spektakularnim koreografijama i na druge pozitivne načine doprinose jednoj nogometnoj predstavi.

Utrčavanje jednog huligana na teren u sudačkoj nadoknadi posebno je opasan čin koji je doveo u pitanje sigurnost igrača i službenih osoba na travnjaku.

Hrvatski nogometni savez, klubovi i sve službe uključene u organizaciju utakmica moraju učiniti sve u svojoj moći da se takav propust više ne dogodi na utakmicama MAXtv Prve lige.

Hrvatski nogometni savez svjestan je da kažnjavanje klubova nije dovoljna, niti HNS-u poželjna mjera za iskorjenjivanje huliganizma.

Na različite pojave huliganizma upozoravamo godinama jer su hrvatski klubovi, hrvatska reprezentacija i Hrvatski nogometni savez taoci huligana, no umjesto prijedloga konkretnih mjera za suzbijanje huliganizma često smo svjedoci kako se svi ti ispadi verbalnog i fizičkog nasilja relativiziraju i opravdavaju kroz istupe u medijima.

Vratimo fokus na nogomet i nogometaše, a da bismo to učinili, moramo zajednički i konstruktivno djelovati u sprječavanju izgreda.

Hrvatski nogometni savez pruža ruku svima koji žele raditi u tom smjeru, stoji u priopćenju Hrvatskog nogometnog saveza

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.