Hajduk dobio prvog saveznika u pokušaju revitalizacije Udruge prvoligaša

Petak, 22. prosinca 2023. 16:20 Napisao/la  SC
Josip Šimunić
Josip Šimunić

Na skupštinu Hajduka predsjednik Lukša Jakobušić založio se za revitalizaciju Udruge prvoligaša, koja je ustanovljena u madatu pokojnog predsjednika Vlatka Markovića:

Da bi Udruga prvoligaša opet zaživjela, potrebna je odluka većine od 10 prvoligaša.

Hajduk je prvog saveznika dobio u Rudešu, koji je na svojoj stranici objavio sljedeći tekst:

– Shodno tome da se HNS vodi sloganom “Svi smo mi obitelj”, isto tako bi trebali podržati projekt kojemu je zadaća zaštita interesa domaćih klubova. Konačan rezultat bio bi povećanje prihoda klubova radi stvaranja veće konkurentnosti, a samim time i poboljšanja kvalitete Prve HNL i hrvatskog nogometa u cjelini, rekao je predsjednik Rudeša Josip Šimunić.

Udruga prvoligaša branila bi interese svih članove domaće nogometne elite. Funkcionirala bi s neovisnim vodstvom kao što je to slučaj i u razvijenim europskim ligama. Tako bi Hrvatska nogometna liga postala punopravna članica europskog udruženja profesionalnih liga European leagues.

Dio govora Jakobušić je posvetio i zakonu po kojem dio od jedan posto od transfera ide županijskim savezima, a bilo je riječi i o HNS-u.

– Zašto su to izglasali? Zato što mogu! Mogli su i deset posto! Mogli su to dati i od svojih nagrada. Nitko nam nije kriv, klubovi su sami krivi. Da imamo Udrugu, onda bi bilo drugačije.

Nakon 13 godina postojanja, Udruga profesionalnih klubova Prve HNL prestala je raditi 24. ožujka 2014. godine. Hrvatski prvoligaški nogomet tada je vraćen pod izravan nadzor HNS-a. Udruga je bila osnovana 2001. godine s ciljem da se prvoligašima pomogne u kontroli njihovog natjecanja, a činili su je svi nogometni klubovi koji sudjeluju u Prvoj ligi. Njihovo djelovanje je podrazumijevalo prodaju TV i marketing prava kao izvor financiranja, provođenje natjecanja, predlaganja propozicija natjecanja i sl.

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.