DERBI NA RUJEVICI Goranu Tomiću šest uzastopnih pobjeda ništa nije značilo u pripremi današnje utakmice protiv Osijeka

Nedjelja, 25. travnja 2021. 10:01 Napisao/la  Igor Vranić

Tomić prvi put ulazi u razdoblje tijekom kojega će pokazati koliko je adaptivan u utakmicama protiv dvije (Osijek, Dinamo) najbolje hrvatske momčadi

Nino Galović i Ramon Mierez
Nino Galović i Ramon Mierez Foto: HNK Rijeka

Rijeka danas (17) na Rujevici igra protiv Osijeka, utakmica ima naglašeni natjecateljski naboj za obje momčadi, obojica trenera pripremali su igru na pobjedu.

Rijeka pokušava osvojiti treće mjesto, Osijek pokušava osvojiti prvo mjesto, gledatelji pred tv-ekranima trebali bi vidjeti najbolje od dviju ponajboljih momčadi lige.

Goran Tomić zaredao je pobjedama, u utakmicu protiv Osijeka ulazi za šest pobjeda u nizu u HNL-u.

Poraz je doživio samo u prvoj utakmici na klupi Rijeke u HNL-u (24. kolo, Dinamo 0:2), koju je igrao nakon pobjede protiv Osijeka (2:1) u četvrtfinalu Kupa.

Tomić je u 24. kolu malo precijenio mogućnosti Rijeke u utakmici protiv momčadi koja je igrala četvrtfinale Europske lige, Rijeka je mogla teško stradati u Maksimiru iako je pod vodstvom Simona Rožmana ove sezone u Europskoj ligi pokazala da se na specifičan način može nositi s jačim momčadima od Dinama.

Za razliku od Rožmana, Tomić je odmah prepoznao mogućnosti Rijeke u HNL-u, od prve utakmice počeo je mijenjati način igre na postavljene obrane čime je do izražaja došla neprijeporna kvaliteta.

Proces je tek počeo, ne može se u mjesec dana promijeniti mentalitet igrača koji dvije sezone nisu znali gdje gone kada je trebalo probijati obrane, svjestan je Tomić da još nije uspostavio okomiti protok lopte kojemu teži.

Rijeka još uvijek previše ovisi od učinka pojedinaca (Murić, Andrijašević...), što je bilo dovoljno za šest uzastopnih pobjeda protiv objektivno slabijih momčadi (S. Belupo 3:1, Varaždin 2:0, Gorica 4:3, Šibenik 1:0, Lokomotiva 3:0, Istra 1961 2:1).

Tomić u utakmici protiv Osijeka treba drugačije igrati ako želi nastaviti pozitivan niz, prvi put nakon debija protiv Dinama novi trener Rijeke u HNL-u igra protiv momčadi koja prema pojedinačnoj kvaliteti nije slabija od Rijeke.

Nije sigurno ni jača od Rijeke prema pojedinačnoj kvaliteti koliko pokazuje ljestvica, jedino je mentalno jača zahvaljujući Nenadu Bjelici, što je sposobnost koja se ne može naučiti ni na jednoj trenerskoj akademiji.

U pripremi današnje utakmice trebali bi prevladavati Rožmanovi principi igre u zatvaranju (među)prostora, u tom segmentu bivši trener Rijeke izvukao je maksimum iz ovih igrača u europskim utakmicama.

Rijeka u borbi za treće mjesto redom igra protiv Osijeka, Hajduka i Dinama, Tomić prvi put ulazi u razdoblje tijekom kojega će pokazati koliko je adaptivan u utakmicama protiv dvije (Osijek, Dinamo) najbolje hrvatske momčadi.

Ništa mu šest uzastopnih pobjeda nije značilo u pripremi današnje utakmice protiv Osijeka.

Tablice omogućuje Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.