PRIOPĆENJE HHO-a

Zajedništvo navijača u divljaštvu i antinavijanju

Ponedjeljak, 01. listopada 2012. 18:07 Napisao/la  SC

Samir, tamnoputi brazilski igrač, priprema se izvesti penal uz gromoglasno hukanje cijele južne tribine...


Hrvatski helsinški odbor (HHO) izdao je priopćenje povodom projekta "Izravna prevencija navijačkog nasilja'". HHO se projektom želi pridružiti onim društvenim grupacijama koje se suprotstavljaju nasilju na hrvatskim sportskim terenima, a poglavito na nogometnim utakmicama. U sklopu projekta, od 29. do 30. rujna promatrači HHO-a su bili nazočni na utakmicama u Vinkovcima, Puli i Zagrebu. Priopćenje prenosimo u cijelosti:


Temeljem osobnog uvida i prikupljenih informacija zabilježili smo sljedeće:

Utakmica: Istra 1961 - Osijek 1:3 – subota 29.9. 2012.

Gledatelja oko 3.000, od čega 20 navijača Osječke navijačke skupine, zvane "Kohorta". Cijela utakmicu domaći navijači navijali su i pjevali za svoj klub bez ikakvih incidenata. Nakon prvog gola domaći navijači upalili su jednu baklju ali su je odmah i ugasili. Jedino što je narušilo atmosferu je seksističko povremeno navijanje sloganom "HNS pederi, nogomet ste sjebali". Tijekom utakmice navijači Kohorte držali su transparent na kojem je pisalo "ANTI HNS HHO"

Utakmica: Cibalija – Rijeka 4:1 – subota 29.9.2012.

Utakmica prepuna rasističkih i fašističkih poruka otvorena je skandiranjem "Ultrasa": "Za dom spremni". U 16 minuti Armada skandira svojim igračima "Igrajte pederi!". Slijedi skandiranje "Ultrasa": "Izdajice van iz Hrvatske", a potom "Davor Šuker, Mamićeva kurvo". U 50 minuti "Ultrasi" skandiraju: "Samire ustašo!" a potom "Igor Štimac Mamićeva kurvo" pa potom opet "Samire ustašo!" Jednu baklju upalili su oko 60 minute navijači Armade a potom su nogama lomili stolice. Sudcu se skandiralo: "Sudac cigane". "Ultrasi" su razvili transparent "Izdajnici marš iz Hrvatske" palili baklju i vatru na svom dijelu stadiona.

Utakmica: Dinamo – Hajduk 3:1– subota 29.9.2012.

U Zagrebu je bilo između 10.000 i 12.000 gledatelja, od čega na južnoj tribini oko 2.500 navijača Hajduka, "Torcide". Navijačka skupina Dinama, Bad Blue Boys-i, njih oko 1.000 do 1.500 bilo je na istočnoj tribini. Što se tiče igre Hajduka i Dinama, bio je to blagdan za hrvatski nogomet po kvaliteti igre. Istovremeno, navijanje na stadionu bilo je "blagdan" divljaštva i antinavijanja koji je završio tako da su pred kraj utakmice navijači "Torcide" na južnoj tribini nogama polomili preko 200 stolica, a dok su antinavijači Dinama polomili desetak stolica. Pred kraj utakmice zbog paljenja baklji i lomljenja stolica došlo je do fizičkog sukoba između policije i Torcidaša. Cijela utakmica bila je zapravo održana u atmosferi divljaštva u kojoj su se dvije antinavijačke skupine nadmetale u tome tko će biti glasniji u psovkama i vrijeđanju.
Počelo je od strane "Torcide" sa već poznatim seksističkim i šovinističkim skandiranjem: "HNS pederi, nogomet ste sjebali", "Mamiću cigane!" te "Štimac Turčine, napuši se kurčine!". Isto su prihvatili i navijači Dinama pa su počeli sa "Mamiću cigane odlazi iz svetinje" te "HNS pederi, nogomet ste sjebali". Već u prvoj minuti počela je piromanska fešta paljenjem prvih baklju nakon prvog gola Hajduka. Pod kraj prvog poluvremena i Dinamovi navijači pale baklje na istočnoj tribini. Na skandiranje protiv Mamića i HNS-a, zapadna tribina odgovorila je snažnim zviždukom. U 50. minuti je desetak baklji palo na teren, na travu i tartan. Zbog gustog dima i sakupljanja baklji sudac je na 3 minute prekinuo utakmicu. Na sjevernoj tribini desetci baklji. Uz pjevanje BBB: "Nećeš meni ti baklju zabraniti, nek ti ona pokaže kako gorjet ćeš vraže sam u paklu ti!". "Torcida" uzvraća: "Gazi, gazi, gazi, purgere!". Skandiranja se naizmjenično ponavljaju uz paljenje baklji. BBB skandiraju Torcidi: "Tovarske pičke" a Torcida uzvrača s: "I purgera i bečara, i šakama i nogama, i bocama i letvama, sve za našeg Hajduka". Baklje se neprestano pale.
Najveći skandal i rasistički ispad dogodio se 78. minuti kad je dosuđen penal. Samir, tamnoputi brazilski igrač, priprema se izvesti penal uz gromoglasno hukanje cijele južne tribine. Nakon što je zabio gol Torcida skandira "Majmune, majmune!" isto se dogodilo u 83. minuti kad je Samir napuštao igru uz skandiranje "Majmune, majmune!". Interesantno je ali i znakovito da ni jedan hrvatski medij nije zabilježio ovaj rasistički izgred. Naši promatrači sjedili su neposredno uz južnu tribinu.
Dio medija pokazao je svoje pravo lice, podrške divljaštvu ostavljajući ovu utakmicu kao dokaz ujedinjenja navijača. Točno je da je to bilo jedinstvo navijača ali u divljaštvu i antinavijanju. Time su se očito ispunile želje dijela medija kao što su EPH-ova izdanja, Jutarnji list i Slobodna Dalmacija, i Index portala koji su prije utakmice pozivali na jedinstvo navijača u borbi protiv – nogometa. O tome svjedoči i programatski tekst iz pera stanovitog Damira Pilića koji predstavlja klasični govor mržnje usmjeren i prema HHO-u i Nogometnom savezu, a na tragu političke ideologije ministra Jovanovića o nogometu kao močvari koju treba svim silama isušiti. Pa i divljaštvom ako treba. Kao što piše Večernji list: "Nakon utakmice, oko 200 onih već znanih Dinamovih antinavijača i huligana koji bacaju baklje, okupilo se ispod zapadne tribine i desetak minuta urlalo uobičajeno vrijeđajući Zdravka Mamića i HNS. Ubrzo su se razišli, nakon što su ponudili repertoar već dobro znanih uvreda."
Slažemo se s Večernjim listom, da te navijače ne zanimaju ni nogomet ni Dinamo, te da oni imaju neke druge ciljeve.


Za Hrvatski helsinški odbor:

Ivan Zvonimir Čičak
predsjednik

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.