Dinko Jeličić: Riječka energija dobrim djelim proizlazi iz profila njihovih igrača

Subota, 28. listopada 2023. 12:06 Napisao/la  SC

Pokušali smo simulirati uvjete igre na Rujevici, pomogla nam je kiša da osjetimo brzinu terena, kaže trener Gorice

Dinko Jeličić
Dinko Jeličić Foto: screenshot

Rijeka i Gorica u nedjelju na Rujevici (15) igraju derbi kola, utakmica određuje poredak na vrhu ljestvice.

Kao što je poredak na ljestvici odredila pobjeda Gorice protiv Dinama u zadnjem kolu:

- Pobjedu protiv Dinama smo arhivirali bez obzira koliko je velika, jako nas je razveselila. Moramo ostati čvrsto na zemlji i usredotočiti se na ono što nas čeka, možda nas čeka još teža utakmica. Atmosfera je najbolja moguća, sigurno da ćemo probati sve učiniti da protiv Rijeke osvojimo neki bod, kaže trener Gorice Dinko Jeličić.

Rijeka ove sezone igra potpuno drugačije na gostovanjima i na Rujevici:

- Brza Rujevica je segment koji je veliki plus za Rijeku uz trenera koji jako dobro poznaje našu momčad, što mu je dodatni olakšavajući faktor. Morat ćemo se adaptirati, pokušali smo simulirati uvjete igre na Rujevici, pomogla nam je kiša da osjetimo brzinu terena. Uz koncept igre koji smo pokušavali sprovesti protiv Dinama, s time da moramo popraviti neke detalje koji protiv Diama nisu bili dobri, mislim da možemo doći do pozitivnog rezultata i na neki način anulirati brzu podlogu. Rijeku se dobro snalazi na takvoj podlozi u ambijentu na Rujevici koji je fenomenalan, ističe Jeličić.

Rijeka na Rujevici igra izraziti napadački nogomet:

- Kada igrate protiv protivnika kakvi su Dinamo, Hajduk ili Rijeka morate se prilagoditi, nismo mi još na takvoj razini da se možemo drugačije postavljati protiv takvih protivnika, da se možemo fokusirati samo na svoju igru. Pokušavamo pronaći balans uz prilagodbu na taj segment igre Rijeke za koju igraju redom dinamični i individualno jaki igrači. S druge strane moramo sve napraviti da dolazimo do određenih situacija u kojima možemo dominirati. Pokušat ćemo Rijeku dovesti u situacije u kojima možemo iznenaditi, da dođemo u situacije da budemo opasni preda naprijed, kaže Jeličić koji je ovako usporedio energetske potencijale dviju momčadi:

- Mi smo na pristojnoj razini fizičke spreme što pokazuju utakmice koje smo dobivali protiv favorita. Naravno da velika zasluga pripada Sopiću, koji je odradio pripreme s ovom momčadi. Riječka energija dobrim djelim proizlazi iz profila njihovih igrača, iz njihove mladosti. Ako izuzmemo Pjacu, koji je u zrelim godinama, to su sve mladi igrači. Jako su energetski naglašeni prema profilu, imaju sposobnost ponavljanja u sprintevima, Ivanovićev profil je takav da stalno traži dubinu, da stalno maltretira obrane kroz pritisak. Tu njihova energija dolazi više do izražaja. Mi imamo širinu klupe, igrači koji ulaze daju dodatni impuls. Naravno da izgledaš dobro energetski ako pobjediš Dinamo i Hajduk u zadnjim minutama. Svi gledamo europske utakmice, svi vidimo koliko je ta komponenta bitna, igra se izazito brzi nogomet s izrazito puno duela, ne možeš se opustiti ni sekunde ako želiš igrati na određenom nivou, poručuje Jeličić.

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.