Dinamo svakom hrvatskom prvoligašu osigurao nagradu od 390.000 eura

Srijeda, 21. rujna 2016. 17:44 Napisao/la  SC

Zadnjih godina 14 milijuna kuna slilo se u hrvatske klubove sudjelovanjem Dinama u europskim natjecanjima, kaže Svetina

Klubovi HNL imaju izravne koristi od plasmana Dinama u Ligu prvaka budući da dijele 3.526.823 eura bonusa, koje će aktualni prvak podijeliti svim klubovima Prve HNL. Direktor Dinama Tomislav Svetina na konferenciji za novinare objasnio je zašto je maksimirski klub osjetio potrebu javnosti pojasniti kako se dijeli UEFA-in novac.

- Ponukani smo napisima u medijima, kao i vapajima pojedinih nogometnih klubova koji su u teškoj situaciji i mislim da ovakve stvari promiču našoj javnosti. Negdje se čak provlači teza je li uopće Liga prvaka potrebna. Dinamo je svojim ulaskom i nastupima u Europi zadnjih par godina doveo hrvatski nogomet do toga da smo vrlo blizu mogućnosti da imamo dva kluba u natjecanju za najprestižnije europsko natjecanje. Isto tako, Dinamo je doveo do toga da svaki naš klub ove godine dobije po tri milijuna kuna, a ta će sredstva biti veća iduće godine, jer smo i ove sezone u Ligi prvaka. Dinamo ne stoji samo iza jednog kluba, jer se novac raspoređuje i pomažemo svim klubovima. Tri su stvari bitne... zadnjih godina 14 milijuna kuna slilo se u hrvatske klubove sudjelovanjem Dinama u europskim natjecanjima, sudjelovanjem u europskim Dinamovim pobjedama nacionalni je koeficijent narastao i sudjelovanjem prošle godine u Ligi prvaka svaki je klub dobio tri milijuna kuna, kaže Svetina.

Naglasio je Svetina da je novac namjenski:

- Tri milijuna kuna dobit će svaki klub za unaprijeđenje njihovih nogometnih škola. UEFA zahtijeva da se taj novac ulaže u mlade i da se razvija nogomet. Kako se kontroliraju uložena sredstva? Postoji licenciranje za domaće natjecanje unutar Hrvatskog nogometnog saveza, kao i za klubove koji igraju europska natjecanja. Moraju se zadovoljiti kriteriji vezani za nogometne škole i razvoj igrača gdje se može vidjeti kako se ta sredstva troše. Pozivam jedinice lokalne samouprave da sa svoje strane naprave maksimalno sve i da pomognu hrvatski nogomet. Koliko god neki loše pišu i govore o našem nogometu, hrvatski je nogomet najbolji izvozni proizvod Hrvatske u zadnjih 25 godina. Treba gledati samo brojke. S dobrim rezultatima i pozitivnim okruženjem svima je bolje i svi se trebamo dobro osjećati. Nije Dinamo ovo ''donio'', već je svojom igrom, radom, angažmanom i politikom omogućio da taj novac svi klubovi zarade, ali i da ga ulože u mlade. Ako će se poraditi i na izgradnji infrastukture, marketingu i ostalome, sigurno da sve skupa ima smisla.

Raspodjela od 2011/2012 –Hrvatska dobila: 702.630 €
Podijeljeno na 11 klubova HNL-a: 63.875,45 € po klubu.

Raspodjela od 2012/2013 –Hrvatska dobila: 715.000 €
Podijeljeno na 9 klubova HNL-a: 79.444,44 € po klubu.

Raspodjela od 2013/2014 - Hrvatska dobila: 450.858 €
Podijeljeno na 9 klubova HNL-a: 50.095,33 € po klubu.

Raspodjela od 2014/2015 – Hrvatska dobila: 299.121 € (Dinamo nije igrao play-off CL)
Podijeljeno na 9 klubova HNL-a: 33.235,67 € po klubu.

Raspodjela od 2015/2016 – Hrvatska će dobiti: 3.526.823 € (Dinamo je igrao grupu CL)
Podijeljeno na 9 klubova HNL-a: 391.869,22 € po klubu.

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.