DINAMO - RIJEKA U derbiju 18. kola nema favorita, tonusi momčadi nisu isti kao na početku sezone

Petak, 02. prosinca 2016. 10:17 Napisao/la  Igor Vranić

Da se utakmica između Dinama i Rijeke igrala prije nekoliko tjedana, Kek bi prvi put u svom mandatu jednu utakmicu na Maksimiru počeo kao favorit


Dinamo i Rijeka u subotu (15) igraju derbi 18. kola rezultat kojega će bitno utjecati na rasplet u sezoni tijekom koje se prvi put nakon jedanest godina vodi neizvjesna borba za titula prvaka.

Nakon sezone 2004/05,  Rijeka opet u jednoj sezoni igra bolji nogomet od Dinama i Hajduka, što je jedino jamstvo uspjeha u natjecanju dugom 36 kola.

Uoči derbija 18. kola jedino je izvjesno da će Dinamo igrati pod većim opterećenjem od Rijeke, koja prvi put u madatu Matjaža Keka dolazi sa šest bodova prednosti.

 Kekova statistika ove sezone izgleda drugačije nego prethodnih sezona, u tom kontekstu podatak da trener Rijeke nikada u HNL-u nije pobijedio u Maksimiru ništa ne mora značiti. Puno je važnije u kakvom stanju momčadi očekuju subotnji derbi.

Da se utakmica između Dinama i Rijeke igrala prije nekoliko tjedana, Kek bi utakmicu na Maksimiru igrao kao favorit. Donedavno Rijeka je u utakmicama HNL-u izgledala otprilike toliko nadmoćno koliko je Dinamo izgledao nemoćno.

Međutim, u zadnja dva tjedna tonusi momčadi dosta su se promijenili.

Činilo da trener Ivajlo Petev hazarderski riskira, kada je 22. studenog utakmicu Lige prvaka protiv Lyona odlučio igrati s golobradima mladićima (Benković, Pavičić, Knežević, Gojak, Ćorić). Dinamo je utakmicu izgubio, ali je Petev dobio momčad!

Prvi put u Petevovu mandatu momčad Dinama izgledala je homogeno i agresivno u obrambenom bloku kojega je Rijeka do temelja srušila (5:2) u utakmici 9. kola na Rujevici. Iza trenera Zlatka Kranjčara doslovno su ostale ruševine...

 Dinamova utakmica u zadnjem kolu protiv Osijeka u Gradskom vrtu pokazala je da mobilizacija protiv Lyona nije bila posljedica trenutačnog nadahnuća donedavnih juniora. Petev je uspio promijeniti pristup, a onda se mijenja i nastup.

S druge strane riječku momčad u zadnjim utakmicama poremetili su izostanci nekoliko bitnih igrača (Gavranović, Vešović, Andrijašević...).

Rijeka nije izgubila trkačku moć, obrambeni blok uvijek je bio i ostao čvrsto Kekovo uporište, ali su personalne promjene neumitno uvjetovale drugačiji način igre u završnici.

Pojednostavljeno, Rijeka napadački ne igra isto kada linije kretanja prve špice određuje Gavranović, Gorgon ili Handžić.

Uoči utakmice 18. kola sadržaj napadačke igre Rijeke i Dinamov obrambeni gard nisu isti kao prije nekoliko tjedana. Potpuno su različiti u odnosu na utakmicu 9. kola isto kao što će biti različiti u nastavku sezone iduće godine.

Dinamo i Rijeka subotnji derbi igraju točno na polovici prvenstva, jedno kolo prije zimske stanke tijekom koje će se bitno promijeniti struktura momčadi Dinama. Prema najavama iz Maksimira, u zimskom prijelaznom roku dolaze  tri, četiri nova igrača, koji će postaviti više kriterije u HNL-u.

Ako Rijeka ove sezone namjerava iskoristiti Dinamove slabosti, na Rujevici u siječnju moraju adekvatno reagirati bez obzira na ishod derbija 18. kola! 

Završnica ove sezone pokazala je da roster nije tako kompetitivan kao što se činilo na početku sezone.

Zbog toga u derbiju 18. kola nema favorita!

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.