DAMIR MIŠKOVIĆ

Do Olimpije prodao samo jednog bitnog igrača

Subota, 31. kolovoza 2024. 13:10 Napisao/la  Igor Vranić

Prije nedjeljne utakmice treba se prisjetiti kako su Rijeka i Dinamo izgledali prošle sezone uoči utakmica 5. kola

Do Olimpije prodao samo jednog bitnog igrača

Rijeka je sezonu počela jednim od najvećih neuspjeha u mandatu Damira Miškovića, koji ovu kalendarsku godinu neće pamtiti po dobrom.

Pred kraj prošle sezone olako je propustio priliku postati prvak, početkom ove sezone nije iskoristio izglednu priliku igrati u skupini Konferencijske lige.

Prošle sezone imao je povijesnu priliku postati prvak zbog velike krize Dinama kakva se događa jednom u dvadesetak godina, slična se zadnji put dogodila u sezoni 2004/05, kada je Dinamo igrao ligu za ostanak.

Ove sezone Rijeka je u play-offu Konferencijske lige igrala protiv kluba (Olimpija), koji ima barem triput manje vrijednu momčad prema tržišnim parametrima.

Zadnji put takvu priliku Mišković je rutinski iskoristio prije točno deset godina, kada je Rijeka u play-offu Europske lige eliminirala (1:0, 3:0) Sheriff Tiraspol.

Početkom ove sezone Mišković je ishitreno nakon sukoba promijenio trenera Željka Sopića kojega je trebao smijeniti odmah nakon zadnjega zvižduka uzvratne utakmice kupa prošle sezone da se povodio stručnim kriterijima.

Ne zbog toga što je Rijeka u zadnjim kolima ostala bez titule prvaka i kupa, nego zbog načina na koji je Sopić igrao presudne utakmice protiv Dinama u kojima je Sergej Jakirović pokazao zbog čega momčad Dinamo na početku ove sezone igra nogomet dostojan Lige prvaka.

Ove sezone Mišković je uoči presudnih europskih utakmicama momčad prepustio treneru koji nikada nije vodio ni morčiće i svojim stručnim savjetnicima, koji se skrivaju od javnosti iza njegovih leđa.

Utakmice protiv Elfsbora i Olimpije pokazale se kakvi su im savjeti!

Mišković je doživio dva teška europska poraza (Elfsborg 0:3, Olimpija 0:5) od momčadi koje bi ista momčad Rijeke prije godinu dana vjerojatno pregazila taman da su je vodili Radomir Đalović i Željko Sopić.

Đalović na klupi i Sopić na tribini zajedno su prošle sezone vodili momčad Rijeke koja je u Lilleu doživjela poraz  (1:2) u 89. minuti, najbolji igrač utakmice bio je vratar Lillea Lucas Chevalier!

S obzirom na snagu protivnika, jednu od najboljih utakmica na europskim gostovanjima u Miškovićevu mandatu u Lilleu su igrali Smolčić, Galešić, Radeljić, Hodža, Selahi, Janković, Fruk, Pašalić, Ivanović i Ilinković.

Čak devetorica istih igrača (Ilinković je sjedio na klupi) u Stožicama su bili akteri povijesnog debakla, najteži poraz u europskim natecanjima Rijeka je doživjela od objektivno slabije momčadi prema svim pokazateljima prije utakmica play-offa Konferencijske lige, Olimpija na tržištu ima momčad otprilike isto vrijednu kao Istra 1961.

Teza da je Rijeka doživjela povijesnu blamažu zato jer Mišković više voli lovu od nogometa nema uporište u činjenicama!

Mišković je otpočetka ljetnih priprema pustio Sopiću da akumulira negativno ozračje oko kluba tezom da Rijeka ove sezone ima toliko slabiju momčad u odnosu na prošlu sezonu da više ne može  pobijediti ni nogometnu selekciju Salezijanske gimnazije.

Kaže Sopić da će hrvatski klubovi uskoro u europskim utakmicama igrati protiv momčadi srednjih škola zbog toga što prodaju najbolje igrače.

Činjenica je da je Rijeka u odnosu na prošlu sezonu ostala samo bez dvojice bitnih igrača: Marka Pjace i Nediljka Labrovića.

Sve ostali igrači koji su otišli kod Sopića nisu igrali u nastavku prošle sezone, jedino je Matej Mitrović na kraju sezone neočekivano osvanuo u momčadi u utakmicama protiv Dinama.

Nepobitna je činjenica da je Mišković do utakmice protiv Olimpije prodao samo jednog bitnog igrača, Nediljko Labrović otišao je u Augsburg.

Marka Pjacu nije mogao zadržati, jer je sadašnji napadač Dinama imao klauzulu u ugovoru o fiksnoj odšteti.

Rijeka uoči utakmice protiv Dinama u nedjelju još uvijek ima okosnicu momčadi koju je prije početka prošle sezone u naglašeno poticajnoj atmosferi složio Sergej Jakirović, tribine na Rujevici bile su pune od prvoga kola.

Kakvu je momčad Jakirović složio najbolje su pokazale  utakmice protiv Lillea, kada su na klupi sjedili Radomir Đalović i Željko Sopić.

Na početku prošle sezone bilo je jasno da će ista momčad po inerciji voditi borbu za trofeje u HNL-u.

Zašto je momčad onako energetski počela padati u završnici sezone nije teško proniknuti, zbog istoga razloga Sopić je od početka priprema alibi za eventualne neuspjehe počeo tražiti u Miškovićevoj poslovnoj politici.

Mišković do sada nije doveo ni jedno istinsko pojačanje što ne znači da ovoj momčadi Rijeke u tonusu iz prošle sezone utakmice protiv momčadi Elfsborga i Olimpije ne bi bile jača priprema za utakmice u skupini europskih natjecanja.

Bez Marka Pjace koji je došao nakon što je Rijeka ispala u play-offu od Lillea.

Miškovićeva poslovna politika ista je otkada je postao vlasnik kluba 2018. godine, Rijeka mora prodavati da bi mogla održavati godišnji budžet od cca. 12 mil. eura. 

Nije ova kalendarska godina završila neuspješno zbog poslovne nego zbog sportske politike!

Posljedice Miškovićevog nasumičnog biranja trenera najbolje će se vidjeti u utakmici između Rijeke i Dinama u 5. kolu ove nedjelje!

Prije utakmice treba se prisjetiti kako su Rijeka i Dinamo izgledali prošle sezone uoči utakmica 5. kola nakon kojega je Sergej Jakirović iz Rijeke naprasno otišao u Dinamo!

 

Tablice omogućuje Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.