MAXTV PRVA LIGA

Rijeka uvjerljivo pobijedila Osijek po kiši

Nedjelja, 18. studenog 2012. 20:41 Napisao  I. V.

Utakmica 16.  kola: Rijeka - Osijek 3:1. Uvjerljivu riječki pobjedu pravom je majstorijom zaključio Cesarec

 

 

 

 

MAXtv Prva liga - 16. kolo

RIJEKA - OSIJEK 3:1

Stadion na Kantridi. Gledatelja: 3.000

Sudac: Goran Gabrilo (Split) 6

Žuti kartoni: Mišić (32), Lešković (49), Novaković (58), Kreilach (73), Smoje (78), Weitzer (79), Aleksić (83)

Strijelci: 1:0 Brezovec (13), 2:0 Cesarec (24), 2:1 Zubak (29), 3:1 Cesarec (87)

RIJEKA: Lisjak 6 - Mierzejewski 6,5, Datković 7, Knežević 7, Neretljak 6 - Kreilach 6,5, Brezovec 7, Čulina -  (20 Mutombo 6) - Mujanović 6, Gabrić 6 (59 Weitzer 6) - Cesarec 7,5 (90+2 Marić)

OSIJEK: Vargić 6 - Lešković 6, Smoje 6, Vrgoč 6, Aleksić 5,5 - Novaković 6, Kurtović, Mišić 6 (79 Bagić -), Kvržić 6 - Miličević 5,5 (88 Zulim -), Zubak 6 (70 Lukić -)  

U 87. minuti Cesarec je iz slobodnog udarca s 20 metara "mesijevski" prebacio živi zid i pogodio gornji desni kut - 3:1. Ocjena više za sjajnu izvedbu! Drugim Cesarčevim pogotkom otklonjena je zadnja bojazan, Rijeka je pobijedila Osijek u utakmici koja spada u najbolja izdanja na Kantridi ove sezone.

Unatoč slobodnom ulazu utakmica je odigrana pred relativno malim brojem gledatelja zbog lošeg vremena. Ako je razlog slabije posjete bio slabiji nogomet koji je Rijeka igrala u zadnjim utakmicama na Kantridi, gledatelji su ovog puta pogriješili. U prvom dijelu igrao se vrlo dobar nogomet po skliskom travnjaku zbog otvorena pristupa obaju trenera, prema smislu i sadržaju Rijeka je odigrala možda i najbolje poluvrijeme ove sezone  

Trener Rijeke Elvis Scoria izveo je postavu s četiri igrača u zadnjoj liniji, koji bi se prema potrebama napadačke igre transformirali u formaciju s trojicom stopera. Visoko postavljeni Mierzejewski stvarao je na desnoj strani višak zajedno s Mujanovićem, Neretljak je na lijevom boku zatvarao Gabrića. Scoria je igrao slično kao u drugom poluvremenu protiv Lokomotive u 15. kolu, jedina je razlika bila u tome što je utakmicu protiv Osijeka počeo bez ijednog kreativca po vokaciji.

Rijeka je u prvih pola sata prezentirala snažni, okomiti nogomet kojemu je jedino nedstajalo malo više lucidnosti u završnici. Osječani su od prve minute pokazali da su se došli nadigravati, pa je utakmica odmah postala zanimljiva za gledatelje.  Posebice za navijače Rijeke, koji su se mogli prepustiti stalnim izmjenama napada po mokrom travnjaku koji je dodatno ubrzao igru.

Nakon što je Datković u 10. minuti udarcem glave protegnuo Vargića i sudac Gabrilo u 11. minuti odšutio Smojin prekršaj za najstrožu kaznu, u 13. minuti dogodio se napad po desnoj strani na kraju kojega su dvojica igrača Rijeke pokušala pogoditi loptu usred osječke obrane. Na kraju je lopta zastala u blatu, natrčao je Brezovec s tri metra zakucao loptu u mrežu  - 1:0.

Pogodak je podignuo samopouzdanje i ritam bijelih napada. Koliko god su Osječani dobro stajali na terenu, sve konkretno događalo se pred vratarem Vargićem. Vrlo konkretno dogodilo se u 24. minuti, kada je Mierzejewski s desne strane precizno pogodio Cesarca, koji je tehnički savršenim skok-šutom glavom zatresao mrežu sa 7 metara - 2:0.

Momčad Osijeka nije navikla gubiti, što je pokazala reakcijom nakon drugog pogotka. Nisu Osječani gubili raspored ni jednog trenutka, što je u 29. minuti nagrađeno pogotkom. Kvržić je na desnoj strani kaznenog prostora driblingom otvorio prostor za točan ubačaj na suprotnu vratnicu gdje je Zubak skočio i glavom poslao loptu u donji desni kut. Lisjaku je lopta izmigoljila i završila u mreži - 2:1. 

U 33. minuti klupu je morao napustiti trener gostiju Stanko Mršić kojega je sudac Goran Gabrilo poslao van igrališta zbog učestalih prigovora bez očiglednog povoda budući da se igrao vrlo korektni nogomet.

Drugo poluvrijeme otvorio je Kreilach, koji je u 50. minuti iz slobodnog udarca sa 20 metara pogodio lijevu spojnicu. Budući da bi jedan pogodak puno toga promijenio, početkom drugog dijela obje su momčadi uočljivo počele kalkulirati pa je pristup postao suzdržaniji nego u prvom dijelu. Rijeka se počela opreznije otvarati što je umanjilo draž utakmice budući da se ništa ozbiljno pred vratarima nije događalo. Kao da se čekala neka neforsirana pogreška.

Rijeka je dočekala osječku pogrešku, u 67. minuti Brezovec je propustio meč-loptu. Vargić je neočekivano slabo rukom izbio loptu, koja se došla do osamljenog Brezovca na desnoj strani kaznenog prostora. Brezovec se (pre)dugo pripremao za neprecizni pokušaj loba, dok je Vargić još ležao na travi.

Nije se Rijeka prepustila gostima kao u većini utakmica na Kantridi ove sezone, unatoč vodstvu riječka momčad stalno je tražila prolaze kroz osječku obranu. Dovoljno oprezno da osječka momčad   u razdobljima posjeda lopte ne stekne odlučnu prednost u opasnoj zoni pred Lisjakom, koji u drugom dijelu ni jednom nije morao intervenirati.

Kako je vrijeme odmicalo blatnjavi teren postajao sve veći protivnik nogometu, pa se utakmica pred kraj počela pretvarati u statičnu  borbu za svaku loptu. Ono što je bilo važno za domaće, sve što se može smatrati opasnijim događalo se na polovici gostiju.

Treba naglasiti da do 87. minuti vratar Vargić zapravo i nije imao pravog posla. A onda je loptu na 20  metara namjestio Cesarec...

Fotogalerija Sandro Donda

 

 

 

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.