Čelnici Lokomotive i Hrvatskog dragovoljca traže javnu ispriku ministra Željka Jovanovića

Petak, 28. ožujka 2014. 19:43 Napisao/la  SC

Stječe se dojam da sadašnja hrvatska vlada naprosto – prezire nogomet. Ne grade stadione, kao što se to radi u našem susjedstvu, ne pomaže hrvatske klubove, dapače otežavaju im rad i funkcioniranje, piše u zajedničkom priopćenju


Ivica Perković, predsjednik Hrvatskog dragovoljca, i Božidar Šikić, direktor Lokomotive, objavili su zajedničko priopćenje za javnost prije međusobne utakmice. Evo priopćenja kojima se čelnici obraćaju ministru Željku Jovanoviću:

Nikada u stogodišnjoj povijesti hrvatskog nogometa, a mijenjale su se države, politički sustavi i vlastodršci, nije zabilježen tako bjesomučan javni atak na naše nogometne klubove, organizacije i pojedince.

Krovne svjetske nogometne organizacije UEFA i FIFA, kao i cjelokupna športska javnost, zgražaju se i upozoravaju na pogubnost namjera čelnika Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa koji, ne birajući sredstva, žele izbaciti LOKOMOTIVU i HRVATSKI DRAGOVOLJAC iz Prve hrvatske lige, GNK Dinamo iz Europe, a hrvatsku nogometnu reprezentaciju sa svjetskog prvenstva.

Pojedinci koji nogometu nisu ništa dali žele biti njegovi neprijeporni arbitri i u konačnici egzekutori. Sličan slučaj danas se nigdje u svijetu ne može zabilježiti.

NK LOKOMOTIVA, nogometni klub koji ove godine slavi stotu obljetnicu, otkako je 2008. postao prvoligaš, bilježi sve bolje rezultate. Prošlu sezonu Lokomotiva je napravila najveći klupski uspjeh završivši prvenstvo na drugom mjestu i igravši finale hrvatskog Kupa. Lokomotivin športski model pravi je primjer rasta i pravilnog vođenja športskog kluba i uzor je ne samo nogometnim, već i klubovima u ostalim športovima.

Klub koji je unatoč stoljetnog tradiciji, do prije desetak godina gotovo bio zaboravljen i ugašen, u svega nekoliko godina postao je respektabilan prvoligaš i financijski stabilan klub, što je nažalost iznimka u vremenima u kojim živimo.

NK HRVATSKI DRAGOVOLJAC, kojeg je osnovao i s velikim zanosom vodio legendarni pok. Stjepan Spajić  klub za koji su igrali veliki igrači  poput Stjepana Tomasa, Borisa Živkovića, Ivana Cvjetkovića, Roberta Prosinečkog, Blaža Sliškovića te Gorana Jurića, jedan od nogometnih simbola domoljublja i hrvatske požrtvovnosti, upravo zbog svog domoljublja, imena i značaja, postao je pojedincima trn u oku zbog ponovno izborenog ulaska u Prvu hrvatsku nogometnu ligu.

NK LOKOMOTIVA i NK HRVATSKI DRAGOVOLJAC danas treniraju, uče i odgajaju gotovo 700 djece. Oba kluba prehranjuju preko stotinu obitelji, a klubovi su u zadnje tri godine uplatile u državni i gradski proračun preko 30 milijuna kuna poreza, prireza, doprinosa  i PDV-a.

No nažalost, kako niti jedna lijepa priča ne može proći bez problema i turbulentnih situacija, tako ni ova priča nije bila lišena takvog scenarija.

Kako to često biva, „nekome“ nije odgovarao uspjeh, te su se počeli raditi pritisci na LOKOMOTIVI i HRVATSKOM DRAGOVOLJCU na svim razinama. Od nezapamćenog medijskog linča i antipropagande, do podmetanja i korištenja državnog aparata i administrativnih sustava u svrhu rušenja i uništavanja LOKOMOTIVE i HRVATSKOG DRAGOVOLJCA, diskreditiranja i blaćenja hrvatskog nogometa i hrvatskog športa.

Neviđenom mržnjom vođeni, poduzeli su sve, pa čak i osnovali inspekcije samo s jednom misijom, misijom uništavanja i rušenja prvoligaša LOKOMOTIVE i HRVATSKOG DRAGOVOLJCA i diskreditiranjem hrvatske nogometne lige.

Slikovito, kako se uvijek hijene u čoporu obrušavaju na žrtvu, tako su se počeli pojavljivati i drugi akteri u organiziranoj hajci na LOKOMOTIVU. Neki športski konkurenti pokazali su ne baš športski duh, pod krinkom paranavijačkih i podzemnih organizacija, nošeni vjetrom u leđa od treće strane, počeli su raznim aktivnostima blatiti i narušavati ugled Lokomotive i hrvatskog nogometa i aktivno sudjelovati u pritiscima na domaćoj medijskoj, pa čak i europskoj nogometnoj sceni.

NK HRVATSKI DRAGOVOLJAC i NK LOKOMOTIVA su stoički podnosili i podnijeli sve napade i nastavili raditi svoj posao pošteno i dosljedno. Na pravdi Boga izdržali su pritisak i buru koji bi slomio i veće.

Pravda je spora ali dostižna, tako da sada polako dolazi na vidjelo tko je bio pod pravdom Boga u pravu. Od najviših tijela svjetske krovne nogometne organizacije, do sudova Republike Hrvatske i državnih Agencija, svi donose iste zaključke kako nema pravnog temelja za bilo kakvim restrikcijama i kaznama, te kako NK LOKOMOTIVA i NK HRVATSKI DRAGOVOLJAC posluju  u skladu sa svim normama i zakonima.

No tko će odgovarati za nepovratno narušeni ugled i počinjenu štetu? Ne samo počinjenu štetu LOKOMOTIVI i HRVATSKOM DRAGOVOLJCU, nego počinjenu štetu i hrvatskom nogometnom savezu, hrvatskom nogometu i hrvatskom športu?

Stječe se dojam da sadašnja hrvatska vlada naprosto – prezire nogomet. Ne grade stadione, kao što se to radi u našem susjedstvu, ne pomaže hrvatske klubove, dapače otežavaju im rad i funkcioniranje, ministri ne dolaze na utakmice, nedjelovanjem ohrabruju huligane, ratuju s FIFA-om i UEFA-om.

Pozivamo ovim putem ministra Željka Jovanovića i gospodina Skansija na javnu ispriku. Pozivamo ih neka se izjasne kako misle nadoknaditi štetu i narušeni ugled koji su načinili LOKOMOTIVI,  HRVATSKOM DRAGOVOLJCU, hrvatskom nogometu i hrvatskom športu?

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.