Bruno Marić tvrdi da su suci donijeli ispravne odluke o kaznenim udarcima

Ponedjeljak, 04. rujna 2023. 15:08 Napisao/la  SC

Količina negative i dezinformacija jedan je od motiva zašto sam izašao u javnost, rekao je šef sudačke organizacije

Bruno Marić
Bruno Marić

Bruno Marić sazvao je izvanrednu konfrenciju za novinare nakon medijske hajke na suce utakmice Osijek - Dinamo (2:3), predsjednik Komisije sudaca HNS-a naglasio je da je prvi put sazvao konferenciju za novinare u ovakvim okolnostima:

- Komisija je jasno analizirala sve situacije. Nismo zadovoljni što dolazimo pred novinare i objašnjavamo odluke, molim medije da spuste loptu na zemlju, da izvještavaju o onome što je istina. Jasno smo donijeli odluke koje su utemeljene isključivo na pravilima nogometne igre. Mi ne želimo biti otok nego jasni u svim stavovima i kad nismo pravi, kad pogriješimo. Molim sve da imaju na umu da je veliki napor uložen u suđenje koje je u posljednje vrijeme vrlo kvalitetno, kazao je Marić te o spornim situacijama rekao:

- Kod ruke Nejašmića radi se o kaznenom udarcu, kažnjivom igranju rukom unutar kaznenog prostora. Volio bih da je to sudac na terenu sam vidio, VAR soba je ispravno reagirala. Igranje rukom na crti je također kažnjivo, kazao je Marić dok je pokazivao snimku na laptopu:

Potom je pustio snimku govora Ivana Bebeka dok je pregledavao snimke:

- To je trenutak kad ga lopta pogađa u ruku, to je točno iznad linije, rekao je Bebek.

- Kolega iz VAR sobe je koristio alat koji se koristi za zaleđe kako bi spustio okomicu na crtu kaznenog prostora te je vidio da je igranje rukom čak unutar kaznenog prostora, a ne samo na crti, dodao je Marić.

Evo objašnjenja drugoga kaznenog udarca:

- Nedvojbeno je potpuno jasno da se radilo o prekršaju. Gostujući napadač je došao do lopte prije braniča, a domaći ga je udario po listu i butini. Sudac na terenu nažalost to nije vidio i nije odmah donio odluku. VAR je dugo gledao snimku zato što je u fazi napadačkog posjeda iste akcije bilo potencijalno zaleđe, bilo je tanko, morali su raditi triangulaciju i izmjeriti ga. Ključno je da odluka bude točna i ispravna, naglasio je Marić.

- Jesmo li mogli brži, napravit ćemo analizu! Nije bilo lako utvrditi da nije zaleđe. Nakon pregleda snimke sudac je donio odluku o kaznenom udarcu. Obje situacije su bile ispravne odluke, ali nam je žao što sudac Zebec nije donio na terenu takve odluke. Tada ne bismo morali držati ovu presicu. On će biti ocijenjen prema suđenju koje je pokazao, bit će sankcioniran, istaknuo je Marić.

Za usporedbu prvoga kaznenog udarca Marić je iz arhive izvukao VAR intervenciju na utakmici Rijeka - Hajduk, kada je na sličan način donijeta odluka o kažnjivom igraju rukom na rubu šesnaesterca.

Branič Rijeke je bio izvan kaznenog prostora, ali rukom je igrao točno iznad crte što je bio kazneni udarac za Hajduk.

Sve sudačke odluke bile bi jasnije kada bi suci verbalno na licu mjesta mogli objasniti odluke kao što čine u američkom nogometu i košarci:

- Ja sam i kao sudac zagovarao takvo nešto. Zašto ne bih pokušao objasniti odluku? UEFA je pokrenula kampanju koja se zove "Budi sudac" sa željom da se regrutiraju novi suci, te drugu "Dosta je dosta", želja je da se smanji zlostavljanje sudaca, misli se na pritisak za vrijeme igre s klupe kao i igrača te izvan terena. Oni sad javno pozivaju suce da pričaju o svojim iskustvima. Nakon što reprezentacija odigra utakmice javnost će biti informirana na koji će način HNS u tome sudjelovati jer sada se bavi reprezentacijom. Objeručke bih prihvatio da suci daju izjave, rekao je Marić.

- Količina negative i dezinformacija jedan je od motiva zašto sam izašao u javnost. Svatko dobronamjeran trebao bi uz sva navijačka stajališta biti objektivan. Sretan sam što mogu reći da smo donijeli točne odluke, ali nisam sretan time do koje su mjere izazvale negativnu energiju da se i političari uključuju u priču. Svatko čestit i iskren reći će da je istup gradonačelnika Solina sramotan način prikupljanja političkih bodova (Najbolje da ukinete HNL i da odmah dodijelite titulu Dinamu, to vam je ionako cilj, op.a.). Takva priča je negativna i zlonamjerna, trebao bi se sramiti za ono što je rekao, zaključio je Marić.

Tablice omogućuje Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.