SUDSKI EPILOG

Bruno Marić dobio spor protiv UEFA-e

Utorak, 27. svibnja 2014. 13:27 Napisao/la  SC

Marić je tužio UEFA-u zbog optužbi da je sudjelovo u namještanju utakmica

Bruno Marić dobio je spor protiv UEFA-e na Općinskom sudu u Daruvaru! Prema nepravomoćnoj presudi, UEFA mora Mariću platiti 750 tisuća kuna na ime odštete zbog duševnih boli, u roku od 15 treba podmiriti troškove suđenja u iznosu od 441.781 kuna.

- Mnogi su se smijali mojoj izjavi s početka ovog slučaja, kad sam rekao da mi je važna isprika UEFA-e, a ne novci. I danas kažem da mi je najvažnije što je UEFA proglašena krivom za ono što su učinili meni i mojoj obitelji. Ovime smo pobijedili UEFA-u koja je mislila da je nedodirljiva i njihove službenike koji misle da ljudima mogu raditi što žele, kaže Marić

Bruno Marić poznati je nogometni sudca kojega je UEFA uplela u aferu o namještanju utakmice Kupa 2009. godine između Dinama i Hajduka. Optužba je stigla iz Njemačke u jeku pravosudnog procesa protiv Ante Šapine, berlinskog kralja namještanja rezultata. U spisima njemačkih istražitelja našla su se imena braće Mamić i Brune Marića, slučaj je proslijeđen HNS-u.

- Prepuštanje istrage namještanja utakmica HNS-u bila je pogreška. Istraga se morala provesti do kraja jer bi onda Bruno mogao jasno reći da je čist. Ovako se čini da je cijela priča zataškana, ustvrdio je Marićev odvjetnik prije prvog ročišta, od kojeg je prošlo dvije godine.

Marić je zato odlučio oprati ime sudskim putem, od UEFA-e je tražio milijun eura odštete! Stalno je ponavljao da novac nije motiv, pa je odbio nagodbu s UEFA-om, koja je ponudila desetak tisuća eura. Glavni svjedok optužbe bio je stanoviti Robin Bokšić, UEFA-in vanjski suradnik za borbu protiv namještanja utakmica. Tijekom suđenja kao svjedoci govorili su Srebrić i Marković, više puta pozvan je Platini koji se nije odazvao. Marić je u međuvremenu trpio uvrede i prijetnje, iako i dalje sudi najveće HNL derbije.

- Oduševljen sam. Iako nisam nov u ovom poslu, preplavile su me emocije. Ovo je bila izvanredna situacija. Bruno Marić mi nije samo stranka, nego prijatelj. Očekivao sam ovakvu odluku, ali ipak sam bio nervozan dok sam ju čekao. Ovo je pobjeda za sve male ljude, kojima treba vjere i ohrabrenja da se može i najveće pobijediti. Tražit ćemo minimum milijun eura, od toga ne odstupamo, rekao je za Index odvjetnik Vladimir Gredelj.

Sudska odluka ima širi kontekst

- Ovaj rasplet trebao bi staviti novo svijetlo na stanje u hrvatskom nogometu. Sjećam se da je otvoreni rat prema nogometnim djelatnicima i negativno ozračje započelo upravo ovom aferom. Prvi put se tada otvoreno reklo da su HNS i sudačka organizacija korumpirani, kaže Gredelj.

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.