SUKOB U PULI

Gradonačelnik prozvao upravu kluba

Ponedjeljak, 12. srpnja 2021. 17:58 Napisao/la  SC

U klubu duboko razočarani gradonačelnikom

Filip Zoričić
Filip Zoričić

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić zamijenio Darka Raića Sudara s Ivanom Žagarom na poziciji predstavnika Grada u Istri 1961.

Novom gradonačelniku upitna je namjena trošenja proračunskog novca za školu nogometa kao i pozicije drugih članova Upravnog odbora, Mikela Lauzurice i Darka Podnara, za koje tvrdi da po Zakonu o radu ne mogu biti u sastavu Odbora.

- Žagar jako dobro poznaje razmišljanje navijača zbog kojih se naposljetku i igra nogomet. Situacija u klubu nije dobra, posebno kod pitanja financiranja omladinskog pogona i ne davanja izvješća o načinu korištenja javnog novca kojim ga drad financira iznosom većim od milijun kuna. Sam Raić Sudar mi je prošli tjedan na sastanku u mom uredu rekao da se Upravni odbor rijetko sastaje, a moram istaknuti da i ostali članovi Upravnog odbora ne mogu prema Zakonu o radu biti u tom sastavu, prenosi Zoričićevu izjavu Glas Istre.

- Ako dajemo novac za omladinski pogon, onda se on mora tako koristiti. Prije 15 dana iz Ureda Grada smo pomogli s deset tisuća kuna za djevojčice Istre 1961 da bi otišle na turnir koje su naposljetku i osvojile. Sada našu djecu čeka još jedan veliki turnir i zato je važno da se javnim novcem financira upravo takav angažman, naglašava Zoričić.

Istra 1961 je većinskom vlasništvu baskijske grupacije Basconia-Alaves, Grad Pula 15 posto udjela:

- U proračunu je još 790.000 kuna koje Grad treba dati za pogon kao ostatak od ukupnog dijela, to nećemo učiniti sve dok se ne preda izvješće sa svim računima i svim stavkama iz kojih je vidljivo da se financira omladinski pogon, napominje Zoričić i najavljuje da će Grad nastaviti financirati omladinski pogon u istoj mjeri kao i do sada, ali transparentnije i odgovornije, govori Zoričić.

Uprava Istre 1961 odmah je reagirala, u ponedjeljak je održana konfrencija za novinare:

- Duboko sam razočaran s gradonačelnikom, imali smo dogovor da ćemo mu objasniti poslovanje, protekli tjedan nismo bili u direktnom kontaktu, ali sam ga pozvao na prijateljsku utakmicu s Koprom gdje sam ga htio obavijesti o našim planovima, no on me je razočarao i nije došao. Omladinski pogon financira se iz klupskog budžeta, većina novca izvaja se za plaće trenerima, a tu su i prehrana, transporti, troškovi vezani za natjecanje i velika svota novca koja ide za terene koje osiguravamo u Medulinu. Želim naglasiti da se veliki iznosi izdvajaju za infrastrkturu, naš teren na Drosini ne odgovara gabaritima, a kao posljedice takvog rada su brojne ozljede mladih igrača. Treba naglasiti da djeca ne plaćaju članarinu, a što se tiče navoda o marketingu, o tome nema smisla pričati jer o tome možemo pričati isključivo o rastu marketinških aktivnosti. Večinski vlasnik ulaže u gradski stadion, a osim nogometnog dijela tu postoje ulaganja koja idu i u druge klupske sadržaje bez kojih klub ne bi radio ovako kako radi. Mi smo bili uvjereni da imamo dobar odnos s manjinskim vlasnicima, ali isto očekujemo od njih. Ako to nije moguće, onda možemo razgovarati na neki drugi način, rekao je izvršni direktor Mikel Lauzerica.

- Kod nas se sve radi ispravno i po zakonu, tako da se nemamo što očitovati. Gotovo 450.000 kuna od 1.300.000 kuna dobivenih od grada ide u tvrtku Pula Sport za infrastrukturu i održavanje stadiona. Danas se još uvijek ulažu sredstva u brojače, brojne tehničke stvari neophodne za igranje Prve HNL. Ako se za plaće trenera u omladinskom pogonu izdvaja 2,7 milijuna kuna, o čemu mi onda govorimo?, kaže član uprave Darko Podnar.