EUROPSKI KOEFICIJENTI Dinamo i Rijeka brane čast hrvatskog nogometa u Europi i love bodove za drugo mjesto u Ligi prvaka

Petak, 13. kolovoza 2021. 17:35 Napisao/la  SC

Hrvatska je trenutačno na 14. poziciji koja iduće sezone jamči pet klubova u europskim natjecanjima i dva u Ligi prvaka, ali je teško za vjerovati da na toj poziciji može ostati.

Slavlje nogometaša Rijeke na Rujevici
Slavlje nogometaša Rijeke na Rujevici Foto: HNK Rijeka

Nakon što su Dinamo i Rijeka izborili pravo nastupa u play-offu Lige prvaka, odnosno Konferencijske lige HNL je osvanuo na 14. mjestu u poretku europskih liga po koeficijentu, što znači da bi Hrvatska, da tako ostane i dalje, iduće sezone imala dodatno mjesto u Europi i u Ligi prvaka.

Kada bi Hrvatska ostala u prvih petnaest europskih liga to bi značilo da će iduće sezone imati pet predstavnika u Europi, a osim prvaka u kvalifikacije Lige prvaka išla bi i drugoplasirana momčad.

Vrlo je upitno hoće li Hrvatska ostati na toj 14. poziciji budući da su u europskim natjecanjima ostala samo dvije momčadi, što znači da bi i Rijeka protiv PAOK-a morala proći u Konferencijsku ligu, jer je teško vjerovati da Dinamo može sam sakupiti bodova koliko to mogu turski i češki klubovi, koji su najizgledniji kandidati za ulazak u TOP 15.

Turska ima pet klubova u Europi i od njih pet četiri imaju sasvim lijepe izglede za nastavak natjecanja, Česima su ostala četiri predstavnika.

Hrvatska može žaliti za ispadanjem Hajduka i Osijeka, obje su momčadi imale gotovo pa idealan ždrijeb za ulazak u Konferencijsku ligu.

Hrvatska na 14. mjestu trenutačno ima  24.150 bodova, Turska na 17. ima 22.400, a Česi na 18. 22.300 bodova.

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.