Počinje drugi ciklus u prvenstvu, Goran Tomić nastavlja tražiti balans u borbi za titulu prvaka

Nedjelja, 26. rujna 2021. 11:09 Napisao/la  Igor Vranić

Pri kraju prvoga dijela prvenstva  napadači su počeli skrivali slabosti braniča, glavna karakteristika uspješnog natjecateljskog nogometa je obratna

Počinje drugi ciklus u prvenstvu, Goran Tomić nastavlja tražiti balans u borbi za titulu prvaka
Foto: HNK Rijeka

Nakon osam odigranih utakmica u prvoj četvrtini Rijeka se prema osvojenim bodovima prometnula u prvoga pratitelja Dinama.

Sezona je počela utakmicom 1. kola protiv Gorice na Rujevici, trener Goran Tomić u prvoj utakmici u početnoj postavi igrao je samo s jednim novih igračem (Ampem) i vratarom (Labrović), od prve minute igrao je mladi Liber (Labrović, Tomečak, Escoval, Galović, Vukčević, Lepinjica, Mudražija (53 Bušnja), Liber, Murić (80 Vuk), Ampem, Drmić (76 Obregon).

Strijelci su bili Murić (penal) i Lepinjica, utakmica je ostala upamćena po dominaciji Gorice u posjedu lopte i po jako dobro organiziranoj igri Rijeke u obrani.

Otada se dosta toga promijenilo u igri i rosteru Rijeke:

- Rijeka osim kvalitete ima i širinu, u kadru imaju dvadesetak igrača podjednake kvalitete, treneru je tako lakše raditi, koga god stavi u momčad, teško da može pogriješiti. Koliko god da su oni kvalitetni, mi isto tako imami kvalitetu, gdje god da igramo, idemo po sva tri boda. Goran Tomić je jako kvalitetan trener, spada u sami vrh hrvatskih trenera. Poznavajući njega, doći će otvorenog garda po pobjedu. Uz sav respekt prema Rijeci, mi u svakoj utakmici igramo najbolje što možemo, pokušat ćemo osvojiti bodove. Protiv klubova iz velike četvorke imamo negativan skor u prvoj četvrtini prvenstva, imam dojam da smo trebali uzeti više bodova. Nadam se da ćemo pružiti dobru utakmicu kao na Rujevici, a da će rezultat biti malo drugačiji, kazao je u najavi utakmice trener Gorice Krunoslav Rendulić.

Rijeka je u sezonu ušla specifičnim načinom igre!

Dok se momčad formirala igrala je oprezni natjecateljski nogomet, u utakmicama protiv Gorice, Istre 1961 i Gzire United naglasak je bio na obrambenom bloku, Rijeka u četiri utakmice prije utakmice protiv Dinama (3:3) nije primila pogodak.

Dok je slagao novu okosnicu momčadi, Tomić je počeo mijenjati način igre, Rijeka je kroz utakmice sve više počela iskazivati prednosti u napadu i nedostatke u obrani.

Pri kraju prvoga dijela prvenstva napad je postao bolji dio momčadi, napadači su počeli skrivali slabosti braniča.

Glavna karakteristika uspješnog natjecateljskog nogometa je obratna!

Samo su dvojica napadača (Ampem, Drmić) zadržali statuse prvotimaca u odnosu na početak sezone, Tomić je zadnje utakmice pretežito igrao s trojicom veznjaka (Čerin, Selahi, Pavičić) i trojicom napadača (Ampem, Abass, Drmić), u obrani je standardan postao jedan novi branič (Krešić).

Potpuno su nestali igrači (Murić, Liber, Lepinjica, Mudražija, Escoval...), koji su bili standardni prvih pet, šest kola...

Promjene strukture igrača u napadačkom dijelu momčadi morale su promijeniti način igre u obrani, Rijeka je u zadnjim četirima utakmicama čak pet pogodaka primila na tzv. postavljenu obranu, što znači da je problem postala individualna kvaliteta u statičnoj duel-igri, koja se nalazi u bazi svake uspješne obrane.

Takav deficit donekle se može nadomjestiti promjenom mentaliteta igrača, središnji braniči (Galović, Escvoal) najbolji su nogomet igrali u prvim utakmicama ove sezone, kada je momčad suzdržano počela iskazivati zanimljive potencijale.

Ubrzo je bojažljiva momčad postala toliko goropadna da je počela padati koncentracija, bezmalo samodopadne reakcije u obrani u zadnjim utakmicama sakrili su pozitivni rezultati.

Treba uzeti u obzir da je Rijeka u HNL-u odigrala samo osam utakmica, današnjom utakmicom protiv Gorice počinje drugi ciklus u prvenstvu, Tomiću će očigledno trebati još vremena da bi pronašao balans.

Ako momčad u nastavku sezone opet počne igrati obranu kao u utakmici 1. kola protiv Gorice i nastavi igrati učinkovito u napadu kao u zadnjim utakmicama, Rijeka će nastaviti ravnopravnu borbu za titulu prvaka što nitko nije očekivao prije početka sezone.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.