Zdravko Mamić: Ovo je pokušaj da se zatre obitelj Mamić i onemoguće uspjesi Dinama

Utorak, 09. veljače 2016. 15:32 Napisao/la  SC

Politika je 2009. godine odlučila uništiti Dinamo i obitelj Mamić, jer je gospodin Josipović, koji je bio vjesnik dolaska Vlade 2011. godine, najavio njihovu platformu, rekao je Mamić






Zdravko Mamić i njegovi odvjetnici, Jadranka Sloković i Čedo Prodanović, iskoristili su medije da javnosti predoče nezavidnu poziciju novog savjetnika Dinama. Mamić je naravno govorio o svojim uspjesima i ponovio da iza pravosudnih procesa stoji politika:

- Da nije bilo Mirka Barišića i mene, klub Dinamo ne bi postojao. 2005. godine smo završili u Ligi za bedaka i tada sam rekao dosta. Najavio sam dominaciju Dinama narednih deset godina. Što se dogodilo? Dogodilo se da smo ispunili obećanja. Stvorili smo omladinsku školu, pomogli reprezentaciji koja crpi našu proizvodnju. Da nema Dinama, ne bi hrvatska reprezentacija ovako pronosila slavu. U zadnjih pet godina, tri puta smo igrali Ligu prvaka. U najvećoj krizi čovječanstva koja traje od 2008. godine Dinamo je gradio terene i hotele, 300 milijuna eura u deset godina unijeli smo u Dinamo. Uprava kluba je to napravila, rekao je Mamić koji je bivšu Vladu izravno optužio za progon:

- Politika je 2009. godine odlučila uništiti Dinamo i obitelj Mamić, jer je gospodin Josipović, koji je bio vjesnik dolaska Vlade 2011. godine, najavio njihovu platformu, koja će nas čekati sljedećih godina. Već sam dvaput bio u zatvoru. Svako toliko idem u zatvor bez ikakvih konkretnih dokaza. Bili smo podložni kontroli kakvoj nitko u povijesti nije bio podložan. Svaki mjesec imamo porezni nadzor. Mi smo izvoznici, plaćamo PDV i u preplati smo svaki mjesec dva tri milijuna. Zato nas svaki mjesec i kontroliraju. Uvijek je sve bilo u redu. Kako odjednom nije? Politika je odlučila 2009. godine uništiti Dinamo i obitelj Mamić. Gospodin Ivo Josipović koji je bio vjesnik i predsjednik RH kazao je da u nogometu postoji mala mafija. To je bio prvi okidač. Potom je bio ministar Jovanović koji je najavio isušivanje močvare. Šest godina traje sotonizacija obitelji Mamić. Sjećamo se ministra Marasa koji je najavio u kampanji da će u prvih šest mjeseci rada zgaziti hrvatski nogomet. Sjećamo se Milanovića koji kaže da će iščupati nogomet iz ralja jednog čovjeka. Što će napraviti državni organi, nego krenuti u hapšenje? Hapšenje predsjednika jednog kluba na radnom mjestu, na pripremama u Sloveniji!? Mi smo požurili vratiti se u svoju zemlju, a u našoj zemlji priuštili su nam spektakl na uhićenju. Ovo je pokušaj da se zatre jedna obitelj, a time i da se Dinamo onemogući u postizanju rezultata. Svako malo sam u zatvoru, samo zbog osnovanih sumnji. Nema dvojbe da je riječ o političkom obračunu, tvrdi Mamić.

- Cijeli ovaj slučaj podsjeća nas na slučaj Sanader. Diže se ogromna hajka, ali nema konkretnih dokaza. Mi se spremamo za ozbiljnu borbu. Imali smo dozvolu suca da se novac iz prve jamčevine vrati Mamiću da bi na zahtjev USKOK-a to bilo blokirano. Mi smo dokazali da je novac posuđen od Davora Šukera. Vrhovni sud tvrdi da je to Mamićev novac, Županijski sud tvrdi da je to novac Marija Mamića, dok porezna uprava istražuje porijeklo novca Davora Šukera. Nalazimo se u situaciju gdje je blokirana sva imovina obitelji Mamić. Čak i bivšim suprugama. U takvoj situaciji se hapse Zoran, Zdravko i Mario i od njih se traži da ulože jamčevinu za slobodu. Novac se mora posuditi. Ljudi koji su posudili novac izlažu se poreznom nadzoru koji nije ugodan, jer radnje nalaže državno odvjetništvo. Situacija dovodi do apsurda. Ovo nisu okolnosti pravičnog postupka. Više svjedoka nam se obratilo nakon ispitivanja USKOK-a navodeći da im se prijetilo pokretanjem kaznenog postupka, bili su izloženi višesatnim pritiscima pri čemu su korišteni podaci koji spadaju u njihovu privatnu sferu, rekla je Jadranka Sloković.

- Za najbanalnije stvari gdje se svjedoci ispituju po deset minuta, ovdje ispitivanja traju četiri sata. Svjedocima se podsmjehuje. Posmjehuju se i nama, jer Mamić i Sanader su lopovi koji nemaju prava. To je zlouporaba prava. Govorim sada o zabilježbi na Šikićevu kuću, na koju je noć prije netko stavio plombu. Sud nam odbija nekretninu i preko noći moramo naći novac. Ide se po kućama. Zar je u duhu zakona da šetamo noću po kućama i prikupljamo novac? Bojim se da ovaj postupak ne zadovoljava osnovne pravne standarde za koje smo se nadali da postoje. Za ova postupanja nema društvene kritike, ali ni propitkivanja USKOK-a. Vi ćete kazati da smo se prodali klijentima, da radimo mimo uvjerenja, kazao je Čedo Prodanović.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.