TOMISLAV SVETINA ISTIČE

Dinamo je jedan od glavnih sponzora svih klubova!

Petak, 16. kolovoza 2013. 17:52 Napisao/la  SC

Svaki od devet prvoligaša dobio je 600.000 kuna na temelju prošlogodišnjeg nastupa Dinama u Ligi prvaka, kaže Svetina

TomislavSvetina, glavni direktor Dinama, pojavio se pred novinarima uoči novih europskih utakmica hrvatskih klubova.

 - Svaki klub u prvoj ligi, osim Dinama, dobio je zahvaljujući plasmanu modrih u Ligu prvaka u sezoni 2011/12. oko 450.000 kuna, a ove godine taj je iznos i veći pa je svaki od devet prvoligaša dobio 600.000 kuna na temelju prošlogodišnjeg nastupa Dinama u Ligi prvaka. Također, već su plasmanom u play-off neka sredstva zagarantirana, a bit će i veća ako uđemo u Ligu prvaka, još veća nego ove sezone. Dinamo je tako jedan od glavnih sponzora  većini hrvatskih klubova i to je vrlo značajno za hrvatski nogomet, za koji smatram da se prošle i ove godine jako dignuo i taj trend se nastavlja. Pratimo s veseljem nastupe hrvatskih klubova i žao nam je zbog ispadanja Lokomotive i Hajduka. Svaka pobjeda naših klubova znači povećanje nacionalnih koeficijenta, preskakanje pretkola, kvalitetniji nogomet, novi izvor prihoda za klubove i veću pozornicu za sve hrvatske igrače.

 Svetina vjeruje da uz dobru igru naših klubova u Europi, Dinamo može doći vrlo blizu elitnog kruga:

 - Mi smo trenutno na 22. mjestu, a znamo da 15 država direktno sudjeluje u Ligi prvaka. Nas dijeli "samo" šest bodova od tog mjesta, a koeficijent se računa iz uspjeha zadnjih 5 godina tako da je zapravo dobro i loše što ne branimo jako puno bodova, jer osim jedne Hajdukove Europske lige samo je Dinamo odradio taj koeficijent. Upravo zbog ovoga je svaki uspjeh hrvatskih klubova nama velika radost i veselje, ne samo zbog nas nego i zbog cjelokupnog nogometa. Stoga ćemo već idući tjedan navijati za Rijeku da izbori što bolji rezultat, uđe u Europsku ligu i tako nastaviti predstavljati naš nogomet. Bilo bi krasno da su i Hajduk i Lokomotiva prošli.

  Direktor je pojasnio da od Dinamove prodaje igrača koristi ima cjelokupni hrvatski nogomet, domaći klubovi dobivaju određena sredstva:

 - Imamo čitav niz igrača koji su zbog "Uefinog sustava solidarnosti" punili budžete malih klubova kada su odlazili iz Dinama. Matični klub Luke Modrića je dobio dio transfera u Tottenham, Karlovac je dobio novac od transfera Lovrena, Belupo od Vukojevića i tako dalje… To je sustav koji odlično funkcionira. Najčešće se govori da Dinamo samo uzima od manjih klubova, ali jasno je da kroz ovaj sustav Dinamo vraća i financira njihovo poslovanjeTrudit ćemo se to sve naglašavati, jer je bitno zbog hrvatskog nogometa. Mi smo već osam godina konstantno u europskim natjecanjima, bitan smo faktor u Europi i valoriziraju nas vani, a dobrim rezultatima svih naših klubova svima će nam biti lakše doći do Europske lige i Lige prvaka.

 Direktor Svetina kratko je prokomentirao sami koeficijent i stanje Dinama:

 - Branimo trenutni koeficijent  4.866, a zahvaljujući četiri pobjede u 2. i 3. pretkolu, četiri uzastopne pobjede koje uostalom nikada do sada nismo imali u pretkolima, sad smo skupili već dva boda, pa s nacionalnim smo već na 2.475. Još će se brojka povećavati i postoji šansa da iduće godine imamo malo bolju poziciju u fazi play-offa. Sve su to mali, ali vrlo teški i jako vrijedni koraci. Hrvatski klubovi trebaju si pomagati, mi radimo posao za njih, a oni za nas i tu sinergiju treba gurati i naglasiti. Voljeli bismo da svi skupa pokušamo djelovati u tom pravcu.  Naravno da su igrači ti koji na koncu na terenu donose pobjede, ali ovakvom sinergijom trebamo svi zajedno djelovati za dobrobit i uspješnost našeg nogometa i klubova, zaključuje Svetina.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.