DINAMO PROTIV BJELICE

Kako opravdati smanjivanje plaća?

Ponedjeljak, 06. travnja 2020. 10:44 Napisao/la  Igor Vranić

FIFA priprema dokument o jednostranim odlukama

Nenad Bjelica
Nenad Bjelica

FIFA-ina radna skupina za Coronavirus donijela je preporuke o postupanju tijekom financijske krize zbog koronavirusa.

Između ostalog, u objavljenom dokumentu ugovori s igračima koji bi trebali isteći u lipnju trebali bi biti produženi do kraja sezone bez obzira kada ista završi.

Posebno je zanimljivo poglavlje o smanjivanju plaća.

FIFA naglašava da klubovi prvo moraju postupati u skladu s nacionalnim zakonodavstvom, preporukama namjerava izbjeći velike razlike između sličnih liga i klubova.

Najvažnije, FIFA apelira na klubove, lige i igrače da pronađu kompromisna rješenja.

S obzirom na sukob u Dinamu, gdje trener i igrači nisu htjeli pristati na jednostranu klupsku odluku o smanjivanju plaća, zanimljivo je poglavlje u kojemu FIFA pokušava arbitrirati u situacijama kada se "nacionalnim zakonom ne rješava situacija ili se kolektivni ugovori ne primjenjuju".

U tom slučaju jednostrane odluke o promjeni ugovora "priznat će se samo ako ih FIFA-ini odbori smatraju razumnim".

Pojam "razumna jednostrana odluka" mora počivati na ekonomskom položaju kluba i proporcionalnom smanjivanju plaća i neto primanje zaposlenika.

To znači da smanjivanje plaća zaposlenicima mora biti opravdano smanjivanjem prihoda!

FIFA će također uzeti u obzir odnosi li se odluka na sve zaposlenike ili samo na određene zaposlenike i je li klub pokušao u dobroj namjeri postići međusobni dogovor sa svojim zaposlenicima.

Dokument koji je predložila radna skupina prije nego što postane službeni mora odobriti Izvršni odbor FIFA-e.

Inače, radnu skupinu za koronavirus čine predstavnici FIFA-e, kontinentalnih saveza, nacionalnih saveza, saveza europskih klubova (ECA), svjetske udruge igrača (FIFPRO) i svjetskog foruma liga.

Drugim riječima, u slučaju sudskog spora Dinamo bi morao dokazati da su mu zbog prekida sezone prihodi smanjeni toliko da je morao smanjiti plaće igračima i trenerima.

Naravno da nisu!

Dinamo do kraja sezone treba odigrati četiri domaće utakmice u kojima će ostvariti prihode od prodanih ulaznica i televizijskih prava.

Veći prihod od gledatelja Dinamo može jedino očekivati u utakmici 34. kola protiv Hajduka.

Utakmicu 26. kola između Dinama i Istre 1961 gledalo je 2474 gledatelja, što nije bilo dovoljno ni da bi se pokrili troškovi organizacije utakmice.

Slične prihode Dinamo može očekivati od utakmica protiv S. Belupa, Osijeka i Varaždina.

Dinamovi prihodi od televizijskih prvaka u HNL-u zanemarivi su u budžetu od cca. 50 mil. eura.

Ako klub koji  trenera godišnje plaća 1,2 mil. eura neto  od natjecanja u HNL-u godišnje ne može podmiriti ni 10 posto rashoda u budžetu, zašto bi se trener trebao odreći 30 posto godišnje plaće zbog toga što je u 26. kolu prekinuto natjecanje u HNL-u?

Kada Dinamo počne osjećati posljedice financijske krize od koronavirusa, Nenad Bjelica će biti trener u nekom drugom klubu.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.