PODCAST Igor Jovićević: Volio bih igrati organiziranu obranu kao Simeone

Utorak, 26. svibnja 2020. 16:29 Napisao/la  SC

Mene je trenirao Benitez koji je čvrsto orijentiran, pa Del Bosque koji ima kombinatoriku, ne možete reći ovo je dobro, ovo je formula za uspjeh, kaže trener Dinama

Igor Jovićević
Igor Jovićević

Novi trener Dinama postao je Igor Jovićević, s njim je razgovarao novinar Neven Cvijanović.

Nasreću, ova pauza se bliži kraju, u Njemačkoj se počelo igrati, nekako stvari idu nabolje, iako se ne može reći da je lako igrati bez gledatelja. Gledao sam Bundesligu, to zaista ne izgleda nogometno, ipak ta neka dodatna doza nedostaje?

- Sigurno, vidjeli smo i koeficijent domaćinstava, domaći klubovi više nisu ni favoriti, nego se događaju neka iznenađenja, i sigurno da taj impuls svojih navijača izostaje, taj najbolji, taj 12. igrač, kada se lomi utakmica, jer oni su ti koj ite vuku naprijed. Nije nikome lagano, jer ideš na prisilnu pauzu u jeku prvenstva. Ti imaš stanku, pa onda mini pripreme, pa pripreme za novo prvenstvo. Tko se bolje pripremi za to sve, taj će imati veliku prednost nad ostalima. Kod nas su u tijeku vrlo naporni treninzi, ali moram biti zadovoljan, jer moji igrači ispoštuju sve što im se kaže, igrači su me dobro prihvatili.

Igore, općenito govoreći koliko je igraču potrebno da se privikne na ovaj ritam koji je imao tijekom sezone u onom stalnom natjecateljskom ritmu?

- Dobro pitanje, ja mislim da optimalan pik iz utakmice da se smanjuje, a kad je trenažni proces optimalniji ako daje 100 posto od sebe.  Ovo je bilo prisilno, ovo nije bilo prirodno, bez obzira što su radili prema programu, ali nije isto. Evo već 12, 14 dana treniramo koletkivno, neki dan je bilo po malo igrača, to je nekakav uvodni trening. Nama jednostavno trebaju utakmice.

Ovakav period nas je malo rastužio, misliš li da će ljudi sad više cijeniti bilo kakvu aktivnost, a ne ovo što gledaju putem ekrana?

- Još jedanput se potvrdilo, sport vole svi. Nogomet je najpopularniji, najkompleksniji, za trenera je to jedna od najtežih profesija, treba zadovoljiti njihov ego, upravljati njegovim karakteristikama. Još jednom se potvrdilo da je ovo najvažnija sporedna stvar na svijetu. Nogomet je zaista zarazan, vole ga ljudi, i mi smo privilegirani time što radimo, i budimo iskreni, na kraju smo plaćeni za to. Malo je sve nekako čudno, taj izostanak navijača i aplauza će ti faliti, kad je korona došla, sad se samo plješće na balkonima.

Pričali smo o nekoj trenerskoj filozofiji, imaš li ti tu nekakvog uzora ili voliš otkinuti nešto pomalo od svakoga, koja je tvoja koncepcija?

- Trener kad se traži i kad stažira, jako puno putuje. Ja sam stažirao kod različitih uspješnih trenera, recimo tu je Emery, mogu reći da sam kradljivac ideja. Volio bih igrati tu organiziranu obranu kao Simeone, da se točno zna gdje su igrači, da su kompaktni, da su tu u 20 metara ... Nema pravila, mene je trenirao Benitez koji je čvrsto orijentiran, pa Del Bosque koji ima kombinatoriku, ne možete reći ovo je dobro, ovo je formula za uspjeh. Recimo, španjolska liga je najbolja, jer je najzahtjevnija, a najveći ritam je svakako u Engleskoj.
 
Cijeli podcast pogledajte OVDJE
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.