KRALJ TRANSFERA Zdravko Mamić uvjerljivo najbolji nogometni menadžer u regiji

Utorak, 22. prosinca 2015. 10:10 Napisao/la  I. V.

Dinamo u zadnjih deset godina zaradio oko 150 mil. eura, slijede Partizan (100 mil.), C. zvezda (75 mil.) i Hajduk (50 mil.). Rijeka u istom razdoblju zaradila oko 20 mil. eura

Transfer Marka Grujića (19) iz Crvene zvezde u Liverpool potaknuo je regionalne medije na inventuru poslovanja klubova tzv. velike četvorke (Dinamo, Hajduk, C. zvezda, Partizan) iz bivše države u zadnjih deset godina. Grujić je u engleskim medijima proglašen novim Gerrardom, Liverpool je Crvenoj zvezdi platio 7 mil. eura i dao deset posto od idućeg transfera igrača, koji će nositi dres s brojem 8.

Grujićev transfer ponovo je postao  razlog za spominjanje Zdravka Mamića, koji u regiji uživa veliki ugled kao menadžer. Brojke govore umjesto Mamića: najveći talenat srpskog nogometa otišao je u Liverpool za praktično isti iznos koliko je Celtic platio Dinamu za Jozu Šimunovića!

Zdravko Mamić kroz prodaju igrača Dinamu je osigurao nešto manje od 150 mil. eura u zadnjih deset godina, Dinamo svake godine od prodaje igrača u prosjeku zaradi oko 15 mil. eura!    Prema podacima regionalnih medija, Dinamu je prema zaradi najbliži Partizan, koji je u istom razdoblju od prodaje igrača zaradio oko 100 mil. eura.

Luka Modrić i dalje slovi najskupljim igračem u regiji, Dinamo je zaradio 21 mil. eura od Modrićeve prodaje u Tottenham. U Partizanu i dalje je najskuplji Mateja Kežman kojega je PSV daleke 2000. godine platio 14 mil. eura. U zadnjih deset godina Partizan je zaradio najviše na Stefanu Saviću kojega je Manchester City platio 12 mil. eura.

Crvena zvezda u deset godina zaradila je duplo manje od Dinama, oko 75 milijuna. Najveći transferi sežu u dalju prošlost, rekord drži Dejan Stanković kojega je Lazio 1998. platio 15 mil. eura. Do Grujićeve prodaje, u zadnjih deset godina Zvezda je najviše zaradila prodajom Nikole Žigića kojega je Racing Satander prodao za 6 mil. eura.

Hajduk je od klubova bivše velike četvorke najmanje zaradio u deset zadnjih godina, prihod od oko 50 mil. eura adekvatan je rezultatima.

Od ostalih klubova na regiji koji su bili standardni članovi zajedničke lige, Rijeka je zaradila nešto više od 20 mil. eura od čega pola zarade otpada na transfer Andreja Kramarića (10 mil. eura) u Leicester.

Sarajevo je najveći transfer u povijesti kluba ostvario prošle sezone, kada je Gojko Cimirot prodan PAOK-u za 1,3 mil. eura! Prodan je za kikiririki kada se Dinamo uspoređuje sa Sarajevom.

Najbolji slovenski klub je Maribor, koji često igra Lige prvaka. U zadnjih deset godina Maribor je zaradio oko 14 mil. eura. Najviše je zaradio na Iličićevu transferu u Palermo (2,3 mil. eura).

Premda Zdravko Mamić ima problema s ozbiljnim optužnicama, godišnja zarada od 15. mil. eura i ove godine izgleda ispodprosječno ako Dinamo odluči prodati nekoga od svojih bisera (Ćorić, Pjaca, Rog, Pivarić....).

Otud veliki pljesak na Skupštini GNK-a Dinamo odsutnom Zdravku Mamiću, koji ne smije obnašati funkciju izvršnog predsjednika  dok je pod istragom zbog sumnje da  je oštetio Dinamo kojemu je u zadnjih deset godina osigurao prihod od oko 150 mil. eura.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.